onsdag 25 mars 2009

Alkohol tar fler liv än aids

Ofattbara 2,1 miljoner människor dog i aids i världen 2007. Samma år dog 2,4 miljoner av alkohol. Alkohol är ett hinder för fattiga länder att utvecklas. 2007 dog 2,1 miljoner. Världshälsoorganisationen, WHO, rankar alkohol bland de främsta hoten mot hälsan i världen.

Den stora boven är alkoholindustrin som ständigt öppnar nya marknader i utvecklingsländerna. Metoderna de använder sig av för att få fler att dricka mer är hänsynslösa och osmakliga.

Socialdemokraterna i riksdagens Utrikesutskott arrangerade ett seminarium om Alkohol som utvecklingshinder i tisdags. Då fick vi insyn i en annan skrämmande metod som alkoholindustrin använder sig av. Nämligen att de skriver alkohollagstiftning åt fattiga och utsatta länder.

Frågan behöver fortsatt belysas. Seminariet var ett steg på vägen. All heder åt Olle Thorell och Kent Härstedt, båda riksdagsledamöter (S), för initiativet till seminariet och till IOGT-NTO:s internationella institut i Sverige och Forut i Norge som kämpar med frågan varje dag!

måndag 23 mars 2009

Alkoholfritt seminarium i riksdagen 24/3 -Alla välkomna!

Imorgon, tisdag, arrangerar (S)-gruppen i Utrikesutskottet ett seminarium om Alkohol som utvecklingshinder. Det är en grymt viktig fråga.

13:00-15:30

Vi avslutar med ett alkoholfritt mingel 15:00-15:30. Passa på att mingla med riksdagsledamöter. Anmälan till mig.

Alla är välkomna!
Foto: Sara Sandberg

söndag 22 mars 2009

Jobbkrisen har kommit till Värmdö -220 varslas i Gustavsberg

Det första man lär sig när man flyttar till Värmdö är att fabriken är det som står i centrum. Ja, det är fortfarande så. Fabriken är en del av historien och traditionen men också en del av framtiden.

Varslet i fredags är tragiskt för alla de familjer som drabbas. Det är också tragiskt för Värmdö som kommun. Jobbkrisen har nu kommit till Värmdö som varit relativt förskonat hittills.

I den planerade utvecklingen av Gustavsbergs centrum ingår ca 2 000 nya bostäder, ett sammanhållet och utvecklat centrum, härliga grönområden men också en ny fabrik. Jag hoppas att det gör att Gustavsberg blir vinnare i dragkampen inom Villeroy och Boch. Ledningen i företaget borde ju vara intresserade av att fortsätta produktionen på ett ställe som satsar på utrymme för en ny fabrik.

Mer som skrivits om saken:
Kommunen med majoritet och opposition har gått ut med ett pressmeddelande. NVP har en artikel på sin nätupplaga.

torsdag 19 mars 2009

Röstfiske

Så, det kommer inga pengar till kommuner och landsting. Vi är djupt nere i en jobbkris. Färsk statistik idag visar på 8% arbetslöshet. Åtta!

Jobben börjar nu försvinna även i offentlig sektor. Den som tar hand om Elsa på förskolan, de som sköter om min gamla, sjuka farmor och de som fixar Andreas stukade fot. Det är de som får gå nu. Jobbkrisen förvandlas till en välfärdskris.

Och Reinfeldt står vi sidan av och tittar på.

Det kommer inga pengar. Det är inte riktigt sant för slutet på meningen ska vara: ...i år.

Kan det vara så att den moderatstyrda regeringen låter kommunernas och landstingens verksamhet gå i botten för att valåret 2010 gå in som räddande änglar och prata om hur viktigt välfärdsuppdraget är? Cyniskt Andrine, säger du. Ja, säger jag. Cyniskt är det men inte av mig...

onsdag 18 mars 2009

Vi socialdemokrater är bättre än andra

... i alla fall om man får tro den vanligtvis seriösa tidningen Riksdag & Departement. I veckans nummer har tidningen på sidan 4 den stora rubriken: Socialdemokraterna i EU säger ja till rekordlyftet.

Artikeln är 2040 tecken och 292 av dessa ägnas åt Socialdemokraterna. Det är alltså 14 % som handlar om (S).

Göran Färm, Anna Hedh och Åsa Westlund som alla kandiderar för omval uttalar sin åsikt om lönelyftet i två meningar. I resten av artikeln är det regeringens EU-minister Cecilia Malmström (FP) som citeras och förklarar varfö hon och den moderatstyrda regeringen tycker att Sverige ska höja parlamentarikernas löner.

Rubriken är minst sagt orimligt satt i förhållande till innehållet i artikeln.

Varför är det så? Varför väljer tidningen att sätta den rubriken?

Jo, det är enkelt. Alla förväntar sig att de borgerliga politikerna vill ha detta enormt stora lönelyft. Ingen lyfter på ögonbrynen. Det är individualism och girighet som är norm. Men nyhetsvärdet ligger i att socialdemokraterna som i folks ögon står för andra bättre värderingar säger ja till förslaget.

söndag 15 mars 2009

Lätt att säga svårt att göra

När det gråa vädret var som gråast och vardagen som allra vardagligast gjorde jag det som jag alltid tänker att jag ska göra men aldrig gör. Jag beställde en resa!

Familjen behöver sol och värme. Vi behöver vara tillsammans dygnet runt. Vi behöver spela memory och läsa böcker. Äta god mat och lata oss vid poolen.

Elsa har redan börjat förbereda sig. När hon tittade på TV imorse var det solglasögon och sandaler på :-)
Snacka om att vara redo för semester!

torsdag 12 mars 2009

80 meter mur i Grantomta och lite annat

På Kommunstyrelsen sammanträde igår beslutade vi några saker som kan vara av intresse för dig som är Värmdöbo.

80 meter mur
Ingen på Värmdölandet kan ha missat byggnationerna i Ljung och Grantomta. Det är äldreboende, förskola, matsal och så småningom även sporthall som byggs. När vi bygger ut så mycket måste vägar, gång- och cykelvägar och busshållplatser måste bli bättre, säkrare och mer effektiva. Det görs just nu.

Men inte nog med det. För att göra en säker avskiljning mellan Ljung/äldreboendet och gång- och cykelvägen på samma sida krävs en mur. Det är dock inte vilken mur som helst. Vi snackar om en 80 meter lång mur som är mellan 40 centimeter och 3,2 meter hög. Det kommer att bli ett schabrak!

Rökfri arbetstid i Värmdö kommun
Ett bra beslut. En policy för rökfri arbetstid i Värmdö kommun. Värmdö jobbar systematiskt med frisknärvaro. Policyn är bra både för personalen som exempelvis får stöd i att sluta röka och för medborgarna/brukarna som får en rökfri kontakt med personalen. Dessutom är det tidsbesparande och trevligare för alla inblandade. (Beslut tas slutligen i Kommunfullmäktige)

Skrivelse till SL från alla partier
Värmdö kommun kräver av SL att de slopar zonindelningen av Värmdö. Samtliga partier är överens om att den delning av Värmdö i två delar som finns nu är orättvis. Skrivelsen måste naturligtvis även forstättningsvis kompletteras med högljudd opinion från medborgarna.

måndag 9 mars 2009

Socialdemokraterna i Värmdö gör skillnad

Det finns naturligtvis en massa bra anledningar att rösta på Socialdemokraterna. Här är bra exempel på när Socialdemokraterna i Värmdö gör skillnad. Trots att vi inte är i majoritet har vi på kort tid fått igenom två förslag.

1. Mer ekologisk och närproducerad mat i skolan
Vi har skrivit en motion om att vi vill ha mer ekologiska och närproducerade livsmedel. Det var på så vis frågan blev aktuell och glädjande nog beslutade Kommunfullmäktige så. I senaste numret av NackaVärmdö Posten kan du därför läsa:

I framtiden ska maten som köps in till skolor, förskolor och äldreboenden i Värmdö kommun vara i möjligaste mån ekologisk och helst också närproducerad.

Förslaget om att införa mer ekologisk och närproducerad mat i Värmdö kommer från socialdemokraterna. De ser flera fördelar med det, bland annat kortare transporter som leder till kortare leveranstider, färskare råvaror och mindre utsläpp. Det gör att maten smakar bättre och innehåller mer näringsämnen, menar s. Och äter barnen mer mat så mår de bättre. S ser också en vinst för det lokala näringslivet.

2. Värmdö kommun kräver att Värmdö blir en SL-zon
Även frågan om att slopa den knäppa delningen av Värmdö i två zoner har kommit ett steg närmre en lösning. Vi har fått alla partier i Värmdö att tillsammans agera så att SL (det moderatstyrda landstinget) gör Värmdö till en zon.

Det går alltså att påverka. Men vi måste vara många som driver en fråga. Det görs inte av sig själv.

söndag 8 mars 2009

Vi socialdemokratiska kvinnor utmanar er moderatkvinnor

Idag är det internationella kvinnodagen. Med anledning av det skickar vi en utmaning till de kvinnor som är moderater i Värmdö:

Lagom till internationella kvinnodagen har moderaterna gjort ett riksutspel med löfte om att, 30 år efter oss andra, införa ”varannan damernas” på framtidens valsedlar.

Vi välkomnar detta och ser med spänning fram emot hur det ska kunna förverkligas i Värmdö kommun. Idag utgörs den moderatstyrda majoriteten, med enstaka undantag, enbart av män. I exempelvis Värmdös ”regering” -Kommunstyrelsen- är 11 av 12 representanter medelålders män.

Därför utmanar vi Socialdemokratiska kvinnor våra medsystrar i Värmdömoderaterna på debatt den 8 mars nästa år. Låt oss mötas för att stödja varandra i kampen för våra frågor och se hur långt vi då kommit med ”varannan damernas” respektive ”varannan herrarnas”. Låt oss prata om de frågor som är särkilt viktiga för oss kvinnor och låt oss göra det kvinnor emellan.

Vi klarar det bra utan våra kompisar Lars, Jösta, Krister, Nils-Erik och Mats.Klarar ni/du det utan Lars-Erik, Peter, Stefan, Hans, Peter, Per, Göran, Erik, Anders, Fredrik och Per-Olof?

måndag 2 mars 2009

EU-ordförandeskapets logga

Under pompa och ståt lanserade regeringen idag, med EU-minister Cecilia Malmström i spetsen, loggan som ska symbolisera Sverige och det vi vill åstadkomma under ordförandeskapet. Så här ser den ut:Jag antar att det är många hjärnor som har jobbat hårt. Och det är säkert mycket energi nedlagd på att få en logga som kan stå symbol för det regeringen vill genomföra och förmedla. Det är 1,3 miljoner kronor senare och jag tycker vid första anblicken att loggan är snygg.

Det blåa och gula symboliserar Sverige kan man anta. Jorden i centrum. Den snälla tolkningen är att ljuset kommer från norr och sprider sig ut över Europa under vårt ordförandeskap. Dessutom som ett S(verige).

Men jag kan inte få bort känslan av något inte riktigt är som det ska. Det känns som att loggan förmedlar lite av vårt vikingaarv. Vi svenskar ska ut och ta över världen. Kolonialisera. Europa är ljuset och resten av världen ligger i mörker. Jag hoppas att jag har fel men spontana reaktioner ska man inte vifta bort. Förhoppningsvis känner inte resten av världen samma sak som jag.

Webbadressen till ordförandeskapets hemsida presenterades också http://www.se2009.eu/

Men loggan är ju miljoner gånger snyggare än Tjeckernas...