måndag 20 april 2009

Borgarna köper alkohol för mina skattepengar

Värmdö kommun ska stå värd för en klimatkonferens under Sveriges EU-ordförandeskap i sommar. Jättekul! Vi är en kommun där miljö och klimatfrågor står i fokus.

På Kommunstyrelsens möte den 14 januari i år diskuterade vi hypotetiskt kring frågan om en förfrågan om ekonomisk medverkan skulle komma. Vid det tillfället vara alla runt bordet överens om att denna medverkan inte skulle innefatta alkohol.

Vid samma möte antog vi dessutom två nya alkoholpolicys. Ärendet om EU-klimatkonferensen diskuterades alltså i ljuset av dessa.

Döm om min förvåning när det på KS i förra veckan dyker upp ett ärende (nr 13) om representation vid EU-klimatkonferensen som innehåller "fördrink, ett glas vin till varmrätten, samt ett glas vin till varmrätten med en ombjudning".

Vi påpekade vänligt att det blivit ett fel någonstans i hanteringen eftersom vi tidigare varit överens om motsatsen. Men så var det naturligtvis inte. Moderater, Folkpartister, Kristdemokrater och Centerpartister dunkade igenom beslutet trots vårt (S, MP och V) yrkande om att bjuda våra internationella gäster på en alkoholfri middag istället.

Återigen säger borgarna en sak och gör en annan! Det är skenheligt.

lördag 11 april 2009

Mer och fler om Västsahara

För ett par dagar sedan skrev jag ett inlägg om Västsahara här på bloggen. Jag fick en kommentar från Natasa som skriver en hel del om det på sin blogg. Hon refererar också till flera andra som uppmärksammat frågan.

På debattsidan i dagens UNT aktualiseras också den viktiga frågan om Västsaharas självständighet.

torsdag 9 april 2009

Värmdö Kommunfullmäktige -nu på webben

Nu kan du se Kommunfullmäktiges möten i Värmdö på webben!

Mötena sänds inte live men de filmas och finns tillgängliga via www.varmdo.se. Onsdagen den 25 mars var det första sammanträdet som filmades. Det hittar du här: https://www2.varmdo.se/Resource.phx/plaza/publica/omkommunen/politik/namnder/kf-filmer.htx?aps=omkommunen

Jag tycker att det är bra att fler kan se hela eller delar av mötena. Kommunfullmäktige är trots allt Värmdös högsta beslutande organ. Håll utkik efter frågor som engagerar eller intresserar dig och titta på debatten kring dem så snart de läggs ut.

Nästa KF är den 29 april och senast två dagar senare finns det utlagt på webben.

lördag 4 april 2009

Västsahara

Just hemkommen från min andra semester i Marocko. Lite färg har jag fått i ansiktet. När vi åkte hemifrån låg det snö i trädgården. Nu är det strålande sol, 14 grader och utemöblerna är på plats.

Att vara turist i Marocko är enkelt. Det är ett vackert land. Människorna är vänliga och barnkära. Maten är god. Havet glittrar och strandpromenaden i Agadir är som en hel boulevard där man kan strosa i timmar. I kontrast till detta finns den underbart fina terracotta-färgade jorden i bergen, snöklädda toppar och öken. Det är häftigt att det kalla och det karja samsas med det frodiga och färgglada.

Men det finns också en mörkare sida av Marocko. Landet ockuperar Västsahara. Och det är inget nytt, det har pågått i 30 år. Civilbefolkningen lider och Marocko utarmar Västsahara på dess naturresurser.

SSU har uppmärksammat detta i samband med handelsministerns besök i Marocko för ett par veckor sedan. De ställer tre fullt rimliga krav till regeringen och Ewa Björling:

1. Att Marocko ska respektera de mänskliga rättigheterna och stoppa övergreppen mot den västsahariska befolkningen.
2. Att Marocko ska upphöra sin plundring av naturresurser från de ockuperade områdena, både på land och till havs.
3. Att Marocko, i enlighet med ett FN-beslut taget för snart 20 år sedan, både ska acceptera att Västsahara håller en demokratisk folkomröstning om självständighet och respektera resultatet av densamma.