onsdag 29 juli 2009

Jag älskar ordning och reda

Familjen åkte en tur till Kolmården på semestern. Det var en perfekt dag för att åka till en djurpark, sol och moln om vartannat. Det var i slutet av juli och ALLA var där. Bilar, barnvagnar, galna vuxna, skrindor, djur, glass, picnick, glada barn, ledsna barn, lekplatser och attraktioner. Som gjort för att jag ska bli galen alltså. Men det behövdes inte för på Kolmården har man tänkt.













Redan när vi kommer dit är det ordning och reda på parkeringen. Stora synliga skyltar som talar om vart vi ska. Dessa är dessutom kompletterade med ivrigt pekande personer som gör att vi snabbt och enkelt får en parkeringsplats. Långt från ingången men det gör inget eftersom det gick så smidigt.

Biljetter har vi köpt på nätet så det är bara att gå rakt in i parken där en tjej scannar biljetten. Direkt innanför ingången finns trygghetsband att fylla i som vi sätter på barnen om de skulle försvinna. Känns lite bättre för en nojig förälder.
Dagen rullar på. Det är tjockt med folk men i alla situationer från den långa ringlande kön mot delfinariet till toaköerna fungerar utmärkt.

Trots att vi var där på en av årets mest besökta dagar hade vi ett rofyllt och kul besök. Det komer vi att göra om -för på Kolmården är det ordning och reda.

Foto: Bilden är lånad av Anup och Manoj Saha

fredag 24 juli 2009

Ståplats på flyget

Ryanair vill införa ståplats på kortare flygningar läser jag på SvD:s hemsida. Vid första anblicken låter det ju helt befängt. Ytterligare ett av Ryanairs pr-trick säger någon. Företagets VD hävdar att det går alldeles utmärkt att stå.

Luftfartsverkens argument mot det är att det är alldeles för starka g-krafter. Men företaget menar att vi utsätts för den typen av krafter på nöjesfält och där kan vi både stå, åka upp och ner och sitta och dingla med benen. Ytterligare ett argument för ståplats är att det ur säkerhetssynpunkt är enklare att ta sig ut vid en olycka, än om man sitter.

Är det en intressant idé som är framtidens melodi eller är det bara knasigt med ståplatser på flyg. Vad tycker du?

torsdag 23 juli 2009

Den här ledaren har jag betalat skatt för

Den rubriken har Kristian Krassman, krassman - In Your Face, på sitt blogginlägg idag med anledning av SvD:s ledare om "Skattefridagen". Han kommenterar det så bra att jag tar mig friheten att publicera hela hans inlägg här:


Idag firar SvD:s ledarsida högtidsdagen som Skattebetalarnas förening infört och kallar för "skattefridagen". Skattefridagen är ett förenklat sätt att visa hur mycket av en genomsnittlig löntagares pengar som går till skatt. Allt en snittlöntagare tjänat fram tills idag har enligt kalkylen gått till skatteinbetalningar. Med en sällan skådad blåögd retorik lovordar SvD
idag de borgerliga skattesänkningarna och att de medfört att skattekvoten sänkts från 60 procent till 55,6 procent.

"Så har Alliansens skattesänkningar påverkat den genomsnittlige löntagaren. Så konkret är skillnaden för polisen, sjuksköterskan och metallarbetaren, mellan Alliansens politik och Socialdemokraternas"

Vad SvD väljer att inte skriva är Riksgäldens senaste prognos som visar att budgetunderskottet blir 198 mil­jarder kronor i år och 72 miljarder kronor 2010. Det faktum att den borgerliga regeringen lånar pengar för att sänka skatterna för de med högst inkomster är inget som bekymrar SvD:s ledare. Sedan så är besparingarna inom polisen, problemen inom sjukvården och att närmare 25% av alla metallarbetare i Sverige idag är arbetslösa är inte heller av intresse. Det faktum att Sverige står inför större problem än att skattefridagen inte infaller ytterligare ett par dagar tidigare reflekterar inte författarna av detta lågvattenmärke över.

Istället så varnar man för oppositionen och kommande skattehöjningar och att Lars Ohly vill flytta denna nya högtidsdag långt in i augusti. Detta vill SvD:s ledare att vi skall fundera över idag. Själv skall jag fundera på om vi inte skall damma av det borgerliga förslaget att dra in presstödet. I år ligger presstödet 530 miljoner kronor och eftersom SvD är den största mottagaren av presstöd så kanske vi kan flytta dagen lite ytterligare. För den här ledaren som SvD levererar idag har vi alla varit med och betalat skatt för, något som jag gärna skulle vilja slippa.

söndag 19 juli 2009

Ställ upp på sex eller svält

SVT rapporterar om en ny shiamuslimsk lag i Afghanistan som ger mannen rätt att svälta sin fru om hon inte ställer upp på sex. Lagen ger också mannen rätt att våldta sin fru. Människorättsorganisationer och modiga Afghanska parlamentariker har krititserat den brutala lagen och Barack Obama har kallat den "gräslig". Trots det godkände president Hamid Karzai lagen.

Det är overkligt att läsa om att ett land beter sig på det här sättet mot sina medborgare. Och det är helt surrealistiskt att det sätts på pränt i en lag. Obamas uttalande om att det är gräsligt betyder fritt översatt att det är fördjävligt!

lördag 18 juli 2009

H1N1

På allas läppar just nu finns två saker; vädret och svininfluensan.

Idag sköljde ett regnoväder över oss. Det känns overkligt att det var så sent som igår vi satt på stranden hela dagen. Vädret är något som alla pratar om och som är en perfekt öppningsreplik när man träffar nya människor. -Vilket härligt väder vi har! Eller... -Det var hemskt vad det regnade i natt! Det finns alltid något att säga om vädret.

Det andra samtalsämnet är H1N1. Du vet, svininfluensan. Är det verkligen möjligt att denna influensa som visserligen är en pandemi förtjänar krigsrubriker i media dag efter dag? Ja, jag vet att många kan bli sjuka samtidigt! Men ändå?

Myndigheter ska ha en influensaplan. Ekot har en samlingssida för svininfluensan och WHO är oroliga för spridningstakten. Behöver vi medborgare frukta influensan? Är det den vi ska prata om med de vi träffar på stranden istället för vädret? Ska jag ta Elsa med mig och sätta upp ett tält utanför vårdcentralen så att vi säkert får vaccin först?

Du överdriver Andrine, säger någon. Gud vad du är raljant, säger någon annan. Men jag vet faktiskt inte vad jag ska tro. Är det dags för en masshysteri eller ska vi sitta stilla i båten?

fredag 17 juli 2009

Island ansöker om EU-medlemskap

Island har verkligen gjort en resa de senaste åren. Från att ha varit någon form av monetär mittpunkt och föredöme till att det gick hål på den ballongen.

Den nya rödgröna regeringen lämnar inom några dagar in en formell ansökan om medlemskap i Europeiska unionen. Alltinget röstade igår för detta, med liten marginal.

Premiärminister Jóhanna Sigurdardóttir, socialdemokraterna, understryker att förhandlingarna med EU kan ta flera år. Om de gör det så är det enligt min mening bara för att Island vill att det ska ta flera år. Och det i sin tur är antagligen ett sätt att få det Isländska folket med på EU-vagnen. Marginalen för att lämna in en ansökan var som sagt liten och de gröna i Island är inte speciellt EU-entusistiska. Det handlar helt enkelt om att legitimera ansökan.

Vår statsminister, tillika nuvarande ordförande i EU, välkomnar beslutet.

Bilden är lånad från Islandsbloggen: http://www.islandsbloggen.com/

onsdag 15 juli 2009

"Ta Litauen i örat, Reinfeldt!"

Det krävde Vänsterpartiet redan för en månad sedan då det Litauiska parlamentet röstade för den lag som förbjuder positivt prat om homosexuella. Den gången lade presidenten in sitt veto men igår kom bakslaget ovärdigt en EU-nation 2009. Litauens parlament röstade igenom lagen.

Det har varit knäpptyst både från regeringen, som har ett dubbelt ansvar att fördöma lagen nu när vi är ordförandeland i EU, och från Europaparlamentet. Den här veckan har parlamentet session i Strasbourg och jag tycker att det nyvalda parlamentet ska göra ett skarpt uttalande i frågan. Tyvärr har jag inte mycket hopp om detta. Efter EP-valet i juni i år är parlamentet fortfarande alldeles för blått och konservativt.

Som tur är har många andra reagerat kraftigt mot Litauens bakåtsträvande lag. HBT-sossen har samlat ett antal länkar till dessa uttalanden.

tisdag 14 juli 2009

Sommarbilder

Elsa busar i pussgrodaklänning

Vacker vy i Halland

Elsa badar i varmt och salt hav

Vasstrån som vajar i vinden

Världens vackraste


En övergiven eka på stranden

söndag 12 juli 2009

IOGT-NTO:s förbundsordförande

En enhällig kongress valde på lördagen en ny förbundsordförande för IOGT-NTO. Anna Carlstedt!

Anna är IOGT-NTO:s första ordförande som är kvinna och jag är mycket stolt över att har varit med och lagt min röst för henne. Hon är väl förankrad i rörelsen och en genuint snäll och kompetent person. Anna kommer att leda förbundet med bravur. Läs mer på http://www.iogt.se/

onsdag 1 juli 2009

Nu är vi ordförande i EU

Kommande halvår är Sverige ordförandeland i EU. Det ska bli spännande att följa arbetet med att leda EU. Organisatoriskt är väl alla, mer eller mindre, överens om att regeringen kommer att göra ett bra jobb. Vi svenskar är duktiga på att organisera och vi är trevliga, artiga och väluppfostrade.

Mer frågande kan man vara kring det politiska innehållet. Hittills har regeringen bara pratat när det gäller exempelvis alkoholfrågan men ansvariga politiker har inte tagit något initiativ alls för att använda EU som plattform att förändra. Varför tar inte Folkhälsominister Maria Larsson (KD) eller Socialminister Göran Hägglund (KD) upp frågan? De har ju alla möjligheter.

Klimatförändringarna är en annan fråga där regeringen haft hög svansföring ända tills de faktiskt sitter med ordförandeklubban i hand. Då blir det helt plötsligt svårt att driva på denna viktiga fråga.

Idag är Fredrik Reinfeldts stora dag i stjärnglansen och den ska jag inte ta ifrån honom. Sverige kommer att få mycket uppmärksamhet som är positiv. Till och med Värmdö får en liten del av detta då en klimatworkshop ska äga rum på Djurönäset under ordförandeskapet. Men under hösten vill jag se konkreta resultat.