tisdag 30 september 2008

Proppen gick ur

Så kom den till slut. Infrastrukturproppen. Regeringen fortsätter med sin orättvisa politik. Skattesänkningar för de rikaste och istället ska kommunala pengar som tas från skola, vård och omsorg betala kalaset. Det kallas med ett fint ord för medfinansiering.

Medfinansiering betyder i klartext att till exempel kommuner ska betala vägar som är ett statligt ansvar i stället för att använda dem till den nödvändiga mjuka infrastrukturen som är dess ansvar.

Ett väldigt tydligt exempel är Skurubron. Bron är den enda infartsvägen för oss på Värmdö, och en stor del av Nackaborna, till Stockholm och vidare ut i andra delar av Sverige. Det är helt orimligt och nära nog utpressning att säga att om Skurubron ska byggas ut så krävs en medfinansiering från kommuner som har ett intresse av att det kommer till stånd (läs: framförallt Värmdö).

Hur infrastrukturministern, Åsa Torstensson, utan att skämmas kan stå och säga att staten förstärker anslagen till infrastrukturen med 4 miljarder per år och 46 miljarder totalt är obegripligt. De miljarderna ska ställas i relation till den medfinansiering på 30 miljarder (inklusive finansiering från privata företag) som är känd redan idag.

Regeringen tänker sig också att förändra lagstiftningen så att det ska bli enklare med medfinansiering. Det är uppenbarligen den moderatstyrda regeringens framtida melodi.

Så här säger Ibrahim Baylan, infrastrukturpolitisk talesperson för socialdemokraterna, om proppen.

Bilden är lånad från Amiga

måndag 29 september 2008

Imorgon kommer den...

Äntligen kommer infrastrukturpropositionen! Proppen var utlovad till den 18 mars i år, sedan till augusti, senare i samband med budgetproppen, och sedan ännu lite senare i höst och nu kommer den alltså.

Namnet på den förpliktigar "Framtidens resor och transporter - infrastruktur för hållbar tillväxt" för 2010-2021.

Det blir spännande att titta på presskonferensen imorgon klockan 10.

lördag 27 september 2008

3 år

I dagarna fyller Elsas syssling Alice 3 år. Eftersom vi inte är hemma i Skaraborg och kan fira detta lägger jag ut en bild dem när de var 1 år. Tänk vad tiden går fort. Snart är det Elsas tur att "bli stor tjej" som hon själv uttrycker det när hon försöker hålla upp tre fingrar samtidigt (men lillfingret vill bara inte stanna nere).

I vilket fall som helst...

Stort grattis Alice!

onsdag 24 september 2008

Knas kring Charlottendals förskola - igen

Värmdö kommuns hemsida finns nu en intresseförfrågan från kommunen till den/de som vill driva den kommande förskolan i Charlottendal.

Med anledning av detta har jag ställt en fråga till Göran Jansson, ordförande i Barnomsorgs- och förskolenämnden, som jag hoppas få svar på imorgon torsdag.

Anledningen till min förvåning är att vi i nämnden, den 15 maj, tog ett beslut att skyndsamt gå ut med en intresseförfrågan. Det tog 130 dagar att effektuera beslutet. Hur kan det komma sig?

tisdag 23 september 2008

Nu är det sluttuggat

Här är hela listan över sötningsmedlen, och vad de befaras leda till, i våra vanligaste sockerfria tuggummin (samt i de flesta lightprodukter så som läsk, ketchup, yoggi med mera).

E 420 Sorbitol: cancer, allergiska reaktioner, ögonskador
E 421 Mannitol: cancer, njurskador, tarmstörningar
E 950 Acesulfam-K (kalcium): cancer
E 951 Aspartam: cancer, fosterskador, huvudvärk, slaganfall
E 952 Cyklaminsyra: cancer, fosterskador
E 954 Sackarin: cancer, fosterskador, genetiska skador
E 967 Xylitol: cancer
Nu är det i alla fall färdigtuggat för min del. Utöva din konsumentmakt! Köp inte produkter som innehåller dessa sötningsmedel.

Bilden är lånad från finlands officiella sida.

Trafik x2

1. Bilfria dagen
Märkte du att det var bilfria-dagen igår? Nä, inte jag heller. Trafiken rullade som vanligt på Stockholms infarter och gator. Varför tar inte (m)-styret i Stockholm stad denna dag på allvar? När jag bodde i Bryssel var det bom stopp denna dag. De satte upp vägspärrar långt utanför stan och folk promenerade och cyklade på stadens gator. Trevligt!

Heder åt miljöpartiet som gjorde en cykelaktion i Stockholm igår.

2. Trafiknykterhetens dag
På torsdag tänds 125 marschaller för att visa hur många som dör av alkohol i trafiken varje år. Kom ihåg att det inte bara är den som kör rattfull som riskerar att dö. Oskyldiga trafikanter är oerhört utsatta.

På Mynttorget utanför riksdagen kommer en manifestation att hållas där bland andra Ibrahim Baylan, ordförande i riksdagens trafikutskott, närvarar.

MHF är en ideell organisation som jobbar aktivit med alkohol och trafik.
Bilden är lånad från Trafik Stockholm

söndag 21 september 2008

EU har startat egen TV-kanal

Bra eller dåligt?! Nu finns den i alla fall, EU:s egen TV-kanal. http://www.europarltv.europa.eu/
Den 17 september startade den webbaserade kanalen som erbjuder en rad program på 20 språk. Du kan följa debatter, utskottsmöten, omröstningar och bevaka de beslut som tas i Europaparlamentet.
För dig som inte vet kan jag berätta att EU är mycket öppnare än svenska riksdagen när det gäller till exempel utskottsmöten. Du kan som medborgare vara med inne på ett möte och lyssna till skillnad från i Sverige där de är helt stängda. Jag tycker att det är bra med öppenhet och transparens. Vi borde ta efter i Sverige!
Passa på att ta del av Europapolitiken nu när kanalen finns. Den 7 juni är det val till Europaparlamentet. Du röstar väl?!

Haiti - fattigaste landet i Latinamerika

Hispaniola är den lilla karibiska ön som delas av länderna Dominikanska Republiken och Haiti. Haiti är det fattigaste landet i Latinamerika. Där lever 9 miljoner människor på en yta som är något mindre än Dalarna.

När vi för några veckor sedan höll andan när orkanen Gustav drog in över New Orleans och all världens media följde följde orkanens väg så hade den redan slagit till med full kraft mot Haiti. Men för oss är Haiti bara en liten ö som råkar ligga i orkanens väg på väg in mot det stora landet USA, som vi identifierar oss med.

Missförså mig rätt. Katrina slog oerhört hårt mot New Orleans och speciellt de fattiga människorna där. Det var en fruktansvärd ödeläggelse i spåren av orkanen.

Men just nu är över 800 000 människor hemlösa i Haiti. I DN skriver Erik De La Guerra "...De bruna och smutsiga vattenmassorna som täcker Gonavies luktar illa av avföring och räcker ibland ända upp till bröstet när man vadar genom dem. Men många har inget annat val än att dricka vattnet, eftersom det är den enda vätskan som finns att tillgå."

I New Orleans står militärens fordon på rad med rent vatten. Vem bryr sig om de fattiga Haitierna?

Haitis BNP per capita är 614 dollar. Jämför det med Brasiliens 6 842 eller USA:s 45 594 dollar.

Hur kommer det sig att Haiti och dess folk inte förtjänar att synas i TV-kamerorna?

(Bild: flaggan är lånad från Wikipedia)

onsdag 17 september 2008

Vilseleder de med flit?

Jag och Annika har fått vår debattartikel publicerad även i den andra lokaltidningen, Mitt i Värmdö (tyvärr går det inte att länka till den).

I artikeln kritiserar vi läget i kommunen när det gäller förskolan i allmänhet och Grantomta-frågan i synnerhet. Vid senaste mötet i Barnomsorgs- och förskolenämnden diskuterade vi nästa nya förskola, i Charlottendal.

Vi fick då överraskande information om att de principer för hur det ska gå till när vi utser "driftsoperatörer" som beslutats av nämnden denna gång kanske måste frångås. Ordförande påstådde att JM krävde att Pysslingen skulle få driva förskolan som de "erbjudit" sig att bygga. I onsdags fick vi på kommunstyrelsen en helt annan beskrivning. Inget har villkorats av JM, däremot skulle det gå fortare att strunta i en upphandling i konkurrens.

Det är otroligt upprörande att nämnden förs bakom ljuset! Vi vet att intresset är stort bland olika förskoleanordnare att få driva den nya förskolan i Charlottendal. Både från den kommunala produktionens sida och från olika fristående anordnare. Då vill moderaterna tvångsprivatisera verksamheten utan konkurrensutsättning som tidigare varit så viktigt. Det är inte seriöst!

Att hänvisa till att det är bråttom är också bara svepskäl. De har valt att inte verkställa det beslut nämnden tog den 15 maj. Sedan dess har det gått åtskilliga månader. Hade man velat hade den proceduren redan varit klar nu. Varför åsidosätter moderaterna ideligen de demokratiska spelreglerna? Varför går man så långt som till att vilseleda sin egen nämnd? Det är inte förtroendeingivande.

tisdag 16 september 2008

Järnvägar också!

Ett passande uttryck (om man vill undvika svordomar) för regeringens infrastruktursatsning är järnvägar också!

Infrastrukturministerns pressmeddelande och promemoria säger 10 miljarder till vägar och järnvägar. Men det krävs inte många minuters läsning för att se att det är 80% till vägar och ynka 20 % till järnvägar. Åsa Torstensson, som hon förövrigt heter (inte många som vet det...), skyller på sant centerpartistiskt manér på den socialdemokratiska regeringen. Och gärna lite på Miljöpartiet också för att försöka undergräva det gröna partiets legitimitet när det gäller järnvägar.

Det kallas för ett jobbpaket. Satsningar på infrastrukturen ska ge jobb i den konjukturnedgång som regeringen själv till stor del har bäddat för. De har slarvat bort det dukade bordet med sunda finanser de fick av den ovan nämnda socialdemokratiska regeringen. Lägg till det orättvisa skattesänkningar och en politik som gjort att en halv miljon människor står utanför a-kassan. Klart som korvspad att det behövs en aktiv jobbpolitik!

Borgarnas svar på det är att bygga massor av vägar.

Torstensson lovade en infrastrukturproposition i mars. Den kom inte. Sen skulle den komma i samband med budgeten och det gör den inte. Nu ska den komma under hösten. För att lugna upprörda medborgare presenterades nu den så kallade närtidssatsningen. Vi får väl se när proppen kommer.

Sammanfattningsvis: Järnvägar också! Eller som Pia fått till det på sin blogg järnvägar, också. Pia är otroligt kompetent på området och hon skriver så här på sin blogg: pias blogg.

En ny Värmdö-bloggare!

Välkommen i gänget säger jag till Malin T som börjat blogga! Vi behöver bli fler som bloggar om stora och små saker, Värmdös väl och ve, rättvisor och orättvisor.

Läs Malins fria tankar!

måndag 15 september 2008

Riksdagen öppnas, FRA-demonstrationer och hemlöshet diskuteras

Imorgon öppnar riksmötet 2008/2009! Det är storslaget med kungafamiljen, alla ledamöter och regeringen. Pompa och ståt, buffé, storkyrkan, ceremoni och Reinfeldts regeringsförklaring.

Det sker inom riksdagens väggar. Utanför finns den andra sidan av politiken. Medborgarupproret mot den moderatstyrda regeringens FRA-lag.

På onsdag arrangerar socialutskottet en öppen utfrågning om hemlöshet.

torsdag 11 september 2008

Kommunalrådet i Värmdö avgår!

Moderaten, tillika kommunstyrelsens ordförande, Jonas Nilsson avgår idag! Läs i NVP.

tisdag 9 september 2008

söndag 7 september 2008

Hjärnan spelar mig ett spratt

Läser på husorganet NVP:s hemsida att Al Gore ska komma till Nacka i oktober för att tala på ett miljöseminarium. I nästa nyhet skriver de om Barack och jag tänker natrurligtvis att det är fantastiskt att den lokala tidningen har sådant fokus på amerikansk politik.

Tills jag inser att nyheten om Barack gäller, just det..., en träbarack som satts i brand i Orminge. Så kan det gå när hjärnan är inställd på valkampanjen i USA!

fredag 5 september 2008

Måste kommentera

Precis som alla andra måste jag ju kommentera McCains utnämning av Sarah Palin till vice presidentkandidat.

Genialiskt!

Jag är naturligtvis Obama-fan men måste ändå ge lite "cred" till de rådgivare McCain har runt om sig. Men som det stod i dagens DN "...Palin är ändå fel kvinna med fel budskap." Så sant.

onsdag 3 september 2008

F

F kan stå för mycket. Förvirrande, förvånande, förskrämande, förbluffande... Det är också lägsta betyg i Björklunds Sverige.

Allt detta passar in på ärendet om stödenheten som vi hade på förskolenämnden för en vecka sedan. Frågan om stödenhetens framtid och innehåll är mycket viktig i första hand för de barn som är i behov av särskilt stöd men också för personalen som arbetar där. För oss socialdemokrater är det därför naturligt att det blir en högprioriterad fråga.

När vår förvåning lagt sig över att ärendet inte fans med på dagordningen i onsdags bad vi att få upp det som ett övrigt ärende.

Det var förbluffande svar vi fick från förvaltningen när det visade sig att den verklighetsbild som vi så tydligt fått från olika håll inte stämde överens med deras.

Än mer förvirrat blev det när vi fick svaret att denna så viktiga fråga inte ska komma upp för än på nästa nämnd som är, håll i er, den 15 oktober!

Jag blir förskrämd när jag upptäcker att Grundskolenämnden som har möte idag har ett ärende på sin dagordning som heter Stödenheten-nulägesanalys. Och jag blir dubbelt förskrämd när jag inser att detta dokument är daterat 25 augusti, det vill säga två dagar innan vårt möte i Förskolenämnden. Hur kan det komma sig att vi inte får vettiga svar på våra högst relevanta frågor?

Jag ger hela hanteringen ett F!