onsdag 20 april 2011

Påskpyssel

Förra årets princess-påskkyckling får pryda vårt hem även i år. Som tur är har Elsa kompletterat med lite pyssel från förskolan och från bästa kompisen. Det blir nog påsk i år också :-)

Regeringen är beroende av ett främlingsfientligt parti

Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, skriver idag på ledarplats om alliansens beroende av det femte partiet. Läs hela ledaren här>>

Kärnan i texten:
"För ett par veckor sedan avslöjade TT att Sverigedemokraterna 9 av 10 gånger röstat med alliansen i avgörande voteringar. Vid några symboliska tillfällen på rödgröna förslag. Men det är undantag. Utifrån Sverigedemokraternas agerande i riksdagen, från voteringen om talman då man röstade på moderaten Per Westerberg till idag, utgör man i praktiken alliansens femte parti.

...Fredrik Reinfeldt är beroende av Sverigedemokraternas röster för att vara statsminister. Skulle de istället i 9 av 10 fall rösta mot regeringen vore Reinfeldt snart slut."

tisdag 19 april 2011

Nu prövas politiken i verkligheten

Att inte tillämpa det så kallade massflyktdirektivet för våra medmänniskor i Nordafrika är både fel och fegt. Detta visar att varken liberaler i Europaparlamentet eller den svenska regeringen med stöd av Miljöpartiet är någon att hålla i handen, skriver Fredrik Lundh Sammeli och Anna Hedh (S) i en replik.

Cecilia Wikströms och Guy Verhofstadts resonemang (DN Debatt 18/4) om vikten av ett gemensamt och rättssäkert europeiskt asylsystem delar vi socialdemokrater till fullo. Men slutsatsen att inte tillämpa det så kallade massflyktdirektivet i den svåra situation som våra medmänniskor i Nordafrika nu befinner sig i är både fel och feg. 

Det går inte att gömma sig bakom att alla medlemsstater ska ta ansvar när de inte gör det. Skribenternas egna ord om att medlemsländerna inte klarat solidaritetstestet och att regeringarna inte prioriterar gemensamma europeiska lösningar borde vara skäl nog att gå från ord till handling.

I Europaparlamentet debatteras utvecklingen i Nordafrika intensivt. Tyvärr handlar debatten främst om vilka kostnader revolterna får för EU:s medlemsstater och hur man bäst kan stoppa eventuella flyktingströmmar. Man pratar mycket mindre om hur vi tillsammans bäst kan hjälpa alla de människor som är på flykt. Ofta hörs tal om nödvändigheten av solidaritet mellan medlemsstaterna och att vi måste hjälpas åt. Sällan hörs krav på solidaritet gentemot de människor som befinner sig på flykt, vars situation vi verkligen bör känna sympati för.

Detta visar att när politiken prövas i skarpt läge är varken liberaler i Europaparlamentet eller den svenska regeringen med stöd av Miljöpartiet någon att hålla i handen. 

Vi socialdemokrater tänker inte sitta på läktaren och titta på tills situationen blir ohållbar. Vi kräver att Sveriges regering ska agera i EU. Sverige behöver en stark och tydlig röst som stöder kommissionär Cecilia Malmström att tillämpa direktivet för att säkerställa snabbt stöd till dem som flyr från krig, våld och förtryck.

Utvecklingen i Nordafrika har visat hur illa EU:s gemensamma asylsystem fungerar i praktiken. Det finns en djup splittring mellan medlemsstater i synen på asylfrågor. Just nu pågår omarbetning av EU:s regler för asyl. Den senaste tidens händelser visar varför förbättringar måste ske. Men i stället har förhandlingarna fullständigt stannat till följd av Europas högerregeringars ovilja. När kritiken kommer mot medlemsländerna slår de ifrån sig.

Det är oerhört viktigt att alla vi som vill se en ansvarig och solidarisk asylpolitik inte deppar ihop. Det är i stället just nu vi måste samla ny kraft och sätta ännu större press på de regeringar och politiker som vägrar ta ansvar. Det är vi skyldiga alla de människor som befinner sig på flykt och som drömmer om ett liv i fred och frihet.

Fredrik Lundh Sammeli, 
riksdagsledamot (S), migrationspolitisk talesperson Socialdemokraterna


Anna Hedh,
 Europaparlamentariker (S)

fredag 15 april 2011

S: Barnkonventionen ska bli svensk lag

Det är mitt parti det! Barnkonventionen ska införlivas i svensk lag. Det beskedet gav Håkan Juholt idag. Men Moderaterna är såklart mot.


Unicef driver kampanjen kämpa För varenda unge och tillsammans med expressen har de rest Barnens tält på Sergels torg i Stockholm där de frågar ut politiker och andra. Håkan Juholt (S) ställde naturligtvis upp. En av våra viktigaste frågor är att utrota barnfattigdomen och då är det självklart att ett naturligt steg på vägen är att göra Barnkonventionen till svensk lag. Va, är den inte redan det? säger du. Nä så illa är det. Ett modernt land som Sverige... behöver jag säga mer?

Nyhet på Unicefs hemsida om Socialdemokraternas glädjande beskedet.
Hela nyhetsvärlden och sociala media är fyllt av positiva kommentarer.

Men var är Reinfeldt? Jo, just det. Han nobbade inbjudan.

Öppna riksdagens utskottsmöten

En diskussion om man ska få twittra i riksdagen eller inte har blossat upp. Egentligen handlar det om att vissa riksdagsledamöter sprider information från utskottsmöten, felaktig eller inte spelar ingen roll eftersom vi i Sveriges riksdag har stängda möten i utskotten och därmed ska information inte läcka ut från dessa.

I Europaparlamentet har man valt en annan strategi. Där är mötena öppna. Ofta hörs röster om hur stängt och byråkratiskt parlamentet är men i det här fallet är det faktiskt mer transparent.

Jag har alltid funderat på varför det är så. Åsa Westlund, socialdemokrat och europaparlamentariker föreslår att riksdagens ska konkurrera ut twitter genom att öppna utskottsmötena. Helt rätt! Inte bara för att slippa bråk om att information sprids på ett felaktigt sätt utan också för att det tillhör ett modernt och demokratiskt samhälle att medborgarna får höra hur olika politiker resonerar i frågor som berör dem.

onsdag 13 april 2011

VÅP:en ur mitt perspektiv

I regeringens vårbudget var mycket känt redan innan den släpptes. Som vanligt... Två kommentarer på sociala medier sammanfattar kärnan i budget på ett grymt bra sätt:

Har lånat bilden från www.fotoakuten.se
"...har bränt nästa års femte jobbavdrag i förväg på IKEA. Var detta allt vad den dagsaktuella politiken handlar om? Är alla orättvisor lösta?"
" Nu har regeringen motiverat de arbetslösa att börja arbeta fyra gånger. Skulle man inte kunna ta och skippa den femte motivationen och anställa en bunt sjuksköterskor/lärare/vadkattensomhelst så att alla motiverade anställda har en bunt arbeten att söka? Puh, man blir ju smygsosse på kuppen."
Utöver dessa kloka kommentarer sammanfattar jag budgeten så här, utifrån mitt personliga perspektiv:

- (M)ajoriteten vill få pengarna till underhåll av järnvägen att framstå som en satsning. Fakta är dock att de för bara något år sedan plockade bort 700 miljoner från det här området så deras "satsning" på 800 miljoner blev en tummetott.

- Förslaget om höjd alkoholskatt är utmärkt! Jag håller med Anders Borg när han säger "...att det mer ska löna sig att arbeta än att röka och supa...".

- Migrationsområdet behöver mer pengar till boende för ensamkommande flyktingbarn samt till de människor som flyr från krig och förtryck och det har regeringen uppmärksammat. De lägger till pengar i detta utgiftsområde. Det är bra! Men tyvärr flyttas de från biståndsbudgeten till migration. Inga nya pengar alltså.

lördag 9 april 2011

London baby!

Kommentaren "London baby" kommer från ett Vänneravsnitt där Joey går Chandler på nerverna. Vi använde den ofta när vi var på vår underbara lång-weekend i London förra helgen. Här är ett axplock...

Att åka längst fram, högst upp, i de röda dubbeldäckarna var en av de bästa sakerna med London tyckte Elsa.

Big Ben är välkänd för en femåring som har tittat på alla avsnitt av små Einsteins.

När Elsa såg gräs för första gången sedan oktober blev hon överlycklig.

I Kensington garden finns en grymt bra lekplats till minne av prinsessan Diana. Elsa lekte, solen sken och värmde våra ansikten och vi satt med var sin Starbucks-latte i handen. Kan det bli bättre?

Barnen älskar lekparken och vi hörde många skandinaver dessa underbara vårdagar.

Kvällsbus. Patric och Elsa utanför hotellet en kväll. Vi tog bussen en bit för att kolla in London by night.

måndag 4 april 2011

Värmdös näringsliv

Idag damp det nya magasinet Värmdö Paper ner i brevlådan. Ett slags livsstilsmagasin med lokal touche som finns i Lidingö, Danderyd, Täby och nu även i Nacka och Värmdö. Kul med lite fräscha initiativ! Även om jag kunde vara utan alkoholreklamen...

Bilden är tagen av Thron Ullberg och lånad från www.pernillaandersson.com

Framsidan pryds av Runmaröbon Pernilla Andersson, ja hon som var grym med Desperados i Melodifestivalen!

Bistro Gustavsberg som är en favvorestaurang i hamnen finns med i ett reportage från sidan 36 och framåt. Bistron är ytterligare ett exempel på vårt härliga näringsliv.

Tips för en heldag i Gustavsbergs hamn
Varför inte ta en heldag i Gustavsberg? Ta buss 474 från Slussen (den tar bara en knapp halvtimme). Börja på vårt fina Porslinsmuseum och vandra sedan vidare till outlets, konsthall, mysiga fik och butiker. Avsluta med en sen långlunch eller en middag på Bistro Gustavsberg.

Utveckling av det lokala näringslivet
I mitt förra inlägg skrev jag om det lokala företaget Weralena.se som inte bara säljer scrapping- och pysselgrejer utan även erbjuder kurser av olika slag.

Med rätt förutsättningar skulle företagandet kunna blomstra i vår kommun. Ett bra steg på vägen är det företagscenter, Tornhuset, som startat i hamnen. Men det finns mycket mer att göra.

Vi socialdemokrater föreslår att företagsklimatet stärks genom en "Affärsplan Värmdö" som fokuserar på ett antal framtidsområden. Utöver branschen "bygga och bo" vill vi att affärsplanen ska fokusera på företagsutveckling inom områdena kultur och design, besöksnäring/turism samt miljöteknik.

Vi vill göra en kraftsamling och stärka samverkan med såväl lokala som nya företag. Tillsammans med Företagarförbundet har vi utvecklat konceptet Handelshus - en trampolin för att hjälpa små företag att växa, det vill vi införa här.