onsdag 26 maj 2010

Hur många unga finns i Värmdöpolitiken efter valet?

I veckans lokaltidning NVP så finns en artikel med rubriken Fyra av Värmdös valkandidater är under 35. Artikeln kan du läsa här...

Eftersom jag är en av dem som är under 35 år så läste jag artikeln med intresse och reagerade över några saker. Främst är det NVP:s sätt att framställa antalet ungdomar på listorna. De har tagit topp tio på samtliga listor och kollat hur många som är under 25 år. Det är ganska irrelevant efter partierna har så olika många personer på sina listor och dessutom olika många mandat i KF.

Låt mig ta exemplet med (S) och (C), som jag dessutom skrivit en kommentar om till artikeln på NVP:s hemsida.

"(S) har en lista med 66 kandidater till KF där 2 är under 25 år (och där 6 är under 35 år). De står på plats 12 respektive 26. De kommer med största sannolikhet in i KF (som ordinarie eller ersättare). Exemplet Centern har visserligen en person på sin lista med 16 personer. Om deras person under 25 år ska komma in ska Centern fyrdubbla sina mandat (knappast troligt). Vi i Socialdemokraterna har dessutom en särskild ungdsomslista."

Partiernas listor till höstens val hittar du här...

Låt alla 16 till 25-åringar rösta om Förbifarten

Det är de unga som får leva med beslutet. Låt dem rösta!

Vår uppgift som vuxna måste vara att ta hänsyn till helheter och framtida generationer. Förbifart Stockholm är inte helt okontroversiell så vi borde överlåta beslutet till de som berörs. Det miljö- och samhällsengagemang som unga har ska tas tillvara.

Kom och lyssna på skoldebatt ons 2 juni

Nästa onsdag är det ett extrainsatt Kommunfullmäktigemöte som handlar om skolan. Det är den 2 juni 18.00 i Ösbyskolans matsal.

Välkommen!

Jag har lämnat en interpellation med ungefär samma innebörd som blogginlägget nedan. Utöver det har vi en massa intressanta ämnen att diskutera så som styrning och ledning av skolan, kvalitetsutveckling samt uppföljning av skolresultat.

Skolan är Värmdövalets viktigaste fråga. Barnen i förskolan är samtidigt framtidens forskare. De har en lång utbildningsresa framför sig och vår uppgift som politiker är att göra resan värd.

onsdag 19 maj 2010

Har du valt fel skola? Skyll dig själv!

Nu blir jag rent ut sagt förbannad!

Fredrik Reinfeldt sitter i TV-soffan och svarar på allmänhetens frågor. På frågan om vad han ska göra för att de oacceptabla skillnaderna i resultat i skolan inte ska bestå har han bara ett svar; föräldrar och barn får byta skola.

Detta är den borgerliga skolpolitiken i ett nötskal. Är du inte nöjd så byt.

Det finns många problem med denna syn. Här är några:

1. Det är olagligt
Alla elver ska enligt lag ha samma möjlighet och förutsättningar att uppnå målen.

2. Det är orättvist
Det betyder att barn i exempelvis Stockholm har större chans att klara sig i skolan eftersom det finns tätt med skolor här. Du kan byta skola och ändå bo kvar där du bor idag. Bor du i ett litet samhälle med bara en skola får du återigen skylla dig själv.

3. Barn är inte vilken handelsvara som helst
Barn är sociala individer som har rätt till en bra arbetsmiljö oavsett vilken skola de går i. Reinfeldt kanske tycker att det är okej att rycka undan sina barns sociala tillvaro för att byta skola men för många av oss andra som är föräldrar är det ett mycket stort steg. Det handlar om kompisar och lärare som barnet har förtroende för.

måndag 3 maj 2010

En ny färdriktning för Sverige

Idag presenterade vi det rödgröna alternativet till budget. Vårt budskap är tydligt: full sysselsättning, välfärd före nya stora skattesänkningar och starka offentliga finanser. Tillsammans presenterar vi en budget för fler jobb, en grön omställning och mindre klyftor – för hela Sverige.

Läs och begrunda hela förslagen på www.socialdemokraterna.se

Jag är stolt över våra förslag som är visionära och samtidigt inte lämnar någon efter. Den bygger på att det är smartare att lösa problem tillsammans än att ställa yngre mot äldre, sjuka mot friska, män mot kvinnor och arbetslösa mot dem som har jobb. Det handlar om ett sammanhållet Sverige där det finns utrymme för ett rikare liv för alla.

Utöver 100 000 fler jobb, praktik och utbildningsplatser, skrotad stupstock i sjukförsäkringen, sänkt skatt för småföretag och alla andra progressiva förslag så gillar jag särskilt skattehöjningen på alkohol och tobak.