lördag 27 februari 2010

Det är bäst just nu

http://www.fotoakuten.se/

Läste en undersökning för många år sedan som visar att vi svenskar är mest nöjda med den ålder vi har just nu. Idag fyller jag 33 år och kan inte tänka mig någon bättre tid i livet.

Gratulationerna från familj, vänner, grannar och bekanta är överväldigande. Dessutom fick jag besök av min bästa vän. Jag fyller gärna 34 år snart :-)

Skiträdd men stolt

www.fotoakuten.se

Som många av er vet är min astma inte leka med. Här om dagen var jag på lunchrestaurang och tog en mindre tugga av maten som direkt gjorde att halsen svullnade ihop och började klia. Tidigare har detta de flesta gånger lett till ilfart med ambulans och två dagar på sjukhus.

Övning ger färdighet
Den här gången hade jag stöd av min goda vän Annika och nya mediciner. Så fort jag kände att det höll på att gå åt pipan plockade jag fram min adrenalinspruta. Jag har gått på kurs i att ta den själv men har aldrig gjort det i skarp läge -nu var det dags. Det gick jättebra! Det var en oerhörd lättnad över att inte tappa medvetandet och att själv kunna "rädda" mig.

Säkrare framöver
Jag känner ständig oro när jag är ute bland folk eller på restaurang för att något ska hända men den här incidenten har stärkt mig. Jag kommer att klara det även framöver och jag kommer dessutom att bli ännu bättre på att inte bli rädd, uppjagad eller chockad. Det känns skönt att veta.

Välkommen Jan

Ännu en politikerkollega har börjat blogga. Jan Dolk är Kristdemokrat i Värmdö och humanist ut i fingerspetsarna. Det märks redan att han är ett välkommet tillskott i bloggfamiljen.

söndag 21 februari 2010

"Du är genial"

www.fotoakuten.se

Det är ett direkt citat från min man. Jo, det är sant! För att det inte ska gå obemärkt förbi så bloggar jag om det ;-)

Du har säkert redan gjort det och det är säkert en sådan sak som "alla" vet men för oss i familjen Winther var det en nyhet. För att inte säga en revolution när jag kläckte idén.

Hur får man snyggt puder av florsocker på semlan? Använd tesilen. Det är enkelt och det ser proffsigt ut!

Pysselhelg

Bokslut för helgen.

Massor med snöskottning

Semmelbak

Påskpyssel

Februarigrattis

Aktningsvärda 90 år fyllde Birgit den 6 februari. Den 11:e var det dags för min älskade man att fylla år. Tätt efter min kära svärmor Lisbeth den 17 februari och idag ägnar jag min farmor alla härliga tankar då hon fyller år. Nu är det bara jag kvar. Sedan går vi in i en lugnare månad, vad gäller födelsedagar iaf.

lördag 20 februari 2010

Kaos

Vecka 7, som för mig som Skaraborgare är synonymt med sportlov, har kantats av kaos av olika slag.


Tågkaoset
Det har varit eländigt för pendlarna i Mälardalen den här vintern. Inställda tåg och förseningar är vardag. Informationen är under all kritik och det skapar en massa negativ energi och oro. Många av pendlingshjältarna är småbarnsföräldrar som fått stå ut med att komma sent till jobbet, stressa för att hinna hem och hämta på dagis. Arbetspendlingen måste funka för att arbetsmarknaden ska vara dynamisk. Det leder till tillväxt.

Trafikutskottet i riksdagen hade kallat SJ, Banverket, Tågkompaniet, SEKO och branschföreningen Tågoperatörerna till sig för en utfrågning om trafikstörningarna. Så snart länken till webbsändningen funkar ska jag lägga ut den.

Snökaoset
Snön ger sig inte. Inte bara tågresenärerna drabbas av snön. Tak rasar in på byggnader, ständiga trafikolyckor och folk blir insnöade. I Vänersborg har taket rasat in på den nya arenan som invigdes för något halvår sedan och i Jönköping har man stängt delar av det stora köpcentrumet A6 på grund av rasrisk. Rapport från Sveriges Radio Väst och från SR. Sportlovsfirare åker till och från fjällen vilket skapar långa köer i trafiken och trafikläget är "akut" enligt Vägverket.

Kaoset i världspolitiken
Ukrainas premiärminister Julia Tymosjenko drar tillbaka sitt överklagande över utfallet av valet för ett par veckor sedan. Nu är det alltså Janukovytj som tillträder som president i slutet av februari.

Den nederländska regeringen sprack i går efter stark oenighet om den militära insatsen i Afghanistan.

Och så har vi förstås Grekland, och till viss del Spaniens, ekonomiska kärva läge -minst sagt. Frågan är om Eurokompisarna och/eller EU-kompisarna kommer att hjälpa till. Enligt SVT och DN kan hjälp vara på väg.

fredag 19 februari 2010

Det bidde inte ens en tumme...

"De flesta får mer"

Citatet är från Sven-Otto Littorin (M) i december 2009


Foto: Linda Håkansson

Palm kritiserar Littorin
Med rätta kristiserar Socialdemokraterna regeringen i allmänhet och arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin i synnerhet för det svikna löftet. Läs här och här. Littorin lovade nämligen så sent som i december att majoriteten av dem som blivit utförsäkrade och "frivilligt" gick över till Arbetsförmedlingen skulle få högre ersättning. Läs här.

Tre fjärdedelar har fått sänkt ersättning
Verkligheten kommer snabb ikapp och nu visar det sig att de flesta får mindre ersättning. Trots det hävdar Littorin med en dåres envishet att de kommer att få högre ersättning. Sverige blir kallare och klyftorna ökar. Jag vill ha ett annat samhälle. Ett Sverige som vi bygger tillsammans där alla kan nå framgång inte bara några få.

söndag 14 februari 2010

Nyfiken på

Alla hjärtans dag 2010 firade familjen Winther på Naturhistoriska riksmuseet. Här entrar Elsa människokroppen.


Kunskapsinhämtningen blir så fantastiskt mycket bättre när hon får titta, peka, känna, trycka, klämma, lukta, hoppa och fundera. Och förresten, det gäller även oss vuxna.

Grattis?

Eller vad säger man på Alla hjärtans dag? Jag måste erkänna att jag mest ser det som ett kommersiellt jippo som jag varit emot ända sedan högstadietiden då man skulle köpa rosor till folk. Det måste ha känts fruktansvärt för den som inte fick. Eller för den som inte hade råd...
Utgångspunkten måste vara att du duger som du är. Snäll ska jag vara hela året, inte bara idag. Och kärlek borde inte vara en lyxvara som går att köpa för pengar.
Nu blev jag kanske lite väl neggo. Självklart är det fint om vi kan ge varandra extra uppmärksamhet en dag om året. Så grattis på Alla hjärtans dag!

lördag 13 februari 2010

fredag 12 februari 2010

Sverige behöver mindre alkohol -inte mer

www.fotoakuten.se

"Alkoholproblem är ett vuxenproblem som kan lösas genom politiska åtgärder." Det skriver IOGT-NTO i sitt valmanifest som förbundsstyrelsen antagit idag.

Anna Carlstedt rapporterar på sin blogg Anna har ordet.

Det räcker nu
IOGT-NTO menar att det räcker nu. Sverige behöver inte fler krogar som har öppet längre. Vi behöver inte mer alkoholreklam eller införsel av alkohol. Istället behöver vi:

- Fler alkoholfria miljöer
- Stopp för alkoholreklam och sponsring
- Sänkt totalkonsumtion av alkohol
- Ingen försäljning av alkohol i gårdsbutikerna

Jag håller med
Medan resten av Europa minskar sin konsumtion och tar många stora steg, för att inte säga kliv, mot en mer folkhälsovänlig politik gör Sverige tvärtom. Om den nya alkohollagen går igenom i det skick den är nu kommer det att leda till tusentals fler serveringstillstånd vilket innebär mer alkovåld.

Min tidigare uppmaning gäller fortfarande: ta kontakt med din riksdagsledamot och tala om hur förslaget kan bli mycket bättre.

torsdag 11 februari 2010

Om att betala två gånger, minst

www.fotoakuten.se

"Medfinansiering vid infrastrukturprojekt blir allt vanligare. Statens kostnader får bäras av kommunerna och skattebetalaren får helt enkelt betala sina vägkostnader två gånger, minst. För att vissa vägar ens ska komma på tal från vägverket så får kommunerna dessutom låna ut pengar för att få projekteringen genomförd, och på så sätt ge vägen högre prioritet."

Det skriver Kristian Krassman i ett inlägg om något som är högst aktuellt här i Värmdö. Läs hela hans inlägg här, det rekommenderas.

Lars-Erik Alversjö, Kommunstyrelsens ordförande (M), uttalar sig så sent som i söndags i SvD om Värmdös nej till broavgift över Skurubron. Läs här. Värmdös enda realistiska infart till Stockholm och vidare ut i landet kan orimligtvis avgiftbeläggas. Det är en absurd situation som Moderatregeringen nu tvingar in sina kommunkompisar i med den ideologiska uppfinningsrikedomen som avser finansieringsformer för viktiga infrastrukturprojekt.

Det finns högst levande motståndsrörelser mot detta. En är namninsamlingen "Nej till avgifter på Skurubron" som har över 4 400 namnunderskrifter, den kan du skriva under här.

Facebookgruppen "Stoppa idén med en avgift över Skurubron" finns också med över 1 500 medlemmar. Länk.

Jag är glad att det finns många som engagerar sig i frågan. Men det är min bestämda uppfattning att regeringens politik är orättvis och elitistisk. Det som vi tidigare byggt tillsammans för allas bästa och vårt gemensamma samhälles utveckling ska nu enskilda betala.

Vi står bokstavligt talat inför ett vägval.

måndag 8 februari 2010

Inflytelserika Värmdöbloggar


Har inte hunnit skriva om politometerns lista över politiska bloggar tidigare men bättre sent än aldrig.
http://www.politometern.se/ är en sajt för dig som vill följa en fråga eller parti i den politiska debatten. Sajten listar den mest inflytelserika politiska bloggarna och jag har försökt att plocka ut de som skrive rom Värmdö (jag har bara orkat mig igenom de 1000 första bloggarna).

Trumvirvel...

Mårtenssonsmeningar (C) är den Värmdöblogg som ligger högst av alla. En hedrande 57:e plats (av 1437 bloggar). Stefan har själv skrivit om det här när det var en nyhet.
Annikastyckeri (S) ligger på en mycket bra 213:e plats. Hon ligger före kändisar som Stig-Björn Ljunggren och Gunnar Hökmark (och även moderaternas kampanjblogg), Cecilia Malmström, kommissionär (FP) samt Centerpartiets partisekreterare Anders Flanking.

Plats 246 innehas av Gullbergiana (S), 420 Fredrik Sneibjerg (FP), 434 Hans Lindqvist (C), 499 Värmdöcenterns blogg (C), 510 min egen blogg (S).

Alltså finns det 7 Värmdöbloggar på de 510 första platserna. Inte så illa.

söndag 7 februari 2010

Det måste börja hetta till kring nya alkohollagen

Bild: www.fotoakuten.se

Kort bakgrundsfakta
- 6 sep 2007, Regeringen tillsätter en alkoholutredning som leds av Anita Werner (pressmeddelandet)
- 4 mars 2009, Alkohollagsutredaren överlämnar sitt betänkande En ny alkohollag till statsrådet Maria Larsson (pressmeddelandet).
- 15 januari 2010, Folkhälsoministern överlämnar remissen till lagrådet (pressmeddelandet)(finns också som webbsändning).

Följ utvecklingen kring alkohollagen
Det har skrivits och kommenterats en del kring alkohollagen. Kommentar från IOGT-NTO, nyhetsartikel i Drugnews, listan på vad som saknas i lagen från bloggen I rörelse och ett inlägg om ministerns inkonsekvens i sitt resonemang på Peter Moilanens blogg.


Mer om alkohollagen
Det kommer fler inlägg från mig om den nya alkohollagen. Till exempel en lista på vad som är bra och dåligt. Förslagen som regeringen valde att inte ta med finns redan listade här.

Påverka
Det är nu du kan påverka innehållet i alkohollagen. Som den är utformad nu kommer vi att få tusentals fler serveringsställen och därmed ökad konsumtion och mer våld. Maila, ring eller stäm träff med din riksdagsledamot (gärna en borgerlig sådan) och säg vad du tycker.

lördag 6 februari 2010

Längtan

I tider av väntan och längtan gissar och spekulerar tidningen Fokus om vilka som blir ministrar i den rödgröna regeringen.

Listan

Sverige sämst i klassen?

Rektorsexpeditionen. Foto: Pawel Flato

Tidigare ville alla leka med Island. Landet var den coola framgångsrika och rika kompisen som alla såg upp till. Sedan hände nåt. Kapitalismen brakade samman. Det är faktiskt så. Nu får medborgarna i Island betala för banker och företags girighet.

Ingen vill leka med Island längre och där står nu själva i ena hörnet av skolgården.

EU funderar på om man ska släppa in dem i gemenskapen. Just nu har de IG i alla ämnen och borde naturligtvis få stöd av de som har det lättare och bättre. Som så många gånger förr får Socialdemokraterna träda in, kavla upp ärmarna och försöka bringa ordning i klassrummet.

Sverige går i samma klass
Nu visar det sig att Sverige går i samma klass som Island. Vi är ett av de länder som klarat oss sämst i krisen. Det ser vi i OECD:s välståndsliga där vi är i botten.

Karins värld har skrivit om detta liksom SR, s-buzz, DN och Aftonbladet.

Rektor Reindfeldt
Rektor i skolan Sverige är Fredrik Reinfeldt som har en hel arsenal av biträdande rektorer. Trots det får de hård kritik mot sin krishantering av OECD med flera. Det är dags att byta rektor nu så att Sverige åter blir en lysande och framgångsrik elev med MVG i alla ämnen!

fredag 5 februari 2010

Vad behöver barnen i Haiti?

Med anledning av att Carola rest till katastrofens Haiti för att träffa sitt fadderbarn och då hade med sig parfym som present så har Kent Härstedt, biståndspolitisk talesperson (S), skrivit en debattartikel i Aftonbladet.


Haiti var redan innan jordbävningen ett av världens fattigaste länder och barnen var extremt utsatta. Nu krävs det mångåriga insatser för att bygga upp landet igen och bygga upp en framtidstro hos befolkningen.

Tjejer kan inte sitta i bolagsstyrelser

Mats Qviberg, styrelseproffs, är helt klart ute i blåsväder. När han var inbjuden talare i Maud Olofssons projekt Styrelsekraft talade han om att styrelsearbete inte är något för kvinnor. SvD och Dagens Industri skriver om fadäsen.

I tider av kvoteringsdiskussioner där även Moderaterna uttalat sig positivt men där (C) stretar emot kan jag inte annat än undra om det är ett beställningsjobb från namnägaren av projektet. Eller är Qviberg så omodern i sina värderingar?

Tipstack till en klok person!

Vem har bäst visioner för Värmdö?

Det finns de som inte är partipolitskt bundna som börjat fundera kring valet. Här är ett inlägg från Nilsson lilla värld.

tisdag 2 februari 2010

Mamma eller minister?

Idag utsågs Birgitta Ohlsson, Folkpartiet, till ny EU-minister. Ett bra val tycker jag. Det behövs fler socialliberaler i politiken i allmänhet och som ministrar i synnerhet.

På den korkade frågan om hur hon ska kunna kombinera ministerämbetet med att bli förälder i juli svarar hon klokt "År 2010 ska ingen kvinnlig politiker ska behöva välja mellan att bli mamma eller minister".

SR har inslag om utnämningen, Johan Westerholm reflekterar kring utnämningen och Hans Lindqvist (C) som slår ett slag för personer som går sin egen väg.

PS. Läs också den delen i hans inlägg som handlar om att oppositionen har en samlad politik medan alliansen saknar det.

Bilden är lånad från Birgitta Ohlssons hemsida.

måndag 1 februari 2010

Vilseleder Reinfeldt med flit?

100 000 fler i jobb sedan september 2006 säger Reinfeldt. Inte alls säger alla bedömare inklusive hans egen finansminister, Anders Borg.

Så här sa Reinfeldt i gårdagens partiledardebatt i Agenda SVT: "- I torsdags fick vi siffrorna som visar att vi har 100 000 fler sysselsatta nu jämfört med september 2006. Och detta, vill jag säga, trots att vi gått igenom en finanskris och befinner oss i en lågkonjuktur."

Sveriges Radio, DN, SvD, Dagens Industri och SVT rapporterar alla om statministerns felaktiga uppgifter.

Vad än ursäkterna och förklaringarna är så kan man verkligen undra hur seriöst den här regeringen tar jobbfrågan. Statsministern måste ju ändå veta att det man mäter ändrats sedan 2006. Kollaps i jobbfrågan sa någon. Ja, det närmar sig det nu.

Reinfeldt ville bli bedömd efter hur många jobb som skapats. Nu är det 2010 och svaret är: I princip inga!

Vi socialdemokrater sätter jobben först. För klarar vi jobben så klarar vi svensk ekonomi, och då kan vi också klara välfärden.

Ungdomspolitik

En av de absolut viktigaste framtidsfrågorna handlar om ungdomar. Ungdomar som ska jobba. Ungdomar som ska bo. Ungdomar som ska delta i demokratin. Ungdomar som ska utbilda sig.

Vill du ha koll?

Nu finns bloggen Ungdomspolitik. Läs den!