lördag 30 juli 2011

Cykla utan stödhjul


Det är härligt när polletten trillar ner! Sommar och semester är en tid då det finns tid att göra sånt som man annars inte hinner med, som att lära sig cykla utan stödhjul! Dottern har varken velat ta bort stödhjulen eller varit sugen på en större cykel. Men igår bestämde vi oss för att testa utan stödhjul. Ett par vändor ner till havet igår och idag och vips så klarar hon det!

Cykla utan stödhjul är väl ingen match :-)

Semester ger tålmodiga föräldrar och vetgiriga barn. Härliga sommar!

fredag 29 juli 2011

Glittervingsakademin


Så här mitt i sommaren snubblade vi med lite hjälp av mormor och morfar över en perfekt bok till min dotter på fem och ett halvt år. Hon har inte riktigt velat släppa taget om bilderböcker som Pettson och Findus, Babar och Mamma Mu. På semestern fanns det bara en sådan bok och när vi hade läst den så många kvällar att hon kunde den utantill var det dags att skaffa en ny och det var då Glittervingsakademin kom in i våra liv.

Boken kom i år och än så länge är vi bara i första boken av fem men jag är redan förtjust. Den handlar om en fe-flicka som börjar skolan och eftersom E också gör det efter sommaren så passar det bra. Flickan bor på internat där hon träffar nya vänner och de hamnar i spännande äventyr, jag får känslan av att detta är ett slags förstadie till Harry Potter.

Om Flora, Kajsa, Mariella och de andra Glittervingsakademin blir en stor del av vår kvällsnattning framöver återstår att se men än så länge känns det bra.

Här ser du att en bok utan bilder redan inspirerar. Det var ju precis det jag var ute efter :-)

onsdag 27 juli 2011

Vad ska man göra? Gå med i ett demokratiskt parti!

Bilden är lånad av min goda norska vän Sten Magne Berglund

Känner du att känslan av sorg, rädsla och oro börjar gå över i frustration och kanske till och med ilska? Jag hör och läser om många som undrar om det finns något man kan göra. Det gör det! Gå med i ett demokratiskt politiskt parti!

Det är det bästa sättet att hedra offren på Utöya. Fortsätt deras kamp för demokrati, frihet och solidaritet med all världens folk.

Bli medlem via www.socialdemokraterna.se eller på direktlänk>>

Eller som Jonas Gardell uttryckte det väl på twitter: Sörj nu, men sedan: gå med i ett demokratiskt parti, besök en moské, delta i en prideparad, engagera dig i Amnesty, göm en flykting.

Många har sagt fina och kloka ord om det ofattbara kallblodiga mördandet i Norge. Statsminister Jens Stoltenberg har från början av denna attack på vårt grannland varit tydlig med att ingen ska få skrämmas oss, vi möter misstänksamhet mot människor med demokrati.

Stoltenberg höll också ett tal på Rådhusplatsen i Oslo som är värt att läsa.

Min egen partiordförande talade på den socialdemokratiska ungdomsinternationalen IUSY, där AUF och SSU båda är medlemmar. Juholts tal handlade om engagemang.

fredag 22 juli 2011

"Den bästa träningen är den som blir av"

Citatet snubblade jag över för bara en tid sedan men jag måste säga att det är genialt. Om man inte oroar sig för hur träningen ska se ut nästa gång. Eller struntar i att lägga upp storstilade strategier för hösten eller våren.

Hur många gånger har jag inte tänkt följande på sommarsemestern: - I höst ska jag träna tre gånger i veckan hela hösten. Det slutar för det mesta i katastrof för min del. Ett måste-möte, jobb eller nåt annat viktigt kommer i vägen och vips är min strategi om tre gånger i veckan förstörd.

I stället för att berömma mig själv att jag klarat två gånger i veckan ser jag mig själv och min lysnade strategi som misslyckad och lägger ner hela projektet.

Inte en gång till
Men nu är det slut med det för jag lever efter det fantastiska citatet "Den bästa träningen är den som blir av". Inget mer dåligt samvete och brutna löften mot mig själv utan bara träning.


www.fotoakuten.se

Hittills har det blivit långpromenader i det svenska sommarlandskapet i raskt tempo varannan dag med min kära man. Vi pratar en hel del om samhällmodellen vilken båda våra jobb är en del av. Det är underbart att promenera och prata med sin älskade!

Vi får väl se hur det går. Det finns stor risk att jag till hösten skriver ett inlägg om att det där citatet bara funkar under semestern. Men då är det väl så då. För då har den bästa träningen varit den som blev av.

torsdag 21 juli 2011

Ingen efterfrågar spritbilar Hamilton

Under de senaste dagarnas nyhetstorka har Carl B Hamilton (FP) försökt starta en debatt om att Systembolagets varor skulle kunna levereras direkt hem till folk. Hamilton som är ledamot i Systembolagets styrelse skriver detta på DN-debatt den 17 juli. Troligen är detta en långsökt testballong som dock snabbt stött på kraftigt motstånd.

Sju av tio svenskar värnar Systembolaget
IOGT-NTO svarade snabbt att Hamilton försöker formulera ett problem som inte existerar. Han säger sig vilja värna monopolet genom detta utspel medan fakta är att sju av tio svenskar tycker att Systembolaget är mycket bra och vill ha kvar det som det är nu. Det skulle också leda till ökad konsumtion vilket precis är motsatsen till vad Hamilton säger sig vilja åstadkomma.

Anna Carlstedt, ordförande i IOGT-NTO, debatterade frågan med Carl B Hamilton (FP) i TV4. Kolla här >>

Lamt försök av en centerpartist
Centern som behöver ta alla chanser att synas för att finnas gjorde genom Per Ankersjö ett försök att slänga in lite ved i den redan falnande brasan genom ett inlägg på DN-debatt två dagar senare. Han bevisar återigen att C är ett parti långt ut på högerkanten som vill slopa hela monopolet.

Inga spritbilar säger Aftonbladet
Aftonbladets ledarredaktion i form av Björn Fridén var både snabb, hård och konkret i sin kritik. Ingen spritbil för Hamilton var rubriken på ledaren. På runt 200 ord är detta en kortkurs i svensk alkoholpolitiks framgångsrecept. Läs denna så får du goda argument för att Hamilton är ute och cyklar.

Vad är problemet?
Erik Wagners blogginlägg om problemformuleringsprivilegiet är också ett mycket intressant inlägg i debatten. Han pekar liksom IOGT-NTO på att Hamilton (och Ankersjö) försöker formulera ett problem som inte existerar.

Fler kritiker
Alkoholläkare Sven Andreasson och Systembolaget själva är några.

onsdag 20 juli 2011

Jag är invald i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse!

Bilden är tagen av Pierre Andersson, www.accentmagasin.se

I slutet av juni tuffade ett chartrat tåg fram genom det svenska sommarlandskapet med slutdesitination Åre. Här genomförde IOGT-NTO, UNF och Junis sina kongresser. Långt över tusen personer hade tagit sig till den klassiska skidorten med massor av utskänkningstillstånd.

Jag var ombud för IOGT-NTO-distriktet i Stockholm, ordförande i Beredningsutskottet och Redaktionsutskottet så det var fullt upp från tidig morgon till sen kväll och varenda paus handlade om att sy ihop något förslag. Men oj så kul det var!

Kongress i Åre känns otillgängligt. Nej då!
Förhandlingarna webbsändes av vår medlemstidning Accent på www.accentmagasin.se via Bambuser. Kolla här>>

Det twittrades en hel del från kongressen #nykter11 och ett tag var vi uppe bland topp-tio på twitter. Kul!

Fullt ös var det också på FB. Vi i Stockholm uppdaterade kontinuerligt vår FB-sida.

Tog vi några bra beslut då?
Självklart! Är du specifikt intresserad av något är du välkommen att höra av dig till mig här på bloggen, FB, twitter, eller mail.

Vi tog en ambitiös mål- och verksamhetsinriktning för 2012-2013. Vår paroll är att Vi gör Sverige nyktrare och det förpliktar. Vi hade också en diskussion om våra grundsatser och program. Skall de populariseras och byta namn till Värdegrund? Det slutade med att vi vill använda de två kommande åren till att diskutera detta ytterligare. Det är inget som förändras i en hast.

Ett helt gäng motioner från medlemmar runt om i landet gick igenom. Bland annat en från Erik Wagner i Stockholm som motionerat om att framtidsutskott. Det ska bli spännande att följa det arbetet.

Kongressen avslutades med val av förbundsstyrelse. Anna Carlstedt fick naturligtvis förnyat förtroende som förbundsordförande. Grattis Anna!

Jag är stolt och glad att jag blev invald i förbundsstyrelsen som ledamot. Tack för stödet och förtroendet!

söndag 17 juli 2011

Kortkurs i framtidsfokus

Har det hänt nåt sen sist? Ja, massor!

Du känner säkert igen dig i att man måste jobba dubbelt så fort och dubbelt så mycket de sista veckorna innan det är dags för semester. Så har jag haft det, därav låg närvaro på bloggen. Men det betyder inte att det inte hänt saker som jag vill berätta om eller tycka om. Här kommer några i form av en lista som jag får utveckla närmare under semesterperioden framöver. Det finns alla möjligheter till en hel del bloggande i alla fall om man ska tro väderprognoserna...

- EU:s ekonomiska styrning, hur ska den se ut i framtiden?
- Hotet mot den fria rörligheten i Europa
- IOGT-NTO:s kongress i Åre där jag bland annat blev invald i förbundsstyrelsen
- Sommarfest med släkten
- Ett nytt kapitel i Elsas liv då hon slutat förskolan och i höst börjar skolan
- Intressanta och något tokiga jobbresor till Bryssel
- Simskola i vår kära sjö Fiskmyran
- Almedalen med allt vad det innebär
- Diverse galenskaper i Värmdöpolitiken
- Och mycket mer...

Ja, du förstår. Massor har hänt.