lördag 27 augusti 2011

Havet, TV:n och massage

Vi har en paus i arbetet med att bygga Sveriges bästa förbundsstyrelse så jag sitter i sängen med datorn i knät på Varbergskurort och tittar ut över havet och vädret som rasar utanför fönstret. På TV är det friidrotts-VM som äntligen är igång och strax ska jag göra mig redo för en massagebehandling.

Samtidigt blir Lena Sommestad vald till ordförande i S-kvinnor på förbundsmötet i Luleå och jag kollar av vad som hänt i resten av världen via FB, twitter och gammelmedia. Orkanen är på väg in i New York och panikartade (?) rörelser i Miljöpartiet pågår.

Det måste vara det här som kallas multi-tasking... Eller bara every day life.

fredag 26 augusti 2011

Kick-off, strategidagar, uppstartskonferens...

Kärt barn har många namn men är det någon skillnad på alla dessa möten med obligatorisk övernattning som det gödslas med i början av en ny termin?

Jag har varit på kick-off med jobbet i två dagar och åkte direkt vidare till ytterligare två, benämnda strategidagar, med IOGT-NTO:s förbundsstyrelse. Till innehåll och form skiljer de sig lite. Men syftet är det samma. Vi ska skapa ett gemensamt avstamp för vårt framtida arbete tillsammans.

Socialdemokraterna är som sig bör på traditionell, och även lite mytomspunnen mark -Bommersvik. Det vackra och mysiga stället vid sjön Yngen funkar utmärkt för att samla organisationen som får en känsla av historiens vingslag samtidigt som arbetet blickar framåt. Det funkar.

Vi är nära hundra medarbetare som ska hitta formerna för att förändra världen till något mycket bättre än den är idag. Mål på vägen dit är att vinna val. Närmast ligger valet till Europaparlamentet i juni 2014 och riksdagsval, landstingsval och kommunval i september samma år.

Hårt arbete ligger framför oss men engagemanget är det inget fel på och det räcker långt.

Efter diverse resor och byten ligger Varberg framför mina fötter där nya utmaningar väntar. IOGT-NTO:s förbundsstyrelse har strategidagar här. Antalet reduceras till 15 personer på eftermiddagen från hundra på förmiddagen. Bara det gör att förutsättningarna ser annorlunda ut.

Vårt uppdrag är ideellt och vi har ett professionellt kansli till vårt förfogande. Annars skiljer det sig inte så mycket från det de tidigare dagarna bjudit på. Vi har kongressbeslut som vi ska uppfylla framöver, vi ska göra världen bättre, vi är ett antal personer som har ansvar för det ska ske men skillnaden är att vi inte behöver vinna val.

Kick-offen fyllde sitt syfte. Vi lärde känna varandra bättre, vi fick en bild av nuläget och vart vi är på väg.

Jag är säker på att även strategidagarna kommer att resultera i detta. Och så lite spa, vi är ju ändå på en kurort :-)

måndag 22 augusti 2011

Skolstart

Idag var det så äntligen dags för skolstart. Vår lilla tjej har blivit stor och börjar nu i förskoleklass. Vilket äventyr!

Vi är två oerhört stolta föräldrar som vet att åren som ligger framför dig kommer att innehålla många nya kompisar och kunskaper. Vi finns här som backup och pepp, använd oss om du vill.

Pappa fixar frisyren inför första dagen. Flätor är beställda.

Hurra det regnar! Vilken tur då får Elsa använda sin fina prinsessparaply som hon fått av Andreas och Qarin.

Fullt på parkeringen innebär förhoppningsvis massor med förväntansfulla barn. Vi har ett av dem :-)

Alla barn och föräldrar samlas framför skolans utescen där lärarna och övrig personal spelar teater. Kul start!

söndag 21 augusti 2011

Fullsatt politisk sommarskola på Lillsved

Traditionsenligt samlas Värmdös socialdemokrater till sommarskola tredje söndagen i augusti. I år är det som vanligt fullsatt med politikhungriga medlemmar efter sommarsemestern.

Anders Johansson, kommunalråd i Sigtuna kommun, inledde med att tala om våra politiska, organisatoriska och kommunikativa utmaningar i Stockholmsregionen. Han är befriande frank i sin analys vilket gör att vi alla förstår att vi har ett hårt jobb som ligger framför oss.


Johansson är också ordförande i den socialdemokratiska kommunala gruppen i länet och hans budskap till oss aktiva socialdemokrater är att vi måste samordna oss bättre för att få ett tydligt genomslag med vår politik. Det känns bra. En socialdemokratisk politik som är relevant för medborgare i Värmdö, Sigtuna eller Huddinge såväl som i Nynäshamn eller Norrtälje måste vi samarbeta kring.


Har du idéer om hur vi socialdemokrater kan bli mer relevanta för dig och din vardag?
Hör gärna av dig till mig eller någon annan som du vet är socialdemokrat. Mina kontaktuppgifter finns här på bloggen under fliken kontakt.

lördag 20 augusti 2011

En mycket, mycket trött och pressad statsminister talade i Gustavsberg

Moderaterna har valt att förlägga Fredrik Reinfeldts tal till Gustavsberg i år. Och det var inte vilket tal som helst utan ett 48 minuter långt försvarstal.

Ansvar för ekonomin
Den ekonomiska krisen fick mest utrymme av alla frågor i talet. Inte så konstigt då den senaste tidens finansoro är mycket närvarande inte minst i media och därmed i folks sinne. Reinfeldt spelar ut sitt starkaste kort om ansvar för ekonomin. Det är klokt av en statsminister som har starkt stöd i denna fråga och inte har några idéer om framtiden.

Skylla ifrån sig och rädda sitt eget skinn
Talet användes också som ett sätt för Reinfeldt att svara på kritiken mot hans osynlighet under sommarens tragiska händelser i Norge. Man behöver minsann inte springa till media var och varannan minut och säga en massa saker, var hans svar. Den andra delen handlar om stöket inom Alliansen som jag återkommer till senare.

Inget nytt, inget framtidsfokus
Dåtid, preteritum, imperfekt, förr, förut är alla bra ord att sammanfatta talet. Statsministern fokuserade nästan enbart på vad Alliansen åstadkommit tidigare och det vet vi alla att man inte får väljarnas förtroende på.

Räkna hur många gånger han använder ordet ansvarsfull
Jag lägger med länken till talet så att du själv kan lyssna och se om du håller med mig i min analys. Kom ihåg att räkna hur många gånger han använder orden ansvar och ansvarsfull för jag skulle gärna vilja veta hur många gånger han fick in de orden i talet. Jag gissar på ett femtiotal.

4 minuter Juholt
Huvudmotståndaren till Reinfeldt är Håkan Juholt och Moderaterna är uppenbarligen skitskraja för honom. 4 minuter eller 8 procent av sitt tal ägnade Reinfeldt åt att försöka förlöjliga Juholt, Socialdemokraterna och vår politik. Och han gjorde det på ett översittartyp sätt. Det gör bara någon som är orolig och rädd.

Allt till alla
Jobbet med att sätta bilden av att Socialdemokraterna vill ge allt till alla fortsätter oavbrutet. Det roliga i kråksången är att Reinfeldt så sent som i måndags fick stå inför all Sveriges media och erkänna att han lovat allt till alla och att det nu inte kan bli så.

Av alla löften blev en tummetott
Löftena om sänkta skatter, både för den som jobbar och den som är pensionär, om satsningar på skolan, vården, rättsväsendet, omsorgen om våra äldre och så vidare blir inte verklighet. Av alla löften blir det en sänkt restaurangmoms. Fler jobb behövs men det är inte de här som kommer att konkurrera med de som växer fram i Indien och Kina.

Svårigheter inom Alliansen -på väg mot en fars...
Hägglund var självsäkert ute i media igår och talade om att det är klokt att Moderaterna nu bestämt sig för att det femte jobbskatteavdraget inte blir av. Är det något som ska få pengar i höstbudgeten så är det skattesänkningar för de som inte jobbar -pensionärerna. Hägglund blev överkörd.

För Björklund är det satsningar på lärarnas som är viktigast. Femte jobbskatteavdraget är inte så prioriterat för Folkpartiet. Men nu verkar det inte bli några större resurser till detta utan Reinfeldt pekar bara på alla förändringar som sker inom skolan med ny skollag och så vidare, det får räcka.

Reinfeldt flörtar med nya centerledaren
Det parti som uppenbarligen är vinnare i Alliansens budgetstrid är Centern. De får sin sänkning av restaurangmomsen. Vad det beror på kan man spekulera i. Reinfeldt hyllade i sitt tal Maud Olofsson och hennes förmåga att som han kallar det förändra sitt parti. Det vill säga att hon gjort Centern till Moderaternas lillebror som alltid säger ja till storebror. Det är positivt för Moderaterna men har hittills varit negativt för Centerns opinionssiffror.

Reinfeldt är mån om att även den kommande partiledaren ska rätta in sig i ledet och inte börja med några självständighetstendenser. Därav hyllningen till partiet och inviterna till deras nästa partiledare. Det kostar oss skattebetalare en sänkt restaurangmoms för att Centern byter partiledare.

Finns det inget bra i talet?
Jo, det gör det. För det första har han rätt i att det är tack vare ordentliga regelverk för ekonomin som Sverige inte dragits in i en statsfinansiell kris. Det är tack vare att vi socialdemokrater efter nittotalskrisen jobbade hårt för att konstruera och införa dessa.

Reinfeldt hedrar Jens Stoltenbergs ledarskap och sättet han hanterat det fruktansvärda massmordet på engagerade socialdemokratiska ungdomar och regeringstjänstemän. Han menar att Stoltenbergs svar om mer öppenhet och demokrati är rätt och det håller jag helt med om.

Avslut
Statsministern har inte mycket att komma med. Idéerna för framtiden saknas, frustrationen hos småpartiernas väljare att de inte får utdelning av Allianssamarbetet ökar och alla löftena om sänkt skatt och satsningar på välfärden uteblir.

Det blir en spännande höst!

måndag 15 augusti 2011

S i Värmdö föreslår barnperspektiv i hastighetsöversyn


Transportstyrelsen och Trafikverket uppmanar samtliga kommer att genomföra en översyn av hastighetsbegränsningar inom tättbebyggt område. Syftet är att uppnå regeringens så kallade transportpolitiska hänsynsmål -vi andra säger väl att det är bra för trafiksäkerheten.

Vi socialdemokrater föreslår att denna utredning innefattar en särskild redovisning av hastighetsbegränsningar vid skolor och förskolor. Allt för att de miljöer där barn och ungdomar rör sig mycket ska bli så säkra som möjligt. Barnperspektiv är viktigt i samhällsplaneringen.

Vi är glada att det blev ett konsensusbeslut om detta på dagens arbetsutskott i Samhällsplaneringsnämnden. Tisdagen den 23 augusti tas beslutet formellt i Samhällsplaneringsnämnden. 18.00 i kommunhuset Skogsbo, Skogsbovägen 7-9. Välkommen att lyssna då!

lördag 13 augusti 2011

Ett hjärta av sten

Nåja, det kanske är fel sätt att beskriva ett designobjekt från en av mina favoritdesigners men det är en bra rubrik på ett blogginlägg ;-)

Tove Adman, som utan tvekan är Sveriges bästa betongkonstnär, har gjutit ett helt fantastiskt hjärta. Inget konstigt med det säger du som ser betonghjärtan ligga och skräpa i var och varannan hobby- eller icabutik. Men det här är någonting annat. Det är ett sådant hjärta som finns inne i vår kropp.

Hjärtat stämmer till eftertanke, är galet och vackert att se på -på samma gång, fungerar som smyckeskrin och säljs till förmån för Rädda Barnen.

Det behöver inte vara svårt att stötta arbetet för barns rättigheter. Gå in på någon av länkarna nedan och köp en designprodukt som du ändå skulle gjort...


Aftonbladets ledare bekräftar mitt inlägg om Cameron

Idag säger Aftonbladets Anders Lindberg samma sak på ledarsidan som jag sa här på bloggen igår. Att ens antyda att sociala media ska stoppas för att komma till rätta med kravallerna är som Lindberg skriver "Ett ohyggligt korkat svar på en mycket komplicerad fråga".

fredag 12 augusti 2011

Cameron fel ute


Den senaste tidens upplopp i London med omnejd har visat en mer och mer pressad premiärminister. David Cameron saknar erfarenhet som gör att han kan agera med säkerhet, ingjuta lugn och framtidshopp.

I stället ökar han spänningen mellan demonstranter/upprorsmakare och regeringen/det offentliga genom att hota med militären. Det lär knappast lugna dessa människor. Han målar in sig i ett hörn eftersom han måste sätta in militära insatser om bråken fortsätter, det går inte att backa från ett sådant hot.

Vill stoppa sociala medier
Men det som fick bägaren med oseriositet att rinna över var Camerons utspel igår då han föreslog att man skulle inskränka användandet av sociala medier.


Att man i ett modernt europeiskt land ens kan komma på tanken att yppa denna dumhet är ofattbart. Men det visar hur pressad premiärministern är.

Inte lätt
Jag påstår inte att det är lätt att befinna sig i denna situation. Jag påstår heller inte att upprorsmakarna (och i vissa fall rena brottslingar) har rätt att använda våld för sina syften men det finns olika sätt att agera.

Den politik en regering för får konsekvenser. Politiken måste vara väl förankrad och legitim annars hamnar samhället i en ohållbar situation. Och närmar man sig vägs ände måste man antingen kasta in handduken eller ändra riktning och få med sig massorna åt det hållet.

Länkar för dig som vill läsa mer:

torsdag 11 augusti 2011

På måndag drar det igång

Semestern går mot sitt slut och jag känner att kroppen till viss del men framförallt knoppen börjar varva upp. Jag följer nyhetsflödena mer intensivt och börjar svara på förfrågningar om seminarier och möten.

Ett bra drag jag har, inbillar jag mig i alla fall, är att jag gillar semester när det är semester och jobb när det är jobb. Ångest är inget för mig. Jag ser fram emot de sista dagarnas semester och ser fram emot att börja jobba på måndag.


Hösten kommer att bli spännande. Europas ekonomiska situation kommer troligtvis att bli huvudfokus i höst liksom i våras. Denna gång kryddat med långtidsbudgeten som inte lär bli lättare att få majoritet kring när det gungar i de flesta EU-länder.

Månader och kanske år av politiska viljor och en hel del käbbel ligg framför oss i den frågan men när det hårda racet tröskats igenom tror jag att vi (*) går stärkta ut på andra sidan. *Vi i någon slags Europeiska medborgare som vill skapa tillväxt som är värdeburen-mening.

Vart det hela landar återstår att se men spännande att jobba med ska det bli :-)

tisdag 9 augusti 2011

Sista pusselbiten i rödgrönt lag


Lars Ohly meddelade idag att han inte står till förfogande för omval. Tidigare har Socialdemokraterna fått en ny partiordförande och Miljöpartiet nya språkrör. Oavsett om vi går till val som ett gemensamt rödgrönt alternativ eller som tydligt enskilda partier så har det betydelse vem som leder Vänsterpartiet.

Naturligtvis är vilket parti som helst mer än sin ledare men partiledaren har betydelse för vilken väg partiet väljer att gå.

Min förhoppning är att Vänsterpartiet väljer en person som tydliggör skillnaderna mellan vänster- och högerpolitik. En person som förstår att det är moderaterna som gör Sverige mer orättvist och ökar klyftorna. Någon som förmår kontrastera den bakåtsträvande och omoderna konservativa politiken mot en rättvis och modern.

söndag 7 augusti 2011

Snart dags för politik

Det har kommit en del frågor om när mina inlägg ska handla om politik igen. Svaret är snart. Sommaren har bjudit på mycket annat spännande men nu närmar sig hösten och då startar politiken både på nationell och lokal nivå så jag lovar att det kommer reflektioner och tyckanden snart :-)

Innan dess tipsar jag om dagens Sommarprat i P1 av Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt. Bilden är tagen av Natalie Sial.

Betong

Betong är ett häftigt material. Hårt och tufft men kan samtidigt se mjukt och lent ut. Scrapping är en av mina hobbies, det vet du som följer bloggen men på senare tid har betongen seglat upp som ytterligare en favorit. Varför? Det är så grymt enkelt!

Jag använder mig av två böcker om betong som båda är skrivna av Susanna Zacke och Sania Hedegren med foto av Anna Skoog för bokförlaget Semic. De är inspirerande och ger många enkla tips och trix samt många fina bilder.


Om du ska börja att gjuta betong kan jag tipsa om det enklaste och snabbaste projektet. Ta en väl tvättad iskubsram med skojiga figurer från exempelvis IKEA (gärna i gummiliknande material som denna). Pensla den med matolja och häll sedan i betongen. Vänta ett dygn och vips har du fina små gå bort-presenter.


Ett kul projekt där betongen verkligen är lekfull är kudden. Ta en återförslutningsbar plastpåse och fyll med betong. Vila en liten sten mot den så att det ser ut som att ett huvud har vilat på kudden. Utförligare instruktioner finns i boken ovan - Betong och loppisfynd.


Kudden fungerar också som förvaring till ringarna under natten.

torsdag 4 augusti 2011

Det finns så många projekt att ta tag i

När man är husägare finns det alltid ett, två, tre, fjorton projekt att ta tag i. Både när andan faller på och när man måste trots att lusten att sitta i soffan med en bok och en filt är större.

Just nu är det utomhusprojekt som är vår grej. Solen skiner och vi har 220 kvm trädäck som ska tvättas, oljas in och såpas. Det är kul eftersom det ger resultat på en gång vilket ingen av oss är bortskämda med i jobbet. Det känns som lite vardagslyx.

När vi ändå får det fint blir vi sugna på att flytta om utemöblerna lite grann. Och varför inte köpa en växt som kan stå där i hörnet? En växt för med sig en ny kruka, en påse lekakulor och ny jord.

På trädgårdhandeln är rean igång så varför inte passa på att köpa en ny parasoll när vi ändå är där? Bredvid dem står dynboxarna med skrikande röda rea-skyltar. Nog behöver vi en dynbox till? Vi har ju utemöbler med dynor på två ställen då behövs det två boxar. Och så vidare...

Det lilla projektet med en ny växt i hörnet växte till oanade dimensioner. Men fint blev det :-)

tisdag 2 augusti 2011

Skoj på Astrid Lindgrens värld

Fem och ett halvt år är en toppenålder för ett besök på Astrid Lindgrens värld. Vi åkte dit en varm (phu) och solig dag.

Första besök var hos Pippi. Viktigast av allt! Parken och byggnaderna är jättefina men det är framför allt teaterföreställningarna som är gör upplevelsen.

Tänk att få träffa en idol! Och att leka tjuv och polis tillsammans :-)

Elsa skrattade så hon tjöt när Prussiluskan och poliserna var på besök hos Pippi.

De supersöta små husen i Bullerbyn fick också finbesök av Elsa.

Parkens nyaste attraktion är Mattisborgen. Här träffade vi Ronja, SkallePer och de andra rövarna.

Detta är några axplock från vår dag i de småländska skogarna. Hela familjen Winther rekommenderar ett besök. Och om du inte vet var du ska bo så kommer ett tips i nästa blogginlägg.