torsdag 31 maj 2007

Reflektioner från plenisalen

Jag gjorde några iakttagelser från min plats i plenisalen.

För det första undrar jag hur det kommer sig att stolarna som alla delegater sitter på inte är justerbara? Jag som är aningen kortare än andra sitter med hakan i bordet framför mig. Kan det vara så att i EU ska alla vara likadana? Precis som gurkorna (för att ta en metafor som vi alla vid det här laget vet bara är en myt, men ändå…)

En annan sak som kanske är föga förvånande men ändå värd att nämna är att talartiden på tre minuter konsekvent överskrids med ca en och en halv minut. Dessutom är det mest män som talar och de är naturligtvis överrepresenterade i ESK. Och medelåldern ska jag inte en gå in på…

Lite märkligt är det också att det inte finns trådlöst så att man kan blogga direkt från plenisalen.

Jag undrar hur många som egentligen jobbar med service i den där lokalen. Det finns ett gäng som bara går runt och delar ut tilläggshandlingarna. Två eller tre som plockar in reseersättningslappar och ytterligare ett gäng som jag faktiskt hittills inte lyckats lista ut vad de gör. En sak har dock förändrats under mina år i Bryssel. Nu för tiden kan de flesta av personalen lite engelska.

Det finns många iakttagelser att dela med sig av och det här var några.

Gud, vad häftigt!

Idag var det återigen dags för en förkrossande seger för oss folkhälsovänner över en alkoholindustri i kris. Expertuppdraget kring EU:s alkoholstrategi hade sin final i Bryssel idag. Det är otroligt roligt att vara en del av det gäng som ändrat Ekonomiska och sociala kommitténs politiska inriktning från en gammaldags och felaktig syn på alkohol till en modern och folkhälsovänlig inställning.

Det som var extra kul var att plenarsessionen hölls i Europaparlamentets plenisal. Det var en riktigt häftig känsla att få sitt längst fram i plenisalen med en skylt framför mig där det stod expert.

Jag ser det som ett genrep inför min kommande karriär som Europaparlamentariker ;-)

tisdag 29 maj 2007

Moderaterna säger en sak men gör en annan

Nu känner jag igen de gamla moderaterna. Reinfeldt pratar i fina ord i regeringsförklaringen om att "en minskad alkoholkonsumtion förbättrar folkhälsan och minskar många sociala problem" dessutom sa han att Sverige ska verka för en restriktiv syn på alkohol inom EU.

I skenet av detta är det väldigt märkligt när moderaterna i Europparlamentet då röstar för sänkt alkoholskatt. Skatt på alkohol är ett av de bästa alkoholpolitska instrument vi har.

Jag tror att Reinfeldt har fattat sambandet, en högre alkoholkonsumtion leder till mer elände men ni kan inte säga en sak och göra en annan så nu är det upp till bevis, moderaterna!

onsdag 23 maj 2007

Alkoholpolitisk seger


Den restriktiva alkoholpolitiken har även idag vunnit en seger. Europaparlamentet har röstat mot rapportören Astrid Lullings, som är alkoholindustrins lakej i EP, förslag om att avskaffa minimiskatterna på alkohol.

Idag finns gemensam minimiskatt på öl och sprit men inte på vin. Skatt på vin måste införas och dessutom måste skatterna inflationsjusteras.

För oss i Sverige är inte minimiskatt speciellt viktigt eftersom våra skatter är mycket högre än så men för våra vänner i Europa är det ett oerhört viktigt alkoholpolitiskt instrument som kan användas för att värna folkhälsan.

tisdag 22 maj 2007

Moralisk seger


Trots att inlägget kommer lite sent vill jag verkligen uderstryka den moraliska segern i att Paul Wolfowitz avgick. Det känns så skönt att man faktiskt inte kan göra vad som helst bara för att man är en man över 50 i kostym med alldeles för mycket makt.

Det gör skillnad när många går samman och tycker någonting. Förakta och förkasta inte den folkliga opinionen.

Tänk på det här hemma också när du tycker att någonting behöver förändras. Mitt förslag är att vi börjar med att skapa opinion för sänkt alkoholinförsel.

Maria Larsson! Jag Andrine Lood tycker att du som folkhälsominister ska driva frågan om sänkta kvoter för alkoholinförseln.

fredag 18 maj 2007

Okej, House är mycket bättre än en Big Mac

Nu ska jag revidera mitt tidigare inlägg om att House är en helt okej serie. Jag erkänner att den är mycket bättre än så. Den är helt suverän! Nu har vi kollat igenom första säsongen och idag var jag tvungen att i abstinensens tecken ge mig ut på stan i Lidköping och inhandla den andra.

tisdag 15 maj 2007

Alkoholinförseln måste minska!

Nu är vi mitt uppe i en av årets höjdpunkter nämligen Folknykterhetens vecka. Årets tema är: Alkoholinförseln måste minska. Det stora problemet är inte, vad än alkoholindustrin vill lura oss att tro, den illegala införseln utan den legala införseln. Det är helt enkelt så att man får ta med sig så mycket alkohol från t.ex Tyskland vid ett och samma tillfälle att det ligger utan för all rim och reson.

Införselkvoterna idag:
  • 110 liter öl
  • 90 liter vin
  • 20 liter starkvin
  • 10 liter sprit

Förutom att det är orimliga mängder som man för privat bruk inte har en chans att dricka så leder detta till högre konsumtion som i sin tur leder till mer våld, fler onyktra i trafiken och fler barn som växer upp med missbrukande föräldrar.

Gör en solidarisk handling och ta en vit vecka under Folknykterhetens vecka.

fredag 11 maj 2007

Besviken över noll i respons


Som jag tidigare skrivit så hade vi möte med kommunfullmäktige i onsdags på Europadagen. Jag skickade ett mail till ordförande i presidiet med en önskan om att vi kunde göra något kring detta. Efter noll i respons så kom den 9 maj och det fanns ingenting på mötet som visade att det var Europadagen. Inget föredra, inga flaggor , ingenting!

Det är bara ännu ett bevis på att kommunpolitiker (i alla partier) inte tror/fattar att vi influeras och påverkas av EU. Det går att ligga steget före och agera men dit är det lååångt i Värmdö.
För den som är mer progressiv än politiker här på Värmdö så kan jag varmt rekommendera EU:s webbradio som är helt ny. Gå in på www.eukomm.se.

Dåligt och tråkigt tycker jag!

måndag 7 maj 2007

Grattis på Europadagen!

Idag är det Europadagen. Till och med SL:s bussar har Europaflaggor på sig. Man kan nästan tro att vi är en del av någonting...

Margot Wallström har många gig idag. Hon satt i TV-soffan i morse och dessutom har hon svarat på frågor av Anders och Måns (ni vet de två galna killarna från TV och radio) och snackat med vanligt folk på centralen. Firandet fortsätter kl 15.00 i Stadshusparken med tal av EU-ministern Cecilia Malmström, sång och dans från olika Europeiska länder och med Mark Levengood som konfrensier. Kvällen avslutas med balluns i statshuset.

Varför avsätter Margot hela Europadagen i Sverige?

Pratar just med min danska vän som verkar måttligt intresserad av att det är Europadagen. Där han bor har de inga EU-flaggor som vajar i vinden idag. När jag frågar om han vet vem Margot Wallström är så har han ingen aning. Margot borde kanske vara i Danmark istället?

I vilket fall som helst,

Grattis på Europadagen!

Europadagen närmar sig

På onsdag är det dags igen. Europadagen infaller den 9 maj. Visste du det? Jag tror inte att det är många som gör det men av antalet inbjudningar om seminarier, deabtter och firanden så skulle jag vilja påstå att intresset och medvetandet ökar succesivt. I år firar EU 50 år och det gör att det hela veckan finns spännande aktivteter att bevista. Själv ska jag försöka hinna med några av dem.

På kvällen den 9 maj är det Kommunfullmäktige här i Värmdö och det ska bli spännande att se vad alliansen hittar på för att uppmärksamma att det är Europadagen.

Kanske EU-flaggor på borden...

fredag 4 maj 2007

Vem är det som saknar verklighetsförankring?

Över 1000 personer deltar i systematisk införsel och illegal vidareföresäljning av alkohol till hela landet, enligt ny kartläggning av tullen som inte ser någon minskning.

”Vi har nog inte en korrekt bild av verkligheten. Regeringen bör tillsätta en alkoholkommission som ser över konsumtion- och införselstatistik”, säger förre alkoholutredaren Kent Härstedt (s) till Drugnews och efterlyser sänkt spritskatt.

Jag påstår att det är Kent Härstedt som inte har en korrekt bild av verkligheten. Det är uteslutet av vi skulle sänka spritskatten av minst tre skäl:

1. Vi måste ha en sammanhållen solidariskt alkoholpolitik över hela landet. Om vi har ett problem i Skåne ska det lösas där och inte genom att vi underlättar ökad konsumtion i hela Sverige.

2. Smuggling är ett brott och ska hanteras av polisen på det sättet som alla andra brott hanteras. Vi behöver också mer civilkurage. Ser du någon som vidareförsäljer alkohol tveka inte att ringa 112 om det är ett pågående brott eller 114 14 (polisen).

3. Smugglad alkohol utgör knappt en tiondel av konsumtionen. Det är alltså den totala konsumtionen av laglig alkohol som behöver minska. Vi ska fokusera på rätt saker.

Vems intressen är det som ligger bakom Härstedts ständigt opassande uttalanden?

Jag kunde inte sagt det bättre själv

Idag körde jag bil till jobbet. Egentligen är jag en ivrig supporter till kollektivtrafiken men idag när jag körde bil tänkte jag -Gud, vad skönt att slippa komma till Slussen! Det är verkligen hemskt där. Mörkt, otrevligt och inte anpassat till dagens trafikbehov. Det måste göras något åt Slussen nu!

Jag måste blogga om detta tänkte jag men då såg jag att min vän, till lika socialdemokratisk politiker i Värmdö, har skrivit ett mycket bra inlägg i ämnet igår så jag länkar helt enkelt till hennes inlägg.

Annika Andersson tycker till om Slussen.

torsdag 3 maj 2007

Hur gick det nu då?

För dig som följde dramatiken i Bryssel igår så kan jag berätta att efter 7 timmar och 15 minuters väntan var alla omröstningar kring arbetssrätten avklarade och det var vår tur att stiga upp på podiet.

Vi hade naturligtvis jobbat på under dagen så två av personerna som lagt ändringsförslag på vårt dokument om alkoholstrategin hade vi kompromissat med. Den tredje, en spanjor som hade fått sina förslag från alkoholindustrin i sin hand, drog tillbaka sina yrkanden. Det var tur eftersom de var 45 stycken. Det fina i kråksången var att han drog tillbaka. Det som är lite mer besvärligt är att han eller någon annan kommer tillbaka i plenum i slutet på maj.

Det hela bankades igenom på 25 minuter och 43 röstade för och 3 mot.

Något som kan vara bra att veta om Ekonomiska och sociala kommittén är att de i "SOC-sektionen", dvs den del som slarvigt sagt representerar mer "sociala intressen" och civila samhället, är 100 delegater från hela EU. Efter långköraren om arbetsrätten var alltså mindre än hälften kvar. Dessutom är det så att om 1 person röstar mot så kommer man i plenum (ca 300 personer bestående av arbetsgivare, arbetstagare och så de "sociala" intressena) att tillåta en öppen debatt.

Det betyder att vi får jobba på bra till den sessionen för då behöver både argumenten och underlaget vara vässade.

Vill du göra en insats? Hör av dig till mig så finns det mycket påverkansarbete att ta tag i inför sessionen den 30-31 maj!

onsdag 2 maj 2007

Möte om alkoholstrategin i Bryssel

Nu händer det något... Dags för Alkoholstrategin! Jag är taggad :-)

Grattis Peter!
Peter fyller år idag och börjar bli rätt trött på att sitta av sin födelsedag här och vänta.

Vi sitter fortfarande här och undrar om alkoholstrategin kommer upp idag men det ser dystert ut. Nu har vi iaf fått varsin Snickers för att överleva!

Nu är klockan 16.20 och vi håller fortfarande på med arbetsrätten. Hur ska det gå? Följ dramatiken här på bloggen.

Nu är klockan 14.54 och 10.00 började mötet. Vi har fortfarande inte kommit förbi dagens första punkt och det känns som att det är en stund kvar till punkten Alkoholstrategin. 18.00 ska vi sluta och innan dess ska vi hinna med strategin plus en punkt om livslångt lärande. Hittills har vi pratat om arbetsrätt som inte känns speciellt upphetsande. Tur att det finns trådlös uppkoppling att roa sig med så länge...

Experteri

Nu är det dags för mig, Peter och Jeanette att gå till ESK, Europeiska och sociala kommittén. Idag är det SOC-sektionen som har plenum och där ska Alkoholstrategin upp som ett ärende. SOC-sektionen består av 100 personer som är valda i sina länder och de representerar civila samhället, arbetsgivarna och arbetstagarna.

Tyvärr är det många i denna grupp som har väldigt personliga åsikter om alkohol och som inte klarar av att se stora helheter. Vi i Europa dricker mest i världen. Vi måste ta ett solidariskt grepp på alkoholpolitiken. Jag ska göra ett försök idag när NBV och nykterhetsrörelsen är expert i ESK.

Samhället behöver mindre alkohol inte mer!

1:a maj i Paris

Sitter på kontoret i Bryssel och precis nu kom Jeanette (vår politiska assistent) tillbaka från en härlig semester i Paris. Hon har tillbringat sin 1:a maj där (jag är inte ett dugg avundsjuk). Och vilken första maj-talare har hon lyssnat på? Jo, Ségolène Royal i egen hög person!

Det är surt att jag missade vårt 1:a maj-tåg på Värmdö men jag får väl hålla till godo med att jag känner en som har sett Ségolène live.

tisdag 1 maj 2007

1:a maj

Säger man god första maj? Eller gratulerar på första maj? Eller vad säger man egentligen? Ja, ja... Jag ska packa mig iväg till Bryssel för att sitta på möte hela dagen imorgon. Får väl titta på det fina vädret genom fönstret.