måndag 18 maj 2009

Gick baklänges för säkerhets skull

I förra veckan anordnade förskolor runt om i landet en baklängesmarsch. Initiativet kom från Volvia och NTF som utsett 2009 till barnsäkerhetens år. Baklängesmarshen var en symbol för att påminna föräldrar om att barn ska åka bakåtvända i bilen så länge som möjligt. De har större chans att överleva en olycka då.


Vällovligt. Min dotters förskola var en av de som gjorde ett litet jippo kring detta. Elsa tyckte att det var stort. Vi pratade om det flera dagar i förväg. Vi tränade på att gå baklänges och mätte upp hur långt 50 meter är så att hon skulle vara förberedd.

Trots detta till synes fina syfte kan jag inte låta bli att reflektera över om det är okej att företag använder förskolan som bas för att genom barnen nå föräldrarna. Var går i så fall gränsen? Vi har liknande svenska exempel på där alkoholindustrin sponsrat skolböcker. Skulle det vara okej att McDonalds sponsrar en lunch i veckan i skolan om krisen gör att en skola inte har råd med skolmat?

Frågor jag ställer mig är: Hur kan skolan behålla sin objektivitet? Var går gränsen för vem/vad som får finnas i skolan? Vem ska avgöra det, sätta gränserna?

söndag 10 maj 2009

Alkoholindustrin utnyttjar fattiga människor i fattiga länder

Alkoholindustrins samvetslösa sätt att ta nya marknader är häpnadsväckande och förskräckande. Frågor om detta återkommer ofta här i bloggen och det är för att det varit nästan helt tyst om detta viktiga ämne.

Men så gjorde public service det som public service ska göra, och gör så bra. Ett program om en obekväm sanning. Ett program för att beslysa problemen med fattiga länder och fattiga människor som dränks i alkohol.

Kaliber den 3 maj 2009 är ett måste att lyssna på. Där tydliggörs det hur cyniskt alkoholindustrin utnyttjar fattiga. Lyssna!

Till programmet

lördag 9 maj 2009

Stoppa starkölen på barnvänliga McDonalds

Jag gillar McDonalds. Verkligen! Jag har skrivit om det tidigare. McDonalds är ett av få alkoholfria ställen i samhället för barn och unga.

Desto tråkigare då när McDonalds för profitens skull ska börja servera starköl. Jag tycker förstås att det är både osamkligt och dåligt av McDonalds. Jag förstår faktiskt inte hur de tänker. Jag har gått med i en Facebookgrupp som heter 'Stoppa starkölen på barnvänliga McDonalds' och jag uppmanar dig att göra det samma.

Bakgrund
Mc Donalds på Arlanda har fått tillstånd att servera starköl på sin restaurang på Arlanda. Sigtuna kommun sa nej, men kammarrätten har nu gått på McDonalds linje. McDonalds har som policy att låta sina restauranger vara helt alkoholfria, men vill nu göra ett undantag. (?). Men en flygplats som Arlanda präglas till stor del av alkohol - varför kan inte en familjevänlig hamburgerrestaurang fortsätta vara en alkoholfri zon?

Franschicetagaren Roland Edin på McDonalds säger: -Det är bara på flygplatsen med sin utpräglade vuxenmiljö som vi vill serva öl. Men även barnfamiljer tar flyget, och många söker sig just till McDonalds. Att frångå sin policy är ett svek mot barnen, inte minst de 400 000 barn som växer upp med vuxna som har ett riskfyllt drickande. Alkoholkonsumtionen är skyhög, och barnen är de som drabbas värst. I samband med resor och semester upplever många barn just att vuxna dricker för mycket och får sina drömmar grusade - och detta vill nu även McDonalds bidra till.

Gör nåt!
Skriv till mcsvar@se.mcd.com. och kräv att McDonalds ändrar sig, och vågar stå upp på barnens sida. Bjud in fler att gå med i gruppen på Facebook och/eller skriv ett blogginlägg.

fredag 8 maj 2009

Produktionsstyrelse -för det behövs någon som styr

Efter valet 2006 gjorde (M)ajoriteten i Värmdö en hastig och ogenomtänkt omorganisation av kommunen. De införde ett köpsälj-system som innebär att de delat kommunen i två delar (minst). Den ena delen ska beställa verksamhet från den andra delen.

Vår kritik har varit massiv. Den har gällt sättet omorganisationen gjordes på såväl som att systemet missgynnar samarbete mellan verksamheter vilket leder till revirtänk och stuprör. En annan del i kritiken är att det inte finns någon som leder produktionen. Det finns en tjänsteman som gör ett förtjänstfullt jobb men ingen i politiken som styr. Och som bekant är det vi politiker som är ytterst ansvariga.

Vad är då produktionen? Jo, det är all kärnverksamhet så som förskola, skola, äldreomsorg, socialafrågor frågor kring funktionshindrade med mera. Produktionen har ett namn; ProVarmdo. Dessutom används den överlägset största delen av kommunens pengar till denna verksamhet vilket gör det dubbelt viktigt att det finns någon som styr den.


Efter två års kamp har vi nu kommit så långt att Kommunfullmäktige i förra veckan beslutade om vilka som ska sitta i den inrättade Produktionsstyrelsen. Jag har fått det ärofyllda uppdraget att leda den socialdemokratiska gruppen. Jag ser fram emot uppdraget och hoppas att vi ska kunna göra något bra av det. Vi har dock en tuff tid framför oss med stora ekonomiska utmaningar.

Jag tror att den största skiljelinjen i Produktionsstyrelsen, precis som i alla andra nämnder på den mjuka sidan, kommer att ligga i hur besparingar ska ske. För nedskärningar kommer det att bli (igen...). Skatteintäkterna minskar kraftigt och kommunerna får inga extra pengar i år.

Jag återkommer om arbetet i Produktionsstyrelsen. Vi har vårt första möte torsdagen den 14 maj.

PS 1. (M)ajoriteten har redan, mindre än två år efter starten, avskaffat köpsälj-systemet på den tekniska (hårda) sidan.

PS 2. Den här typen av system finns i många kommuner och funkar säkert riktigt bra på vissa ställen. Troligtvis i stora kommuner. Det blir spännande att se hur det utvecklas i Värmdö...

fredag 1 maj 2009

Första maj-firande i Falkenberg

Idag är det den stora dagen för alla som tror på ett solidariskt och jämlikt samhälle. Första maj! Jag firade detta på Rörbäcksplatsen i Falkenberg. Där höll bland annat Magdalena Streijffert (S), riksdagsledamot från Halland, ett inspirerande tal.


På fler än 250 platser runt om i Sverige och än fler runt om i världen demonstrerade idag människor mot förtryck och för rättvisa. I Sverige och Europa är kampen mot borgerliga blå värderingar mer aktuell än på länge. Det tydligaste exemplet är den jobbkris som vi är mitt i just nu. Trots att vi är på väg in i massarbetslöshet har vi en regering som är helt passiv.

Vi Socialdemokrater har andra idéer om hur vi ska hantera krisen. Vi vill investera i utbildning, nya gröna jobb och infrastruktur. Vi ska rusta Sverige nu så att vi står starka när konjunkturen vänder. Inte göra det otryggare för människor som mister jobbet.

Det är snart val till Europaparlamentet. Den 7 juni är det dags att göra det första valet kring vilka värderingar som ska styra. För mig är det självklara valet de som har människan i centrum, inte marknaden. De som står för solidaritet med världens alla folk. De som står för fler jobb, tryggare jobb och bättre jobb.

Jag röstar på Socialdemokraterna söndagen den 7 juni. Vi sätter jobben och människan först!