torsdag 24 mars 2011

weralena.se

Visste du som är scrapping, pysselnörd eller bara allmänt gillande av fina pysselsaker att vi har en alldeles egen butik här på Värmdö?


Den ligger på Villagatan 5 i Gustavsberg (typ mitt emot Gula porten). Orkar du inte lyfta på rumpan räcker det med några knapptryck. Kolla in www.weralena.se!

Och vet du vad? Just nu är det våryra med 20% rabatt :-) Skynda, skynda!

lördag 19 mars 2011

Hyresrätter, hyresrätter, hyresrätter -ett inlägg om bostadskrisen i Värmdö

5000. Det är en summa att lägga på minnet -tyvärr! Närmare 5000 Värmdöbor står i vår bostadskö. Och som om det inte var nog är många av de unga, under 25 år, som tvingas bo kvar hemma eller flytta från Värmdö för att få ett eget boende.

Vi socialdemokrater tjatar om det måste byggas fler bostäder. I det här fallet är tjata något positivt. Vi kan konstatera att alla partier pratar om att det är viktigt med hyresrätter men när det väl gäller att ta skarpa beslut då backar majoritetspolitikerna.

På Samhällsplaneringsnämnden i tisdags (15/3) hade vi återigen chansen att ta beslut som leder fram till fler hyresbostäder. Några av förslagen röstade nämnden för men några beslut var minst sagt obegripliga.

Jag tänker främst på förslagen från Värmdö Bostäder, vårt eget kommunala bostadsbolag som tagit frågan om bostadsbristen på allvar och därför lade fram ett antal förslag för att möjliggöra fler bostäder till rimliga priser snabbt.

Ett ställe som Värmdö Bostäder föreslår nya hus på är i Hästhagen på Kyrkogårdsvägen. Detta är ett ypperligt ställe att bygga på och skulle kunna ge 125-150 nya mindre lägenheter. Det är nära till kollektivtrafik, centrum, skolor och idrottsplatser. Majoriteten röstade mot att vi ska bygga där med utebliven förklaring. Vi reserverade oss mot beslutet.

Frågan om hyresrätter kommer jag att komma tillbaka till många gånger här på bloggen. Var så säker.

fredag 18 mars 2011

Klockrent om utförsäljningar av våra gemensamma tillgångar

"Jag säljer Regina Kevius badkar

Det kostar tre kronor. Inte så dyrt va? Kanske dags att slå till? Saken är att detta är inte mitt badkar. Det är Regina Kevius badkar.

Nu kanske någon tycker att vem är jag att lägga ut någon annans badkar på Blocket, borde jag inte fråga först? Och varför så billigt, förresten? Men då menar jag att jag bara svarar med samma mynt. Regina Kevius är nämligen moderat idrottsborgarråd i Stockholm och hon har bestämt sig för att sälja ut flera av stadens simhallar. Det vill säga: våra simhallar. Utan att vi blivit tillfrågade."

Citatet är från ett underbart blogginlägg av Kajsa Ekis Ekman i tidningen City. Läs hela inlägget här>>


Det illustrerar på ett tydligt sätt den utförsäljningshysteri som nu råder. Svenska folket är dock mycket skeptiska och riksdagen beslutade så sent som i onsdags att stoppa utförsäljningen av bolag som staten äger.

onsdag 16 mars 2011

Oseriös behandling av viktigt ärende i Kommunstyrelsen

En del av den politiska styrningen i Värmdö ska ske genom mål. Om det funkar kan det säkert vara ett bra sätt att styra och då är det ett mycket viktigt ärende när en nämnd eller en styrelse ska besluta om målen för året. De senaste fyra åren har det inte funkat. Pinsamt är inte ett starkt uttryck. Jag kan ta ett exempel från Utbildningssidan. Vi hade över 20 mål som skulle styra verksamheten dit vi ville. Tre av de uppnåddes. Nio (om jag inte minns fel) uppnåddes inte och resterande gick inte ens att mäta. Som sagt pinsamt!

För egen del är jag inte förtjust i denna metod utan gillar bättre resultatstyrning. Att styra genom resultat är mycket mer flexibelt. Mål går aldrig att justera längs vägen utan mäts efteråt och man kan egentligen bara konstatera att man misslyckats. Men vad hjälper det eleverna som inte har fått tillräckliga betyg?

Nu är vi redan inne i mitten av mars och får handlingarna på bordet och förväntas ta beslut idag. Helt oacceptabelt! Men (m)ajoriteten trummade igenom beslutet. Det är en oseriös behandling som vi socialdemokrater inte kan acceptera!

söndag 13 mars 2011

Juholt & Jämtin


Håkan Juholt och Carin Jämtin är valberedningens förslag till partiordförande och partisekreterare. Det är ett jättebra förslag som extrakongressen har att ta ställning till.

Träffa Carin Jämtin
Carin Jämtin kommer till Värmdö på lördag (19/3) då vi i Socialdemokraterna i Värmdö har årsmöte. Vi startar 10.00 på Vårdcentralen i hamnen. Välkommen!

söndag 6 mars 2011

IOGT-NTO anmäler alkoholreklamen i TV

Jag blir grymt stolt som medlem när min organisation gör slag i saken och tar striden mot alkoholindustrin. Det gör allt för att krypa runt förbudet med alkoholreklam. Go IOGT-NTO go!

Alkoholreklam i tv är förbjudet i Sverige. Trots det kan alla som har fler kanaler än SVT och TV4 se svenskproducerad alkoholreklam, riktad till svenskar i svenska program, varje dag. Enligt en internationell jämförelse som Göteborgs universitet gjorde i höstas är Sverige det land av tolv undersökta som visar mest alkoholreklam under de tider då barn tittar mycket på tv. Hur kan det komma sig? Har vi tv-kanaler, alkohol- och reklamproducenter som bryter mot lagen? Det är dags att ta reda på det.

Det skriver IOGT-NTO:s förbundsordförande Anna Carlstedt på SVD debatt fredagen den 4 mars. Läs hela artikeln här>>



lördag 5 mars 2011

Medborgardialog i Samhällsplaneringen -ett alibi?

Artikel i NVP 22 februari 2011 från oss Socialdemokrater i Samhällsplaneringsnämnden

I Värmdö får berörda medborgare tycka till inför beslut som ska fattas i kommunen. Trots det påverkas mycket sällan besluten av vad medborgarna har att säga. Det skriver de socialdemokratiska ledamöterna i samhälls­planeringsnämnden.

Ger medborgardialog och samråd i detaljplanarbete bara politiker och tjänstemän alibi?

I Värmdö kommun använder vi oss av Medborgadialog. Det för att medborgarna skall kunna tycka till inför ett beslut som skall fattas exempelvis i en nämnd, med dialogen skall politiker och tjänstemän kunna få en vägledning så beslutet blir träffsäkert. Att använda denna metod i detaljplanarbetet är vi överens om över partigränserna.

En annan del av planarbetet styrs av lagstadgade processer. En sådan är att sända ut den tänkta planen på samråd. Då kan boende, föreningar och andra sända in sina åsikter, enskilt eller gemensamt. Under den senaste mandatperioden genomfördes dialoger i två fall, båda i god tid inför planerade planarbeten.

Men, det som präglat de senaste fyra åren är inte de dialoger man genomförde i god tid, utan bristen på dem. Vi socialdemokrater ser att det i samrådet många gånger kommer upp åsikter som visar på ett behov av medborgardialog. Majoriteten hänvisar då till att det är för sent. Varför det?

Under förra mandatperioden gick inte majoriteten mot plankontoret en enda gång trots att en rad olika bra argument framförts av de boende om att göra planen på ett annat sätt. Vi talar inte om att detaljstyra, så enskilda fastighetsägare skall få större byggrätt, eller för att de är missnöjda med färgen på huset. Nej, det är det som rör det allmänna som väcker ilska och oro. Det kan vara en för hög exploatering av ett grönområde, en GC-väg som skall gå genom känslig tomtmark etc.

Bra exempel på områden som väckt stort engagemang från närboende är idrotts-hallen i Grantomta, detaljplaner i Kulla-Karby, Haghulta och Näverängsvägen.

Driva igenom förändringar är aldrig lätt, men vi politiker måste förstå att vi finns till för medborgarna och inte endast kan lyssna till tjänstemännen i mötesrummen i kommunhuset. Vi måste sätta ner foten och lyssna på bra åsikter från boende, och därmed våga stå upp mot kommunens tjänstemän och tänka i nya banor, även om man är i majoritet. Om vi inte gör det anser vi att det inte finns en anledning att fråga innan heller, då är de boendes åsikter bara ett alibi.

Socialdemokraterna i Samhällsplaneringsnämnden

Andrine Winther
andre vice ordförande och gruppledare

Magnus Danielsson
Ledamot

Mona Rudenfeldt
Ledamot

Krister Nilsson
Ersättare

Marianne Nordgren
Ersättare