onsdag 27 juni 2007

Behöver funktionshindrade stå i toakön?

Igår fick jag en mycket syrlig kommentar, för att inte säga utskällning, av en man som antagligen såg sig som en världsförbättrare även om han lyckades göra både min och ett antal medmänniskors dag mycket sämre. Historien är den att jag var i Sickla köpcentrum för att hämta ett antal tröjor som jag beställt till jobbet. Innan jag åkte därifrån ställde jag mig i toakön och när det blev min tur erbjöd jag handikapptoan/skötrummet till en tjej med barnvagn som tackade nej. När jag kom ut därifrån stod det en arg man utanför som högt och ljudligt sa till sin fru som satt i rullstol

- Nu kan vi gå in på toaletten som är till för de som sitter i rullstol och inga andra!

Jag höll på att smälla av och sa något i stil med

- Behöver inte funktionshindrade stå i kö?

Nu har jag i ett och ett halvt dygn funderat på vad jag borde sagt och jag har några idéer men jag skulle gärna höra vad du tycker. Vad skulle du sagt?

tisdag 26 juni 2007

Trendspaning - grönt elände

Idag åt jag lunch på en bufférestaurang. Den är känd för att ha mycket bra mat och jag har ätit där några gånger tidigare och det är riktigt gott. Men idag hände det som händer på många ställen nu för tiden: det var persilja strödd över alla rätter!

Denna eländiga lilla gröna krydda som liksom borrar sig ner mellan kycklingbitar och paprika hur lätt som helst. Den är överallt. Det ser så tjusigt ut med lite grönt ovanpå. Men jag är ju hur allerigisk som helst! Det finns ingen möjlighet att jag kan äta utav den maten. Idag fanns det 5 rätter att välja mellan men det slutade ändå med att jag fick plocka till mig ris och sedan snällt gå ut i köket och fråga om de kunde tänka sig att steka en schnitzel utan persilja.

Jag röstar för att persiljan ska ligga i en skål brevid så att den som vill kan strö över lite på sin mat.

måndag 25 juni 2007

Påven Johanna


Har bara börjat läsa boken som jag länge sneglat på i jobbets "låna-och-läs-hylla" men jag är redan fast. Kom på mig själv att gå och läsa den genom Gustavsbergsgallerian tidigare idag.


Ett citat på boken säger "Jag avundas dig som har läsupplevelsen av Påven Johanna framför dig" vilket tyder på att det är en härlig tid jag har framför mig. Men det är onekligen så att förväntningarna blir höga också.


Vi får väl se...

Närhetsprincipen

När det händer hemska saker känns det på något sätt alltid värre när det händer nära. Skulle det ske en bilolycka här i Värmdö känns det konstigt nog värre än om den händer i Norrköping eller Hamburg.

Idag står det på text-TV att ett flygplan har kraschat i Kambodja. Precis den vägen jag flög när jag var där och helt plötsligt infinner sig en olustig känsla av att det kunde ha varit jag trots att det är på andra sidan jorden.

Konstigt...

torsdag 14 juni 2007

Paneldiskussionen

Det är alltid en upplevelse att delta i internationella konferenser. Speciellt om man tittar på vilka det är som deltar. I den panel om fem personer som skulle summera konferensen idag var det tre män som alla är forskare och har doktorerat. Utöver det var det en kvinna som också är forskare och har doktorerat och så jag (redan där i ett underläge). Utav dessa pratar 3-4 engelska flytande och/eller dagligen och så jag (ett underläge till). Alla är 50+ (typ, utom jag). När vi träffades 10 minuter innan vi skulle börja hade samtliga (utom jag) förberett ett tal på 20 minuter, då höll jag på att dåna. När moderatorn presenterade oss så talade han om vad alla heter, vilken titel de har och var de jobbar någonstans (jag vet att det blir tjatigt; utom jag). När han introducerade mig sa han Andrine representing young people fast att jag blivit tillfrågad utifrån att jag jobbar med Europeisk alkoholpolitik. Och så fortsatte det...

Vad lär vi oss av detta?

För det första ska vi tänka ett varv till när vi väljer vem som ska moderera den här typen av diskussioner. För det andra måste konferenser av det här slaget vara möjliga att delta i även om du inte är forskare eller inte har hunnit doktorera än. För det tredje måste synen på unga och kvinnor förändras i allmänhet och inom vår bransch i synnerhet. Det måste bli ett slut på det manliga ryggdunkandet!

Jag försöker dock se det positivt. Det är första gången, mig veterligen, som en ung kvinna blivit tillfrågad att sitta i panelen. Jag hoppas att jag gjorde så bra ifrån mig att jag berett möjlighet för fler att bli tillfrågade.

Succé för midsommarminglet

Gårdagens mingel i Bryssel blev en succé! Det var ett brett spektra av gäster hos oss vilket är beviset för att nykterhetsrörelsen är en respekterad aktör på den Europeiska arenan. Stort tack till alla som var där! Och om du missade minglet kan du redan nu boka in luciaminglet den 12 december :-)

onsdag 13 juni 2007

Midsommarmingel i Bryssel

Idag är det dags för vårt femte mingel i Bryssel och antalet anmälda ökar stadigt vilket är jättekul. Jag tror det beror på att vårt arbete blir mer och mer kännt här nere och att vi blir mer respekterade i EU-politiken. Nykterhetsrörelsen är en part som man vill samarbeta med!

tisdag 12 juni 2007

"Free trade" = "Fri handel"?

Är den fria handel som WTO vill uppnå verkligen fri? Vi svenskar har precis börjat fatta att beslut i EU styr vår vardag. I EU har vi insyn. Vi har folkvalda Europaparlamentariker och vi har en vald regering som representerar oss i Rådet men vem är "mitt" ombud i WTO-förhandlingarna?

Är det så att alla gynnas av att det inte finns några spelregler runt den globala handeln? Mitt svar är nej. För det första gynnas enbart stora multinationella företag av det. Småskalig handel har inte en chans att hävda sig i denna konkurrens. Är handeln då fri? Dessutom är det så att WTO inte har något annat än ett liberalt marknadsperspektiv. Det betyder att alla varor hanteras som vanliga varor. Alkohol ska med den utgångspunkten hanteras på samma sätt som en MP3-spelare eller ett par sockar vilket är helt orimligt. Dessutom sammanfaller WTO:s vilja ständigt med t.ex alkoholindustrins vilja, en slump? Jag ställer frågan igen: Är den fria handeln verkligen fri?

Enilgt Ellen Gould, expert på GATS-förhandlingarna är det alltid snabba bud och dålig framförhållning som gäller i WTO och det får enorma konsekvenser för oss. Och vi går här helt omedvetna. Dessutom finns ingen närhetsprincip i WTO. Beslut som tas där kan inte på något sätt ifrågasättas eller lokalanpassas utan ska helt emotsagda implementeras. Vansinne!

Det är dags att lära sig mer om förutsättningarna i WTO och de förhandlingar som sker där!

måndag 11 juni 2007

Hans Rosling: Absolute shame!

Ny dag på konferensen. Idag inledde regeringens representant, i form av Värmdöbon Ulrik Lindgren som är sakkunnig hos folkhälsominister Maria Larsson, dagen. Det känns tryggt att regeringen fortsätter att vara tydlig i sin alkoholpolitik. De jobbar med effektiva instrument och de ser du här nedan.

12.10 Mest kostnadseffektiva instrumenten för minskad alkoholkonsumtion är:

1. Pris
2. Skatter
3. Agelimit

12.02 Gabriel Romanus ger sitt perspektiv på globala alkoholpolitik. - Vi måste prata om hur vi dricker och hur mycket vi dricker säger Gabriel. - Eller 'to put it in another way' vi måste minska totalkonsumtionen.

09.50 Hans Rosling var suverän, som vanligt. Han hade två budskap till oss:

1. Det svenska vodkamärkets aggresiva och skamlösa marknadsföring i fattiga länder kan endast sammanfattas med två ord: Absolute shame!

2. Statistik skall vara allmän egendom. Alla ska ha tillgång till den statistik som finns när det gäller t.ex utvecklingen av alkoholkonsumtion så att vi kan ta vettiga beslut om hur vi vill att världen ska se ut i framtiden. OECD kan inte få pengar från länder och sedan sälja tillbaka statistiken.

09.10 Konferensen är igång. Först talare är Hans Rosling. Han brukar alltid vara bra så det här ser jag fram emot.

fredag 8 juni 2007

Jag skäms å den borgerliga alliansens vägnar

Igår röstade den moderatstyrda alliansen i Värmdö mot att ersättare i kommunfullmäktige ska få yttra sig. Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att de medvetet vill att så få som möjligt ska vara med i debatten.

1. Alla beslut som gör att fler blir delaktiga i politiken är bra.
2. Alla beslut som ökar demokratin är bra.
3. Alla beslut som ger mer transparens är bra.

I Värmdö gör vi tvärtom...

1. Beslut tas så att färre får vara delaktiga.
2. De inför 8-nämnder för att medvetet utesluta två pariter (v och mp) från nämndarbetet (det lyckades vi dock stoppa till viss del).
3. De skrotar arbetsutskott för beredning av frågor.

Jag skäms!

torsdag 7 juni 2007

Stort intresse för arbete i Bryssel

Det är helt otroligt vilka fantastiska människor det finns. Jag har fått samtal på samtal från entusiastiska unga människor som vill vara med och påverka EU:s alkoholpolitik. Det här bådar gott för framtiden och för NBV:s traineeplats i Bryssel!

tisdag 5 juni 2007

Fritt fram beställa alkohol via internet?

Idag kom Europadomstolens beslut i det så kallade Rosengrenmålet. Beslutet innebär att man får beställa alkohol via internet men att man ska betala svensk skatt i Sverige vilket i princip innebär att handeln kommer vara mycket begränsad.

För dig som inte vet det kan du redan idag gå till Systembolaget och begära att de tar hem den alkohol du önskar. Det betyder att du inte behöver hålla på med allt trubbel det innebär att köpa via internet. Det jag är fundersam över är hur åldersgränsen kommer att kontrolleras vid internethandel. Systembolaget å andra sidan klarar den kontrollen.

Det tråkiga i kråksången är att den folkhälsosyn som genomsyrat de flesta beslut både inom EU-systemet i allmänhet och i domstolen i synnerhet nu har fått sig en törn. Men vi får inte glömma alla goda exempel, som är många fler än de dåliga, där folkhälsan och solidarieten är utgångpunkten.

Läs gärna IOGT-NTO:s pressmeddelande; Internethandeln av alkohol är i praktiken död

lördag 2 juni 2007

Skandal

Lördag kväll, landskamp och fotbollsfest. Över 40 000 på läktarna och 3-0 till Sverige efter 25 minuter. Danmark gör en enorm vändning till 3-3 men sedan inträffar skandalen på Parken i Köpenhamn. En "supporter" rusar in på plan och attackerar domaren. (Vad säger du om det Kenneth?)

Är det en slump att det händer samtidigt som ölen flödar bland publiken på läktaren?

Sport ska vara en alkoholfritt, även på läktarna!

För dig som bryr dig: Matchen avbröts och Sverige tilldelades segern med 3-0.