fredag 30 oktober 2009

Regeringen: Mänskliga rättigheter är ett politiskt hinder

Foto: Gunnar Seijbold/Regeringskansliet

På gårdagens EU-toppmöte hände något konstigt. EU:s ledare med Fredrik Reinfeldt i spetsen tillät Tjeckien att få ett undantag från stadgan om de grundläggande mänskliga rättigheterna.

På ordförandeskapets egen hemsida är rubriken: Sista politiska hindret undanröjt - vägen mot Lissabon öppen.

Jag förstår inte hur Lissabonfördraget kan vara viktigare för EU än mänskliga rättigheter i Tjeckien? Att Storbritannien och Polen har samma undantag ska tydligen vara ett argument för att även Tjeckien gott kan få det.

I inledningen av fördraget listar presidenter, kungar, drottningar och regeringar skäl för att införa Lissabonfördraget. Där står bland annat att läsa: SOM BEKRÄFTAR den vikt som de fäster vid principerna om frihet, demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna
och de grundläggande friheterna samt vid rättsstatsprincipen
.

Vad innebär stadgan och vad är det de får undantag ifrån?
Den innebär till exempel förbud mot dödstraff, tortyr och slaveri. Min och din rätt till tankefrihet och yttrandefrihet. Rätten till respekt för privatliv och familjeliv.

Det är bara några exempel på vad dessa tre länder i dagsläget har undantag ifrån. Det anser Fredrik Reinfeldt och José Manuel Barosso är en framgång.

Hela innehållet kan du läsa här: stadgan i fördraget.

Fullt ös på jobbkongressen

Kolla in vimmelbilder på Flickr och kolla besluten på http://www.socialdemokraterna.se/.




De fina bilderna är tagna av de eminenta fotograferna Linda Håkansson och Lena Dahlström.

torsdag 29 oktober 2009

Om kommunerna så önskar...

Idag har jobbkongressen tagit viktiga beslut om den ekonomiska politik. Bland annat diskuterades finansiering av stora, för att inte säga gigantiska, infrastrukturprojekt.

I en artikel i SvD:s nätupplaga återges en grumlig variant av jobbkongressens beslut om brukaravgifter vid vägbyggen. Lars Bryntesson, Värmdö, och Anders Johansson, Sigtuna, båda ombud på jobbkongressen förtydligar i en kommentar beslutet:

S-kongressens beslut innebär att öppna för brukaravgifter i de fall kommuner/regioner själva önskar detta. Men mandatet för en framtida S-regering att använda detta instrument är kopplat till ett krav att det ska ske i samförstånd med berörda kommuner. Därmed fick S i Stockholms län gehör för sin linje i denna fråga.

Läs gärna www.socialdemokraterna.se/varmdo

För Värmdös del skulle moderaternas broavgifter tillämpas på den enda rimliga vägen in till Stockholm vilket inte är ett alternativ. Jag vill ha fler arbetstillfällen i Värmdö men vem vill lägga en business här när det kostar för medarbetarna att ta sig dit? Jag skulle vilja ha en myndighet förlagd i Värmdö, ekoföretag som etablerar sig osv. Men broavgiften blir ett hinder. Det är inte rimligt!

Jobbkongressen 2009

Älvsjömässan sjuder av liv. Debattlusten är hög och kongressen spottar ur sig bra beslut. Det är Socialdemokraternas Jobbkongress 2009!


Mona Sahlin invigningstalar och är enhälligt omvald till partiordförande för Socialdemokraterna.

Mikael Damberg och Veronika Palm hälsade välkomna till Stockholm. De är ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län respektive Stockholm stad. Med dem vid rodret kommer politiken för Stockholm att se annorlunda ut, det kan jag lova!

Maia Hirasawa är fantastiskt. Hennes tolkning av The Arks The worrying kind är fenomenal.


Jens Stoltenberg är den socialdemokratiska statsministern i Norge som leder en rödgrön regering. Ett föredöme!

tisdag 27 oktober 2009

Efter två veckors semester

Har varit på två veckors välbehövlig semester! Kommer hem utvilad, brun och med sprudlande energi.

Imorgon startar Socialdemokraternas jobbkongress (11.00 på centralen och 13.00 på Älvsjömässan). Jag har förmånen att få jobba där hela veckan med start idag. Det ska bli jättekul. Jag ser fram emot alla debatter, möten med spännande människor och besluten kring vår framtidsinriktade politik.

Du kan naturligtvis följa kongressen via vår hemsida eller via SVT24.

När man varit borta från Sverige, Värmdö och politiken ett tag är det intressant att se vad som hänt. I Värmdö har Centern föreslagit folkomröstning om de skattehöjningar som avgifter på Skurubron innebär, det tycker jag är bra!

Foto: Linda Håkansson

fredag 9 oktober 2009

SSU: Risk att S missar de unga väljarna inför valet 2010

Under den rubriken pryder SSU:s förbundsordförande dagens DN Debatt. Hon kritiserar Socialdemokraterna för att listorna till riksdagen har en åldersstruktur som är förödande. Den största ungdomsgenerationen på 20 år gick ut gymnasiet i juni. De är inte bara underrepresenterade (om de finns alls) på listor och valbara platser de påverkas också direkt av politiken som förs. Just nu är den helt passiv när det gäller massungdomsarbetslösheten.

Unga påverkas alltså i högsta grad men får själva inte vara med och påverka. Har de ingen som företräder dem är risken att unga och deras frågor inte heller finns.

Så, SSU har helt rätt!

Slutsatsen, eller kravet om man så vill, är att listorna inför valet 2010 måste ålderssäkras. Och än finns det tid. Ska bli spännande att se vad vi i partiet går för. Själv är jag ombud på valkonferensen för Stockholms läns partidistrikt i november.

Bilden är lånad från SSU.

torsdag 8 oktober 2009

Protestera mot avgift över Skurubron

Slut upp vid Diselverkstaden i Sickla på måndag den 12 oktober 17.30. Då står vi utanför Nacka Kommunfullmäktiges möte och talar om vad vi tycker.

Det är helt orimligt att den enda vägen för oss Värmdöbor in till Stockholm och vidare ut i landet ska avgiftsbeläggas.

Stoppa Nackamoderaternas dåliga förslag! Skriv under namninsamlingen:

http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=2911

Och/eller gå med i Facebookgruppen:

http://www.facebook.com/andrine.winther?ref=name#/group.php?gid=48601534447&ref=nf

På Socialdemokraterna i Värmdö finns mer info:

www.socialdemokraterna.se/varmdo

tisdag 6 oktober 2009

Apropå folkomröstningen i Irland

Så sa Peter Gustavsson:

- Nu står det 1-1. När blir nästa omröstning?

Jobben först

Idag presenterade vi socialdemokrater vår Budgetmotion. Ett bättre alternativ för framtiden med fokus på jobben. Naturligtvis är budgeten bättre än regeringens på de flesta områdena. Du kan läsa hela budgeten här. Vill du läsa höjdpunkterna gör du det på vår hemsida.

Det handlar om att investera i framtidens jobb, ta ansvar för Sverige, utveckla välfärden och öka möjligheterna genom att minska klyftorna. Bra och rättvis politik som låter människor nå framgång men som inte lämnar någon efter.

Det som oroar mig mest och som är en stor utmaning är ungdomsarbetslösheten. Samma unga som fick betala priset i nittiontalskrisen får nu betala en gång till när det går ut skolan rakt in i arbetslöshet och utanförskap.

I Värmdö har ungdomsarbetslösheten ökat med nästan 75 procent den senaste året. 89 ungdomar är utan arbete och det är 89 för många.

I Sverige är ungdomsarbetslösheten nästan uppe i 27 procent -bland den högsta i EU. Dessutom ökar den rekordsnabbt.

Förutsättningarna att lyckas för dessa unga har minskat radikalt med moderaterna vi rodret och centern som effektivt håller inne alla livbojar. Antalet studieplatser på universitet, högskolor, Komvux och KY har minskat. Den så kallade jobbgarantin är en garanti för passivitet.

Ge unga en chans -och en till, och en till, och en till...
Vi sammanfattar våra investeringar i fem punkter:

1. Jobbstart för unga
2. Ungdomslyft
3. Fler möjligheter till jobb, utbildning och praktik – och krav på utbildning efter ett års arbetslöshet
4. Fler platser i KY och högskola – och bättre kvalitet
5. Snabbare övergång från studier till arbete

Hela programmet hittar du här.

I Värmdö kompletterar vi detta med en sommarjobbsgaranti för alla 16-18 åringar.

Vi måste bekämpa ungdomsarbetslösheten!

lördag 3 oktober 2009

Irland säger ja

Trots att jag ligger nedbäddad i en segdragen influensa kan jag inte annat än att göra en kort reflektion över folkomröstningen i Irland.

Irland är det enda EU-landet som folkomröstat om Lissabonfördraget. Den politiska eliten tyckte att Irländarna när de den 13 juni förra året röstade nej till fördraget röstade fel. 'Gör om -gör rätt' var budskapet och igår verkar alltså Irländarna har rättat in sig i ledet genom att rösta ja.

Det är ett hårt slag för demokratin. Oavsett om jag/du/man är för eller emot fördraget så den här typen av skendemokrati det sämsta tänkbara alternativet. En parallell kan dras till EMU-omröstningen här i Sverige där vi röstade nej. Tänk om vi skulle fått backning på vår vilja...

Med respekt för utslaget i folkomröstningen måste det finnas en viss tidsfrist innan vi kan ta ställning igen. Förutsättningarna måste förändras i någon riktning eller möjligtvis opinionen förändras drastiskt. Annars urholkas instrumentet folkomröstning.

Det verkar också som att om ett medlemsland håller emot tillräckligt länge är det ett bra läge för förhandlingar där både den ena och andra garantin kan ges. Jag tycker att de börjar dra sig mer och mer mot den förhandlingsteknik man använder sig av i USA där man är så mån om att få igenom sina förslag att en motorväg här och en nationalpark där är naturliga konsekvenser som kommer på köpet.

I Sverige genomfördes ingen folkomröstning utan Riksdagen godkände fördraget i november 2008. Min åsikt i det fallet är att det var ett riktigt avvägande. Lissabonfördraget, som innehåller regler och bestämmelser för hur EU ska fungera i framtiden, är så komplext att vi inte kan kräva av oss medborgare att vi ska sätta oss in i det. Det får vi överlämna till våra folkvalda.

Trots min avoga inställning till metoderna som EU/den politiska eliten använt sig av för att få Irländarna att rösta rätt så är Lissabonfördraget i sig intressant läsning. Här finner du en sammanfattning av Lissabonfördraget och här finner du hela fördragstexten.

fredag 2 oktober 2009

Nu är det dags för en ny almanacka


Du har väl inte missat bästa sajten? http://www.personligalmanacka.se/ Nu finns det dessutom designkollektioner som gör din egen almanacka ännu finare.




Det är enkelt att steg för steg beställa almanackan. Ett tips är att ge bort ett presentkort på en almanacka i julklapp.

torsdag 1 oktober 2009

För Agneta Gilles kraft och mod


Veckan efter midsommar fick vår alldeles underbara vän, riksdagsledamoten Agneta Gille beskedet att hon drabbats av bröstcancer. Trots operation och cellgiftsbehandlingar som rejält tar på krafterna håller hon oss ständigt uppdaterade genom sin blogg.
Tack för att du finns Agneta! Du är så stark. Vi stödjer dig och forskningen om bröstcancer.
Stöd Agnetas och andras kamp genom insamlingen.