lördag 30 augusti 2008

Veckans alkoholpolitiska sanning

Läs DN-debatt 30/9
Fler får problem med alkohol och det beror på att det finns överallt och alldeles för billigt. Det viktigaste alkoholpolitiska instrumentet är att begränsa tillgängligheten och utvecklingen har gått i motsatt riktning. Kolla bara här:

- Alkoholskatterna har sänkts
- Fler serveringstillstånd
- Införeselkvoterna är alldeles för stora (dvs den mängd alkohol du får ta med in i Sverige)
- Längre öppettider både på systembolag och restauranger

Allt detta leder till att det är lättare och billigare att få tag på alkohol vilket i sin tur leder till mer elände i samhället.

Vill du ta ställning för en solidarisk alkoholpolitik? Bli medlem i IOGT-NTO!

fredag 29 augusti 2008

Din och min tunnelbanefärd är värd miljarder

Upphandlingen av Stockholms tunnelbana är i full gång och den som får kontraktet kan se fram emot många miljarder. Igår kom det en mycket flashig broschyr hem till mig från ett tyskt företag som uppenbarligen vill ha detta åtråvärda kontrakt. DB Bahn kör idag tunnelbanorna i Hamburg och Berlin med sikte även på Stockholm. Deras försäljningsknep låter så här:

Svenska krav möter tysk kvalitet

Den är säkert skickad till alla politiker i Stockholmsregionen som kan ha någon som helst påverkansmöjlighet på valet av utförare.

torsdag 28 augusti 2008

I AiP: "Intresseorganisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting, vill att regeringen tillåter försök med rent majoritetsstyre i kommuner och landsting. Det skulle innebära att styrande majoriteten besätter samtliga stolar i kommun- eller landstingsstyrelsen. Poängen är, enligt SKL, att majoritetsstyre skulle göra det politiska ansvaret tydligare och blåsa liv i fullmäktige och partierna."

Varför kommer detta förslag nu från det moderatstyrda SKL?

Jag som verkar som lokalpolitiker i Värmdö blir alldeles kallsvettig vid bara tanken på det demokratiunderskott detta skulle innebära. Och med tanke på den låga kunskapsnivå som finns i deras partier kring kommunalt arbete/styre/delaktighet så krävs det nog att SKL funderar ett varv till. Eller två...
Men det är väl symptomatiskt för den som vill sitta på alla stolar själv. Då kan man ju inte bli emotsagd eller bryta idéer.

lördag 23 augusti 2008

Läkare utan rock

Det är något speciellt med yrkesroller och hur vi identifierar oss med yrken och de attribut som hör till. Vissa kan jag ha förståelse för som t.ex. polisuniform eller militärkläder som är utformade för att hjälpa till att skydda eller underlätta för den som arbetar. Men läkarrocken är uppenbarligen någonting som en läkare i Blekinge inte kan vara utan. Jag har inga höga tankar om läkares sätt att se på sig själva som allsmäktiga men den här killen tar priset. Läs artikeln i Dagens Medicin.

torsdag 21 augusti 2008

Total lycka

Jag är så glad! Idag kom min alldeles personliga almanacka. Det finns ett fantastiskt företag som heter www.personligalmanacka.se. Det är bara att gå in på deras hemsida och utforma sin egen almanacka. Det är en snygg och pedagogisk hemsida. En almanacka kostar bara 275 kr och kommer hem till dig inom två veckor.

Du väljer själv färg både på in- och utsidan. Dessutom får du bestämma vad det ska stå på den. Sedan finns det ett gäng kul detaljer som du kan lyxa till din vardag med. Eller vad sägs om en liten söt tabell där du kan fylla i dagens väder, en annan söt tabell där du kan fylla i hur mycket du tränar eller ytterligare en där du kan fylla i en kurva över ditt humör under veckan. Du måste helt enkelt styra dina tangenter till denna härliga hemsida.

PS. Jag ångrar bara att jag bestämde mig för att den skulle starta vid årsskiftet. Jag vill ju börja använda den idag.

PS2. Dessutom kom Pandurokatalogen också idag. Jag bara ler och njuter.

PS3. Kan inte låta bli. Jag tror att Patric är lika glad över sin PS3 som jag är för min almanacka. Min lycka är billigare ;-)

onsdag 20 augusti 2008

Tur att IKEA finns

Idag damp den ned i brevlådan, nya IKEA-katalogen. Den kan få vem som helst på gott humör. Kräftpremiär, midsommarafton och alla andra viktiga traditionsbundna dagar ligger i lä. Dagen då IKEA-katalogen kommer är mycket viktigare och något jag ser fram emot!

Jag lyckades till och med glömma Värmdö-kalabaliken för en stund...

tisdag 19 augusti 2008

Det är pinsamt att va Värmdöbo

Det är inte roligt att vara Värmdöbo just nu. Folk frågar:

-Vad håller ni på med i Värmdö egentligen?

Ja, det går knappt att svara på den frågan. Det är pinsamt när Värmdö endast når riksmedia och rikspolitiken när våra moderata företrädare gör bort sig och fifflar.

För dig som inte har möjlighet att följa dramatiken i våra lokaltidningar så kommer här ett kortreferat:

1. I sommar uppdagades det att kommunstyrelsens ordförande har skatteskulder som lett till utmätning. Artikeln.

2. Samme KSO vägrar att svara på frågor kring detta och kallar det för nonsens när vi ställer rimliga frågor om den misskötta ekonomin (både hans privata och kommunens). Öppet brev från Lars Bryntesson. Artikel (sid 8) där Jonas Nilsson "svarar" på kritiken.

3. I veckans NVP (lokaltidningen) fortsätter följetongen där till och med en medlem i moderaterna kritiserar hans förehavanden.

måndag 18 augusti 2008

Bloggar som jobbar

MySpace, Facebook, bloggar, pingar, forum, chattar. Det finns många sätt att kommunicera, umgås och uttrycka sig på nätet. Somliga sätt är dagssländor medan andra håller längre. Vad jag förstår är bloggar någonting som håller i sig och stadigt ökar.

Jag gillar formen med en blogg. Det är jag som ansvarar för det som står på min blogg men i gengäld får jag skriva om det som intresserar mig. Alla har möjlighet att läsa men gillar du inte vad som står behöver du inte fortsätta besöka den.

Tidsaspekten är inte helt oviktig i sammanhanget. Det gäller att man orkar, kan och vill hålla igång sin blogg.

Var vill jag komma med detta resonemang? Jo, det har lett till en översyn av bloggar jag läser (listan finns till höger). Listan har därför förändrats en del. Det finns vissa bloggar som tyvärr inte är aktiva just nu medan det har kommit till andra som är helt nya eller som jag upptäckt längs vägen.

Kul att fler väljer bloggen som form för att uttryck sig!

PS. Vill du starta en blogg säg bara till så fixar vi en.

lördag 16 augusti 2008

Ämnesomsättning

Sommarsemstern är slut och en intressant höst är på ingång. Det är två år sedan moderaterna började styra Sverige och Värmdö. Det märks. Vi kan förvänta oss TV-intervjuer och debattartiklar där moderaterna talar vitt och brett om vad de åstadkommit. Det kommer inlägg om det under hösten och de kommer inte att vara av positiv karaktär precis.

De senaste veckorna har jag samlat på mig en lång lista med ämnen som jag vill blogga om. Varje dag utökas dessutom listan med några stycken. Det finns så mycket att uppmärksamma och tycka om. Ämnesomsättningen är enorm! För att komma vidare med bloggandet under hösten har jag bestämt mig för att lista alla ämnen jag velat skriva om de senaste veckorna så att jag får ut dem ur systemet. Några återkommer jag till, var så säker. Här är listan:

-Kina visar världen sitt bästa ansikte
Jag hoppas att sagan om den fula ankungen är sann så att den lilla flickan som sjöng under OS-invigningen men inte fick synas i bild för att hon var för ful får upprättelse någon gång i framtiden (hon kanske blir Kinas svar på Madonna eller nåt).

-Moderata kommunalrådet i Värmdö har skatteskulder
Läs, du kommer inte tro att det är sant!
Öppet brev från Lars Bryntesson som reaktion på artikeln.

-Fantastiska Phelps
Det finns inte så mycket mer att säga än att Michael Pehlps är oslagbar. För dig som inte har tävlingssimmat så kan jag tala om att det är mycket svårare än det ser ut.

-Kriget i Georgien
Fanns det en mening med att det bröt ut just under OS? Kalkylerade de med minimalt eller maximalt mediagenomslag?

-Storföretag skövlar Amazonas
Återigen skövlas regnskog i Amazonas för att storföretag vill hitta olja och gas. I denna omgång skövlas en yta stor som Storbrittanien. Bedrövligt! Intressant artikel om detta i Arbetarbladet 13 augusti (hittar ingen länk just nu).

-Lycka och nya torkarblad
Vi är ett helt gäng som älskar almanackor och till er har jag en fantastiskt nyhet: http://www.personligalmanacka.se/. Här designar du din egen almanacka. Jag har redan beställt en. Rosa! Det är lycka för mig :-) Ja just det, torkarbladen. Här om dagen åkte jag till Enköping. På väg dit bestämde jag mig för att byta torkarblad på bilen. Det blev så bra. Jag längtade efter regn hela vägen. Men oh så dyrt, 556 kronor för torkarblad!

-Korruption in på bara mattan
Fy skäms alla korrupta domare och idrottsmän! Jag blir förbannad bara jag tänker på det...

-FRA igen och igen och igen och...
Jag säger inte mer än så.

-Byggen i Värmdö
De senaste åren har byggnationer i Värmdö gått i tok skriver Annika. Då är hon snäll...

Det finns mycket mer att skriva men det får räcka för ikväll.