lördag 24 juli 2010

Fattigdomen ökar -här

Lena Sommestad har ett intressant debattinlägg på DN-debatt idag. Hennes artikel är egentligen en reaktion på en ledare som Niclas Eriksson skrev den 22 juli med rubriken: Fattiga barn: Falsk rödgrön bild.

Sommestad beskriver på ett tydligt sätt hur vår konservativa regering jobbat hårt för att ändra fattigdomsbegreppet inom EU. Varför? Jo, de försöker dölja de ökande inkomstklyftorna och den ökande fattigdomen.

Här är ett citat från artikeln:
Den etablerade fattigdomsdefinitionen i EU säger att den som är fattig har en inkomst som är lägre än 60 procent av medianinkomsten. Denna definition är nära knuten till samhällets inkomstfördelning. Om inkomsterna ökar i samhället men stora grupper släpar efter, då ökar fattigdomen. I EU har detta sätt att se på fattigdom gällt sedan 1984.

I Sverige har fattigdomen ökat från 9 procent 2004 till 13 procent 2008 och barnfattigdomen ökar också, vilket är helt oacceptabelt.

Gör något åt fattigdomen istället för att trixa med siffror Reinfeldt!

fredag 23 juli 2010

Nu packar jag ihop!

Ett helt liv att packa ner kanske är fel att säga men mitt liv hittills ska packas, läggas i emballage och rensas. Flytten går från Värmdölandet ända till Ingarö. Det ska bli otroligt roligt att få testa en ny ö i vår vackra kommun.

Många minnen gör sig påminda när ett foto i ett album dyker upp eller när Elsas första dagis-konst-allster hittas i en nostalgilåda. Det är hennes första flytt. Med dagens fördubblade bostadskö i Värmdö ser det mörkt ut för henne att få en egen lägenhet. Vi får hoppas att vi Socialdemokrater får förtroendet i höstens val så att vi får fart på byggandet.

Vi har varit väldigt effektiva hittills med vårt packande och snart finns det tid att bara njuta av semester. Då ska vi verkligen "göra" Värmdö. Vi ska passa på att göra alla de där utflykterna vi alltid pratar om. Sommaren 2010 har potential att gå till historieböckerna som den bästa, hittills.

lördag 17 juli 2010

Winnerbäck


Vi stack till Göteborg för sommarens obligatoriska Winnerbäckkonsert. Mannen, lillebror, svägerskan Qarin och jag. Han är alltid bra men det här var den bästa konserten (hittills) tycker jag. Det hände oväntade saker mest hela tiden och de lattjade lite med arren.

Göteborg visade sig från sin bästa sida och när vi vandrade hemåt i den ljumna sommarkvällen bland strosande Göteborgare och turister kändes livet väldigt bra.

Glad, trött, med skoskav och en nyinköpt rosa Winnerbäcktröja satte jag mig i min lilla nya sportiga bil och åkte hemåt igen.

Kultur ger kraft!

onsdag 14 juli 2010

Sommar

Sommar är också att få bara vara. Och ännu bättre när min lilla gulklimp är i närheten :-)


Samla kraft

Sommar och semester betyder fylla på nya härliga krafter inför den väntande tuffa hösten med valet 2010 och husflytt.

Igår besökte jag, pappa, Lisbeth och Bengt Sofiero slottspark i Helsingborg. En heldag i vacker miljö med imponerande stora växter men också många konstverk som förgyller livet. Här är några bilder från dagen:

Bröllopsyra även på Sofiero. Är du på besök kan du passa på att gifta dig!

Mysig bro över ravinen.

Pipranka

Slottet sett från havet

Mäktig avenbokhäck med fönster i.

söndag 11 juli 2010

Trendenser

Är i inredningstagen just nu. Tittar alltid men nu har jag ett helt nytt hus som ska inredas :-) Mums! Här är en blogg som gör regniga sommardagar lite roligare: trendenser.se

Många beslut ska tas: soffa eller fåtöljer, slagbord eller vanligt, accentfärg, nytt porslin eller det gamla vanliga...

tisdag 6 juli 2010

Facebook-debatt om politik

Igår och idag har det förts en låååång debatt om politik på min Facebook. Det är kul att så många engagerar sig.

Det jag har svårt att acceptera, och som också var anledningen till att jag skrev statusen, är att det just nu handlar väldigt lite om politikens innehåll. 26 socialdemokratiska distriktsordförande skrev i helgen en debattartikel i DN med rubriken "Stoppa hatkampanjen mot Mona Sahlin" på förekommen anledning.

Och när jag läser debatten på Facebook så blir det så tydligt att det är just personfixering det handlar om. Vilket samhälle vi vill ha i framtiden, om det ska finnas tillräckligt många och väl utbildade lärare i skolan eller om jag får vård när jag råkat ut för en olycka verkar mindre viktigt.

Jag vill ha ett Sverige och Värmdö där framgång gäller alla. Jag vägrar ställa gammal mot ung, kvinnor mot män, den som har jobb mot den som inte har, sjuk mot frisk och så vidare. Det är inte värdigt ett modernt land.

Min övertygelse är att Värmdö kan bättre. Därför ställer jag upp i kommunvalet för Socialdemokraterna. Samarbete är nyckeln till ett effektivt och utvecklande styre av vår underbara kommun.

Låt det handla om ideologi och innehåll i politiken. Vi har hur många bra förslag som helst. Här är 100 av dem>>

Den 19 september avgör du!

måndag 5 juli 2010

Att vara eller inte vara... i Almedalen?

Nu har det dragit igång på allvar. Facebook vimlar av statusar från Almedalen och på vårt släktkalas igår kom Almedalen upp som samtalsämne åtskilliga gånger.

Följ Almedalen från fastlandet
Själv är jag inte på plats i år men väl många goda representanter för socialdemokratisk politik och för en restriktiv alkoholpolitik. Med valet inpå knuten är intresset för Almedalen stort och det är inga problem att följa vad som händer genom media. Gammelmedia som DN och Sverigesradio såväl som UNT rapporterar därifrån. Vill du ha lite mer personliga funderingar kring vad som sker kan bloggar vara ett bra alternativ. Jag tipsar om Lena Sommestad, Thomas Bodström och Peter Moilanen. Vill du ha information av mer skvallerkaraktär och vimmelbilder rekommenderar jag Politikerbloggen.

Klubb för inbördes beundran
Det finns naturligtvis de som tycker att politikerveckan på Gotland är en klubb för inbördes beundran men då vill jag påminna om det genomförs nästan 1400 arrangemang och det klarar inte de politiska partierna av att åstadkomma själva. Alltså är det många andra som finns där och som tar tillfället i akt att försöka påverka oavsett om det är för en bättre alkoholpolitk, mer rättvisa arbetsvillkor eller för djurens rätt. Här är en länk till den officiella hemsidan: Almedalsveckan 2010.

Varför så stort intresse?
Valet i höst kommer att bli tufft. Mycket står på spel, framför allt den framgångsrika svenska samhällsmodellen. Men också makten för alliansen. Det märks inte minst på de desperata försök som bland annat moderaterna håller på med. Hatkampanjen mot Mona Sahlin är ett exempel. När politiken tryter får man ta till personangrepp. I lördags hade samtliga socialdemokratiska distriktsordförande en artikel på DN debatt om just detta fenomen.

Bortom Almedalen
Samtidigt som den nationella politiken rasslar på i ett rasande tempo på Gotland och i nationella media så får vi inte glömma bort den lokala Värmdöpolitiken. LG-Nilsson och Stefan Mårtensson är två personer som tar visst ansvar för detta. Bra!

UNT har en föredömlig artikelserie om de som drabbats av regeringens orättvisa politik. Lena Sommestad har en debattartikel på samma tema i dagens tidning, God hälsa ger ökat välstånd.

torsdag 1 juli 2010

Härligt avslutningstal


Ålderspresidenten i riksdagen, socialdemokraten Margareta Israelsson (som dessutom inte är gammal, född -54), höll ett fint och roligt avskedstal i riksdagen förra veckan som är väl värt att lyssna på.

Riksdagen har stängt för sommaren så nu är det hemmaplansarbete som gäller för alla ledamöter. Det blir inte mycket till semester och ledighet ett valår. Men å andra sidan behöver Sverige en ny färdriktning med visioner och framtidstro och det är värt varje minut av hårt arbete.