onsdag 28 januari 2009

Ögonblicksbild från KF

Stefan Mårtensson (C) ger en intressant ögonblicksbild av den nyvalda Kommunsstyrelseordförandens syn på offentlighetsprincipen från kvällens pågående Kommunfullmäktige, som kvällen till ära huserar i Ösbyskolan.

Läs inlägget som heter: Om bakfoten

måndag 26 januari 2009

Krisen i försäkringskassan

De som redan har det tufft, arbetslösa, sjuka och föräldralediga är de som drabbas av Försäkringskassans kris. Dessutom drabbas många av de som jobbar där av en ohållbar arbetssituation.

Den moderatstyrda regeringen med Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Persson i spetsen lämnar myndigheten i sticket. Deras oförmåga att se konsekvenser av sina egna beslut är häpnadsväckande. Det är ytterst oansvarigt att förändra reglerna i sjukförsäkringssystemet samtidigt som man tvingar in myndigheten i en organisationsförändring på grund av att ha minskat anslaget med 900 miljoner kronor.

Det är just schyst av staten.

Det är ett akut läge där regeringen måste skjuta till pengar. Den moderata ministern svarar att hon väntar på en prognos som kommer i veckan. Handlingskraftigt?! Vi socialdemokrater har krävt en extra debatt i riksdagen.

lördag 24 januari 2009

På vilka grunder tar den moderatstyrda majoriteten i Värmdö beslut?

I onsdags träffades Utbildningsnämnden i Värmdö för sitt första möte. Tidigare tyckte den moderatstyrda majoriteten att det var en käck idé att dela in skolfrågorna i stuprör men nu är alltså frågorna samlade i en gemensam nämnd så att vi kan ta ett helhetsgrepp.

Det var framförallt ett uppseendeväckande beslut som majoriteten tog. De röstade mot att vi ska få ordentliga och självklara underlag så som kösituation för förskolan, den lokalkapacitetsutrdening som gjorts och befolkningsprognos för att vi ska kunna ta kloka beslut i nämnden.

Annika har skrivit ett mycket bra inlägg som sammanfattar nämndens möte. Läs det!

Som uttrycket säger; Sådan mor -sådan dotter

Det finns fler i familjen Winther som gillar ordning och reda. Det här är resultatet av en stunds ensamlek av Elsa. Klädnyporna är fint uppdelade efter färg med matchande färg på skedarna.

tisdag 20 januari 2009

måndag 19 januari 2009

Mamma eller politiker?

Den franska justitieministern Rachida Dati födde en dotter - Zohra - den 2 januari. Fadern är okänd. Dati återgick till arbetet fem dagar efter nedkomsten, vilket har givit upphov till en tidvis häftig och emotionell debatt.

Hon har fått kritik från feministiskt håll för att undergräva de franska kvinnornas strävan att säkerställa och utöka föräldraledigheten liksom från mer traditionella - katolska - kretsar därför att hon inte tar moderskapet på allvar.

Jag har inte följt henne tidigare men om du googlar på bilder på henne framkommer en del tveksamma uttryck. Oavsett det undrar jag om hennes agerande endast är personligt eller om det är ett utslag av att vara politiker och kvinna i en mansdominerad värld? Går det att förena föräldraskap med att vara politiker?

fredag 16 januari 2009

Mangafeber i Uppsala

Redan på tåget till Uppsala imorse insåg jag att något var på gång. Massor med unga människor utrustade medrygga och sovsäck samt med intressanta frisyrer och kläder (skriver så för att inte låta gammal).

När jag var ute på lunchen var gator, torg och gallerior (som det finns ungefär en miljon av i Uppsala) invaderade av rosa hår, kul glittriga skor och serieinspirerade kläder.

Med lite hjälp från kollegor och husorganet UNT förstod jag att det är det årliga stora Manga-konventet i stan. Det kommer tusentals unga människor från hela landet för att inspireras av denna östasiatiska konststil.

Det är coolt och jättebra att så många unga intresserar sig för stilar och sätt att vara från andra delar av världen. Dessutom träffar de naturligtvis massor med kul folk. Hela arrangemanget är naturligtvis nyktert!

Bilden är lånad från en mangablogg.

torsdag 15 januari 2009

Gör Slussen rökfritt nu!

Nu får det vara nog! Jag storknar när jag går in i Slussen. Ja, för det känns nästan som att man är inomhus på Slussen. Två gången om dagen är jag på Slussen och det är en mycket otrevlig upplevelse. Det är som att gå in i en vägg av cigarettrök. Äckligt är vad det är.

Nä, gör Slussen rökfritt omedelbart!
Foto: SVT

tisdag 13 januari 2009

Hänga tvätt

I vår familj hjälps vi åt att hänga tvätt alla tre men vi har lite olika tekniker. Elsa tar ett plagg och lägger det i en trulls på tvättstäcket. Min kära man hänger visserligen upp tvätten men helt oorganiserat och utan att dra i den. Det leder till mycket förtret när jag hela tiden måste dra lite i linnet så fort jag ställer mig upp.

Min egen teknik (vilken antagligen får både Annika och Ann att tro att jag är ännu mer galen än vanligt) är att hänga allt på tvättsträcket i den ordning det ska ligga i garderoberna (självklart färgkoordinerat). Det gör att jag sparar väldigt mycket tid när tvätten torkat. Dessutom får mitt organiserings-sinne frid. Snälla, säg att det är någon mer som gör på detta sätt! Patric tycker att jag är lite knäpp.

Bilden är lånad från den mysiga bloggen http://www.finthemma.blogspot.com/

lördag 10 januari 2009

Som på ett bananskal rakt in i 2009

På Elsas 3-årskalas var bordet så här fint!














Födelsedagstjejen



















Alla glada barn














Nyårsdukning på Äppelblomsvägen














Vad har hänt sen sist?
Snabb sammanfattning: Jag halkade nånstans i december och slog i ryggen. Jag såg ut som en seriefigur som halkar på ett bananskal. Då slutade bloggandet. Sedan dess har det varit jul, nyår, 3 års-kalas och en resa till fjällen. Många trevliga stunder med nära och kära. Och fina dukningar, eller hur :-)

Jag ser fram emot det här året. 2009 blir ett spännande år, inte minst i politiken. Vi har ett EU-val att se fram emot och ett tufft oppositionsarbete som ska fortsätta. Jag hoppas på en tidig vår och många lekplatsbesök med Elsa.

En uppryckning på bloggen nu när vardagen drar igång igen är också på sin plats.