fredag 24 september 2010

Ömma tår

Det har blivit mycket partipolitik på sistone. Det går liksom inte att undgå. Valresultatet i riket och i Värmdö är något jag ska återkomma till när rösträkningen är klar men till dess vill jag blogga om ett annat av mina favoritämnen -alkoholkultur.

På Facebook gör företag reklam och idag bjöd ett alkoholföretag in till ett event. Eventet går ut på att för varje öl du köper får du en tapas. Jag svarade att jag inte kommer att delta och lämnade också en kommentar om att jag tycker att det är provocerande med deras reklam. Ett skäl är t.ex att unga inte kan värja sig mot reklamen.

Det rasade in kommentarer i stil med att jag är pretto, att det är min kommentar som är provocerande och andra vuxna kommentarer som; vilka jävla puckon det finns.

Analysen är enkel. Att ifrågasätta alkoholreklam och alkoholkulturen ses som något konstigt och udda. Varför? Jo, därför att jag ifrågasätter folks sätt att vara och det är obehagligt samtidigt som de flesta vet att alkoholkonsumtion inte är bra.

Jag kommer fortsätta att ta varje tillfälle att ifrågasätta alkoholkulturen. På UNF-tiden hade vi en slogan som håller än idag: Skit i traditionerna! Bara för att vi har gjort något länge betyder det inte att det är rätt.

lördag 18 september 2010

Ända in i kaklet!

Dörrknackare på väg ut samtidigt som Nils-Erik samtalar med väljare.

Det är oceaner av tid kvar och det finns massor av väljare att samtala med innan vallokalerna stänger 20.00 i morgon. Det är supertajt mellan blocken, strax över 100 000 röster skiljer, så det finns all anledning att fortsätta jobba.

Hela socialdemokratin är på tå och gör fantastiska insatser över hela landet. I Värmdö har vi kört hela dagen både med dörrknackning och samtal vid Coop och på Värmdö IF-dagen.

Nu kör vi hårt in i det sista och det kommer att ge resultat, jag lovar!

tisdag 14 september 2010

Rädda Gustavsbergs ridskola -namninsamling

Jag har självklart skrivit under den viktiga namninsamlingen om att rädda ridskolan i Gustavsberg. Inte minst för att det är en verksamhet som många tjejer är med i. Skriv under du också: http://namninsamling.se/index.php

måndag 13 september 2010

Wow, vad många bra samtal i Haghulta ikväll!

Skolan engagerar mest. Det är min upplevelse vid alla de hundratals samtal jag har när vi knackar dörr. På Värmdölandet, där vi befann oss idag, ligger också regeringsduglighet högt på listan över frågor som Värmdöborna vill prata om. Ofta låter det ungefär så här:

- Det händer så mycket konstigt här på Värmdö. Det verkar inte som att det finns någon som tar ansvar.

Och jag kan inte mer än hålla med. Vi kommer att ha ett helt annat angreppssätt när det gäller att ta ansvar och det hoppas jag att vi får visa efter söndag.

Idag var vi nitton stycken som knackade dörr och ett helt gäng med andra personer som gjort ovärderliga insatser med flygblad, skolbesök, förtidsröstning, radiodebatt och allt annat som sker i valrörelsens slutskede. Underbart kul!

Bygg lekplats i Gustavsberg NU!

Vi motionerade, fick bifall och sedan hände ingenting. Så kan man sammanfatta historien kring bilden ovan.

För över två år sedan skrev vi en motion till Kommunfullmäktige om att det saknas en bra mötesplats i Gustavsberg. En lekplats som både barn och vuxna kan samlas kring behövs, sa vi. Döm om vår förvåning när det blev bifall (ja, till förslaget).

Sedan har ingenting hänt...

Det är definitivt ett uttryck för att det inte finns någon handlingskraft i den borgerliga kommunledningen. Vi tröttnade på att vänta så i helgen byggde vi vår egen lekstuga för att illustrera detta.

Lekplatsen är bara ett konkret exempel på vad Värmdövalet handlar om. Vi socialdemokrater vill och förmår att utveckla Värmdö. Rösta på oss i Värmdövalet!

fredag 10 september 2010

Tänkt vad man kan göra med sina Ikea-möbler

Har tvingats vara sängliggande idag efter ett läskigt astmaanfall igår. Surfade runt lite och hittade en blogg där man samlar smarta sätt som folk gjort om sina Ikea-möbler på. Jag tror att de flesta har en Ikea-grej hemma. En byrå, ett lackbord, en Billy, en soffa eller nåt.

Vill du ha inspiration till lite återbruk eller pyssel för den delen så kolla in: www.ikeahacker.blogspot.com

Själv har jag fått inspiration att fixa till en liggande Lackhylla med hjul som vi har i Elsas rum. Den ska bli dockskåpets nya hem (efter valet...).

Har du riktigt högt i tak? Då kan du ställa två Expedithyllor på varandra. Såg det i en inredningstidning. Det såg riktigt maffigt ut.

Missa inte heller helgens Höstmarknad i Gustavsberg lördag och söndag. Socialdemokraterna finns naturligtvis där. Och ta med dig barnen. Det blir sagoläsning, gerillalekpark och annat spännande. Välkommen!

tisdag 7 september 2010

Jag kan inte vänta med att skapa framtidens Värmdö för våra barn

Så står det på min valaffisch och så här ser den ut. Vi är en av Sveriges barnrikaste kommuner, det ska vi ta vara på. Jag är beredd att ta ansvar för kommunen. Kryssa nr 4 på socialdemokraternas valsedel till Kommunfullmäktige!

måndag 6 september 2010

Möjligheternas Värmdö

Jag får ofta frågan om det inte är svårt att knacka dörr eftersom den som öppnar kan ställa vilken fråga som helst och då är det inte säkert att jag som knackar kan svara.

För det första är det helt okej att inte kunna svara på allt. Man kan alltid be att få kolla upp svaret och återkomma. För det andra är min upplevelse att de flesta är intresserade att veta vad vi tycker om skolan, trafiken eller Värmdös utveckling i stort.

Skolan har jag berört i tidigare inlägg men har du missat det så kan du ladda ner vårt skolprogram här>>

Tidningen Möjligheternas Värmdö som du med största säkerhet fått i din brevlåda är ett material som ger många bra bilder och röster kring vad vi vill åstadkomma. Hur vi vill skapa Möjligheternas Värmdö! Ladda ner här>>

Värmdövalet är jätteviktigt, det är därför vi knackar dörr flera kvällar i veckan. Det handlar om vilket Värmdö vi ska ha i framtiden.

söndag 5 september 2010

Returnera din SD-reklam


Det här är det enda inlägget jag kommer att göra om Sverigedemokraterna. Jag tror inte på taktiken att låta dem komma in i finrummen eller att argumentera med dem. De har en förkastlig syn på det mesta här i världen och diskussioner med odemokratiska krafter ställer jag inte upp på.

Nog om det.

Gör som jag och många fler. Skriv Returneras till avsändaren på deras reklam och lägg det på postlådan så får de tillbaka sin xxx.

Sötaste ungen

med en mössa som moster Qarin har stickat...

lördag 4 september 2010

Missa inte Ungdomslistans blogg

Socialdemokraterna har som enda parti en ungdomslista i valet till kommunfullmäktige. 17 driftiga unga personer som vill göra Värmdö till ett bättre ställe att leva i. De är kända från TV och nu har de också startat en blogg. Läs här>>

Tidigare har de uppmärksammat bristen på bostäder, mitt tidigare inlägg, och nu tar de tag i toalettsnusket. Fräschare skoltoaletter var ett moderat vallöfte 2006. Kolla på bloggen hur de har lyckats...


Här är ungdomslistans valsedel>> Kolla ankarnamnet ;-)

Spårbilar, framtidens transportmedel?

Jag i spårbilen som står uppställd på Coop på Värmdö Marknad.

Så här ser en spårbil ut. Snygg med sköna lädersäten.

Vi måste hitta sätt att förändra vårt resande och pendlande. Det är inte hållbart att fortsätta köra bil kors och tvärs. Ett spännande alternativ är spårbilar. Värmdö kommun är med i ett nätverk som jobbar för att öka medvetenheten/informationen/debatten om spårbilar, det heter KOMPASS. Där är min politiska centerkollega Hans Lindqvist ordförande. Vi har en bred samsyn mellan partierna om att spårbilar kan vara ett sätt att lösa framtida infrastrukturutmaningar. Värmdö växer så det knakar och då måste vi gå före även när det gäller att transportera sig.
I fem dagar har Värmdö en utställning på Coop för att visa/visualisera spårbilar. De politiska partierna har folk på plats. Idag har jag som socialdemokrat stått i utställningen och haft många intressanta samtal med nyfikna Värmdöbor. Utställningen slutar imorgon söndag så skynda dit om du är intresserad.
Mer om spårbilar
- Det här är spårbilar, http://www.podcar.org/
- Mer om spårbilar i Värmdö, http://spårbilar.se/

fredag 3 september 2010

Det här vill vi med skolan i Värmdö 2010-2014

En modern kunskapsskola som lär för livet
Det är rubriken på vårt skolprogram. Här hittar du våra förslag till hur Värmdös skolor och förskolor ska bli bättre. Här finns också förslag kring utemiljö, trafik runt skolor och förskolor, mobbning och mycket mer.

Varje vecka föds tio flickor och pojkar i Värmdö. Vår kommun är en av de barntätaste i landet. Socialdemokraterna ser det som en enorm tillgång. Vi vill investera i barnen och deras uppväxt – vår framtid.

Läs skolprogrammet här>> och tveka inte att höra av dig till mig om du har synpunkter eller frågor: andrine.winther@varmdo.se eller 0705-910277.

Vill du läsa mer om vår politik för Möjligheternas Värmdö? Klicka här>>

onsdag 1 september 2010

IKEA- och Pandurokatalogen på samma dag

Mitt i allt valarbete är det skönt att fylla på med lite härlig inrednings- och pysselinspiration. Att två av mina favorikataloger damp ned i brevlådan på samma dag gjorde mig löjligt lycklig.

Mitt och Elsas nya pysselbord från IKEA är på plats, material och idéer finns också. Nu ska jag bara ta mig tid och slå mig till ro att scrappa. Gillar särskilt bokstäverna på sid 102 i Pandurokatalogen.