onsdag 25 november 2009

M är svaret skyldig

En sporthall ska byggas i Grantomta. För att hallen inte ska bli för stor så valde man att bryta loss 13 meter och lägga dessa i Ösby. Sporthallen i Ösby kommer då att få en tillbyggnad. När denna nu ska byggas visar det sig att det blir 4 miljoner dyrare. 4 miljoner är mycket pengar för Värmdö kommun.

Vem ska stå för dessa kostnader?

(M)ajoriteten fick frågan i Kommunstyrelsen och senast idag på Kommunfullmäktige men ingen svarar. Det är en oansvarig låtgå-mentalitet som de tar sig för. Att dessutom inte ha en susning om var pengarna ska komma ifrån är ännu värre. Jag kan inte tolka tystnaden på något annat sätt än att det blir verksamheterna som får betala, det vill säga barnen och lärarna i klassrummen.

Vill du läsa om den politiska fadäsen, kollapsen, som ledde fram till att sporthallen delades i två kan du läsa Annika Andersson Ribbings blogg (sep-dec 2008).

Var är Rune?

Moderaten Rune Wikström är riksdagsledmot för Moderaterna. Men han är inte bara det. Han är också ersättare i Värmdö kommunfullmäktige. Dock visar han inte något intresse för det uppdraget. Han har inte deltagit i ett enda KF-möte. När jag tittar ut över fullmäktigesalen ser jag ersättare från alla partier men aldrig syns Wikström.

lördag 21 november 2009

FP, KD, S och MP ryter ifrån om gårdsförsäljning

"Sverige bör fortsätta gå i täten för en restriktiv alkoholpolitik som vilar på folkhälsa – inte stärkta producentintressen."

Det skriver Europaparlamentarikerna Alf Svensson (KD), Anna Hedh (S), Cecilia Wikström (FP) och Carl Schlyter (MP) i en debattartikel i Aftonbladet idag.

När resten av Europa steg för steg tar sig mot en mer restriktiv alkoholpolitik av nordisk modell låter sig en del svenska politiker förföras av ej underbyggda romantiska argument om gårdsförsäljning. Jordbruksministern vill till och med ta oss tillbaka över hundra år i tiden och göra alkoholen till en jordbruksfråga igen. Att Sverige gått i spetsen och stått på barrikaderna för att få övriga kompisar i Europa att förstå att alkohol är en folkhälsofråga -och lyckats med det så, bryr sig centerministern tydligen inte om.

Det känns hoppfullt att vi har ansvarstagande europapolitiker. Läs artikeln!

Smygreklam

Ett av skälen för mig att betala dyrt för disneykanalen varje månad är att den innehåller "snälla" program. Jag vet att treåringen kan titta utan att jag behöver oroa mig för innehållet. Tvärtom- hon lärt sig massor av de fantastiskt kvalitativa och interaktiva barnprogrammen.

Igår när vi gick hem från dagis sa hon "vi går adadio" när vi gick i den långa sega backen. Men vad betyder allegro då, frågade jag. Det är när vi går snabbt, sa Elsa. Små Einsteins är ett av programmen som blandar klassiska musikstycken med konstnärer och konstverk. Fyra barn löser uppdrag och på så sätt lär sig Elsa musiktermer med mer. Fascinerande!

Smygreklam
Men nu har det helt plötsligt smugit sig in reklam. Ett exempel är tjejen som sjunger ledmotivet till filmen Tingeling. Reklamen växlar mellan bilder på henne och scener från filmen. Gissa vad Elsa vill ha i julklapp!

Nästa steg
Det kan tyckas oskyldigt men vad är nästa steg? Danonino gör reklam för sin yoggi med en massa E-nummer i, H&M eller nåt annat klädföretag gör en klädkollektion med Tingelingkläder, alkoholindustrin klampar in i barnprogramsvärlden med någon slags chokladsaft i en flaska som är ytterst lik Dumle som i sin tur gör reklam för en tonårsvariant i en den andra disneykanalen (den för lite äldre barn) som har en viss smakessens av alkohol så att steget sedan inte är långt för tonåringen att köpa alkoläsk eller Dumleshot.

Avtalsbrott
Jag är besviken på Disneykanalen som inte ens informerat mig som kund om att de genomfört en förändring. Jag dristar mig till att kalla det avtalsbrott. Jag ingick avtalet i förvissning om att ingen reklam sändes. Nu ser det annorlunda ut. Min uppmaning till Disneykanalen är att tänka om.

fredag 20 november 2009

Barnkonventionen 20 år

Idag firar Barnkonventionen 20 år. Många viktiga steg har tagits. Idag meddelar Somalia att landet ratificerar konventionen.

Långt kvar
Men det räcker inte. Det är långt kvar till ett samhälle där barn är lika mycket värda som vuxna, där barns rättigheter efterföljs och där barns bästa sätts i främsta rummet. Några exempel:

- USA har inte skrivit under konventionen
- Sverige bryter mot flera delar i konventionen
- Sverige har inte gjort Barnkonventionen till lag
- 400 000 barn i Sverige växer upp med en eller båda föräldrarna som missbrukare
- Barn som kommer ensamma till Sverige blir i vissa fall mottagna som i Vellinge (behöver jag säga mer?)

Listan kan göra hur lång som helst och det duger inte!

Ett dagsfärskt exempel från riksdagshuset -typiskt oss vuxna
Idag var riksdagen full av barn och unga. I andra kammarsalen var det ett seminarium om barnkonventionen där 80 barn deltog. Vad hände? De vuxna pratade och barnen fick lyssna. De vuxna drog naturligtvis över tiden så att frågestunden som var barnens bara blev 10 istället för 30 minuter. Det är ju inte klokt! Kolla insalget i SVT Play 16.50 in i sändningen.

Unicef är självklart den organisation som är mest känd för att opinionsbilda och arbeta för barns bästa och med Barnkonventionen men det finns andra. Jag vill gärna nämna två:

1. Junis är barnorganisationen i IOGT-NTO-familjen. Junis står för en verksamhet där barn kan vara barn. Junis erbjuder en plattform där lek, skratt och utmaningar är ingredienser. Drogfrihet, demokrati, internationell solidaritet och mänsklig miljö är utgångspunkten.

2. Rbuf är barnrättsorganisationen där de som är engagerade är unga som utgår från sin egen verklighet och därför vet vad som är bäst för dem.

Har åldersgränser på bio spelat ut sin roll?

Karin Berg är inte bara en bra kollega, hon är också en tonårsmamma som bloggar om vardagslivet. Hennes blogg är läsvärd och idag har hon en debattartikel i Aftonbladet åldersgränser på bio.

Artikeln i Aftonbladet

Mer EU

Igår när jag gick in på Produktionsstyrelsens möte klockan 15 var det mesta som vanligt. När jag kom ut sex timmar senare hade vi både en president och en utrikesminister, till. (Ja, jag vet att Reinfeldt inte är president -men du fattar...)

Herman van Rompuy, Belgiens premiärminister, blir ordförande för europeiska rådet och EU:s handelsminister Catherine Ashton blir utrikesminister.


Det ska bli spännande att följa deras arbete och samspelet med ländernas regeringar.

Bild: Gunnar Seijbold/Regeringskansliet

onsdag 18 november 2009

Grattis Cecilia!

Cecilia Malmström är föreslagen att bli Sveriges nästa kommissionär. Jag har haft förmånen att träffa henne i lite olika sammanhang. Malmström var till exempel den som NBV och IOGT-NTO genomförde första seminariet med I Europaparlamentet i Bryssel när hon var Europaparlamentariker (på den tiden jag jobbade där, innan dess hade det skett många seminarier).

Hon var redan då en mycket duktig politiker. Hennes främsta egenskap som jag lade märket till var att hon alltid försöker hitta det man är överens om och bygga utifrån det. Mycket sympatiskt.

Även om det finns övrigt att önska i den process, eller rättare sagt brist på process, som föregick valet av ny svensk kommissionär så vill jag gratulera Cecilia Malmström till posten.

Det har naturligtvis skrivits en hel del om utnämningen. Här är några exempel ur floran:


Den fina bilden är lånad från regeringen.se

lördag 14 november 2009

Gör inte PS till slasktratt

(M)-alliansen i Värmdö har valt att göra en organisation där vi ska leka affär genom att införa ett köp-säljsystem/beställar-utförarsystem. Det finns ett antal aktörer som utför verksamhet. För den kommunala delen har vi ProVarmdo. ProVarmdo ska utföra kommual verksamhet så som förskola, skola, äldreomsorg med mera.

De utelämnade dock en viktig del, nämligen den politiska styrningen av ProVarmdo. Efter många om och men kom så Produktionsstyrelsen till. Där sitter jag.

En märklig sak är att när Produktionsstyrelsen kom till så vältrades Utbildningsnämndens stora underskott för lokaler över till PS. Det finns inget politiskt beslut om att detta. Det har bara bestämts av någon.

Underskottet för lokalerna är hissnande 6,3 miljoner.

Det som är ännu märkligare är att det överskott som lokalerna för förskolan visar, ca 500 000 kronor, ligger kvar i nämnden.

Vi i (S) ställde frågor om detta på Kommunstyrelsen i onsdags:

- Vem är det som bestämmer detta?
- Varför tas inga politiska beslut?
- Vem är någon?

Inga svar.

Det är inte snyggt att göra PS till slasktratt på det viset. (M)-alliansen måste ta ansvar.

lördag 7 november 2009

Nytt beteende


Jag har, som jag skrivit på Facebook tidigare (om du inte är vän med mig där så bli det!), blivit med Mac.

Mac är en helt ny värld. Några hälsar mig välkommen till sekten. Och på ett sätt har de rätt. Det är väldigt lätt att bli fast och dessutom blir jag lite besviken varje dag jag startar min PC på jobbet. Andra beklagar sorgen (har inte upptäckt det onda/dåliga med Mac än).

Fröjd för ögat
Det konstigaste är att Mac:en är så mycket snyggare än PC. Det verkar vara omöjligt att göra en snygg dator. Jag blir glad varje gång jag ser vår nya.


Svårt
Det om är nytt för mig är framför allt att man använder kringlan till så mycket (ser ut som ett sånt där vägmärke för fornminne). Men det svåraste att få in i ryggmärgen är att jag kan scrolla i bilden genom att dra två fingrar upp eller ned på plattan.

Rörelsen sätter sig bara inte! Hur lång tid tar det att få in det nya beteendet? Som att cykla eller köra bil?

Oavsett. Det är en cool funktion. Som när jag skriver inlägg här på bloggen. Då kan jag antingen scrolla i redigeringsfönstret (bara muspekaren är i fönstret, man behöver inte ens klicka) eller i fönstret "bakom". Snyggt!

Ja, ja. Jag får ge det mer än en vecka. Framåt jul sitter det säkert i fingrarna.

fredag 6 november 2009

Mer alkovåld

Följden av att alkoholtillstånden ökar och att det inte funkar med indragning av tillstånd är ökat våld. I 8 av 10 våldsbrott i närheten av krogar är alkohol inblandat.

Idag finns över 10 800 krogar som har tillstånd att servera alkohol. Färre än 20 av dessa får varje år tillståndet återkallat på grund av att de misskött ordning och nykterhet. Det är argument nog för att något måste göras.

I dagarna har det årliga alkoholtoppmötet genomförts i Helsingborg. I samband med det publicerade IOGT-NTO:s förbundsordförande Anna Carlstedt och den socialdemokratiska riksdagsledmoten Kent Härstedt artikeln "Det måste bli lättare dra in sprittillstånd".

tisdag 3 november 2009

Som ett brev på posten

Det är mycket prat om gårdsförsäljning nu, somliga är för och somliga är emot, skriver Bryggarföreningens VD Cecilia Gierta.

- Intressant är att det oftast pratas om vinförsäljning, men inte öl i dessa sammanhang. Är det något vi borde värna är det att svenska bryggerier skulle få sälja sina produkter direkt på plats, fortsätter hon.


Det är just detta som är hotet mot alkoholmonopolet och som gör frågan om gårdsförsäljning så farlig. Det kan låta romantiskt att en liten bonde ska få sälja sitt egenproducerade vin på sin gård men då vill också de stora bryggerierna sälja öl på sina gigantiska bryggerier.

Nä, det är ett dåligt förslag och det är Centern, med jordbruksministern i spetsen (när gick vi 100 år tillbaka i tiden och betraktar alkohol som en jordbruksfråga???) som är pådrivande där många argument inte är ett dugg underbygda av fakta och där populism och kortsiktighet råder.

Riksdagsledmöterna Pia Nilsson och Kent Härstedt, båda (S), har skrivit en bra motion om gårdsförsäljning. Läs den!

Motion om gårdsförsäljning

måndag 2 november 2009

Bra Hans Wallmark (M)

Lyssnar i efterhand på debatten från Nordiska Ministerrådets möte i Sveriges riksdag via SVT24.

Den socialdemokratiska oppositionsledaren Helle Thorning-Smith i Danmark höll ett anförande om vikten av att klimatmötet i Köpenhamn lyckas. Hon pratade också lite om det danska samhället i allmänhet.


Fotograf: Lars Svankjear

Moderaten Hans Wallmark, riksdagsledamot (M), begärde replik och ställde en fråga om det förslag som finns i Danmark om att på försök införa ett antal statliga haschbutiker i Köpenhamn. Det var tydligt att Wallmark anser att detta är ett korkat förslag som dessutom skulle få stora negativa konsekvenser i Sverige och framför allt i Skåne (där han har sin valkrets).

Socialdemokraten Thoring-Smith var tydlig med att Socialdemokraterna inte accepterar en sådan utveckling och jag håller naturligtvis med. Coffe-shop-systemet i Holland har misslyckats och är nu under utredning. Det är helt ologiskt att ett välfärdsland som Danmark ska förflytta sin människosyn in i en sådan dunkel gränd.

Vill du läsa mer rekommenderar jag www.drugnews.nu (det går bättre än man tror att söka på den sidan).