onsdag 28 september 2011

Mitt inlägg på dagens budget-KF

Årets maratondebatt är budgetmötet i Kommunfullmäktige. Vi har hållt på sedan 09.00 i morse och nu är klockan 20.00. Vi har avsatt tid till 22.00 idag och fortsätter mötet i morgon om det behövs. Vill du läsa mer om hela vårt förslag så finns det här>> och i ett inlägg jag gjort tidigare här på bloggen.

För egen del deltog jag i debatten kring Samhällsplaneringen där jag är andre vice ordförande. Sammanfattningsvis kan man säga att vi skiljer oss markant från (m)ajoriteten på fyra punkter:

1. Vi vill fördubbla resurserna för utbyggnad av gång- och cykelvägar.

2. Vi tycker det är självklart att fattade beslut om att barnperspektivet ska finnas i all samhällsplanering och att lekplatsen i Gustavsbergs centrum ska byggas.

3. Vi röstar mot chockhöjningen på 42 000 av avgiften för VA-anslutning.

4. Vi vill utveckla en miljöbonus för att uppmuntra fastighetsnära återvinning.

Vill du läsa hela mitt huvudanförande så delar jag gärna med mig av det. Skulle gärna lägga upp det här men vet inte hur man gör.

måndag 26 september 2011

Fler kontaktvägar för att du ska kunna nå mig

Under fliken kontakt här på bloggen har jag lagt till ytterligare kontaktvägar för att du ska kunna nå mig enkelt och på ett sätt som passar sig. Där finns e-postadresser, mobilnr, twitter, facebook och bloggen. Dessutom är du välkommen att besöka något av de kommunala möten där jag finns med. Vad sägs om Kommunfullmäktige på onsdag? Jag finns i Gustavsbergsteatern 09.00-22.00.

Hör av dig!

Sänkta löner för unga inget botemedel mot hög arbetslöshet


Jobb. Inte jobb. Jobb. Inte jobb.... Bild: www.fotoakuten.se


Under rubriken Nu har FP också fingrarna i syltburken...de ska ge tusan i lönebildningen skriver bloggaren Camilla Wedin klockrent om varför sänkta ingångslöner för unga inte är en fråga som varken Folkpartiet, Centern eller nåt annat parti ska bestämma om.

Centern har sedan tidigare drivit detta kritiserade förslag och nu har alltså även Folkpartiet anslutit sig till denna linje rapporterar Sveriges Radio.

Det är dags för en ungdomsrevolution mot en regering och ett näringsliv vars intresse är att skapa ett B-lag av unga på arbetsmarknaden. Min uppmaning till regeringen är att lämna in handduken med ett erkännande om att de inte klarar arbetslösheten och med en vädjan om att socialdemokratin återigen är villiga att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden för att Sverige ska kunna utvecklas åt rätt håll.

söndag 25 september 2011

Skolsatsning istället för skattesänkning

Socialdemokraterna i Värmdö har nu lämnat sitt förslag till budget för 2012. Skillnaderna mellan våran budget och den moderatleddamajoritetens är tydliga. Läs hela pressmeddelandet.

På onsdag debatterar vi budgeten i Kommunfullmäktige 09.00-22.00. Kom förbi Gustavsbergsteatern och lyssna en stund vet ja!

Det är bara att knalla rakt in och sätta sig på läktaren. Lyssna en stund och när du måste gå igen är det bara att gå ut. Inga konstigheter.

För egen del kommer jag att argumentera mest i samhällsplaneringsfrågor. Vi menar allvar med att all samhällsplanering ska innehålla ett barnperspektiv. Vi föreslår också fördubblade resurser till gång- och cykelvägar samt ett vi har ett antal andra spännande förslag.

lördag 24 september 2011

Distriktsstyrelsesamling i Umeå

IOGT-NTO:s distriktsstyrelser i de sex länen i norr träffas i helgen i Umeå för att diskutera hur vi gemensamt bidrar till att uppfylla Mål- och verksamhetsinriktningen 2012-2013. Samma samlingar görs för övriga distrikt i Stockholm och Värnamo.

En av de roligaste sakerna med att sitta i förbundsstyrelsen är att man får möjlighet att hälsa på i olika delar av landet och vara med i diskussionerna om utvecklingen där.

Redan i somras fick jag frågan om jag ville komma till Umeå och självklart tackade jag ja. Lite tokigt med tanke på att länet i mellansverige träffades på Tollare som är ca 1,5 mil härifrån. Men ibland är inte avstånd allt.

Bland det svåraste för en styrelse är att prioritera. Mål- och verksamhetsinriktningen är ambitiös och omfattande men risken är att man inte når varken hit eller dit om man inte har en tydlig riktning. Den innehåller allt från att vi ska bidra till minskad alkoholkonsumtion till att vi ska digitalisera våra lokaler. Modet att bestämma vad vi ska göra 2012 och vad som får anstå till 2013 fick en liten spark i rätt riktning under dagen.

IOGT-NTO:s framtidsgrupp

En av de mest spännande motionerna på kongressen i somras var den om att skapa ett framtidsutskott. Det var Erik Wagner som skrivit den och syftet är att skapa ett levande forum för framtidsfrågor som är viktiga för IOGT-NTO:s utveckling. På gårdagens förbundsstyrelsemöte beslutades om vilka som ska ingå i gruppen som jag har fått förtroende att leda.

Samhällsutvecklingen med globaliseringen och den digitala revolutionen påverkar även en pigg hundraåring som IOGT-NTO. Hittills har de stora folkrörelserna varit duktiga på att snappa upp trender och på så sätt vara relevanta med budskap och organisation även i framtiden.

Nu är det Erik, Christian, Jennifer, Ulf och jag själv som ska fundera över vilka framtidsfrågor som kommer att påverka oss och det är ett arbete som jag ser fram emot väldigt mycket. Det kommer naturligtvis återkommande rapporter om vårt arbete här på bloggen -och i andra sammanhang.

fredag 23 september 2011

Dublin över dagen

Bild: wwww.fotoakuten.se

Mitt jobb är verkligen toppen! Idag har jag varit på parlamentet i Dublin för ett möte med mina Europeiska socialdemokratiska kollegor. Ruairi Quinn är utbildningsminister i Irland och en sympatisk man som med skicklighet manövrerade ett möte som inte hade ett alldelse lätt tema.

Sådana här dagar blir mest resa. Taxi, Arlanda Express, flyg, taxi, möte, taxi, flyg, flyg, Arlanda Express och sedan taxi hem. Ja, du förstår konceptet...

Men samtidigt älskar jag det. Flygplatser är bland det bästa jag vet. Jag gillar rörelsen och mångfalden -att folk är på väg någonstans. Dessutom finns det ofta god cappucino :-)

Taxichaufförerna är nog ändå det bästa med att resa. De är sura och buttra i början men får man väl igång en konversation får man veta mycket spännande. Ena vägen åkte jag med en riktig Dublin-inföding, han visste precis vem Ruairi Quinn är (vilket förresten alla verkar veta). Vardagsliv i ett land och politik. det har taxifolk koll på. Det är jättespännande att diskutera med dem. Jag brukar alltid fråga vad de tycker om att vara EU-medborgare.

På hemvägen åkte jag med en kille som kommer från Rumänien ursprungligen. Har var också oerhört uppdaterad. Vi diskuterade Schengen och bråket mellan Rumänien, Holland och Finland.

Nu är jag hemma så mer en annan dag.

måndag 19 september 2011

Nu blir spritbilen verklighet

Bild: http://www.fotoakuten.se/

Idag kom så förslaget från Systembolaget om att inför en ny form handel genom att köra hem alkoholen direkt till kundens dörr. När Carl B Hamilton (FP) och ledamot i Systembolagets styrelse i somras släppte denna testballong var det många som trodde att han fått för mycket av nämnda vara men så var alltså inte fallet. Det var ett helt kallt beräknande ifrån Systembolagets sida. Jag skrev då på bloggen att ingen efterfrågar spritbilar. Deras bedömning var att utspelet som kom mitt i smällvarma sommaren inte gav upphov till en total opinionsstorm och därför väljer de nu att förverkliga detta.

Argumenten mot hemkörning är många. Det är svårt att kolla och hålla åldersgränsen, förhindra langning, det är svårt att kolla nykterheten, hur hanteras öppettider, barn som redan lever i vidriga alkoholmiljöer får föräldrar som inte ens behöver lämna huset eller lägenheten för att köpa mer sprit, det leder sannolikt till högre konsumtion och så vidare, och så vidare...

Norgeexemplet visar på dessa svårigheter.

Finns det något argument som stödjer förslaget? Nja, det skulle möjligtvis vara att det i dagsläget finns ett stort antal utländska aktörer som pysslar med detta vilket i princip sätter monopolet ur spel. Det är naturligtvis inte bra men det borde finnas andra sätt att lösa den problematiken -bara man vill.

Systembolagets VD Gerger säger att de bara kommer att omfördela den handel som Systembolaget redan har. Det oerhört naivt att säga så eftersom fler kanaler till att köpa alkohol kommer att leda till mer handel och där med mer konsumtion.

Sven Andréasson, alkoholläkare och ledmot i styrelsen som när förslaget som i somras var tydlig med att det skulle leda till högre konsumtion och vara dåligt för folkhälsan verkar nu ha köpt argumenten med hull och hår.

Systembolaget är förslaget till trots inte ensamt skyldiga. Regeringen sviker dubbelt genom att inte avfärda hemkörning och dessutom låta bli den utlovade skattehöjningen på alkohol.

Många frivilligorganisationer är kritiska till förslaget, inte minst IOGT-NTO och KRIS. Även Socialdemokraterna har genom Lena Hallengren uttryckt stark skepsism till förslaget.

Sverige behöver inte mer alkohol, vi behöver mindre. Förslaget får helt klart tummen ner från mig.

Och grattis Berlin!

I det sista tyska delstatsvalet för året blev det ännu en socialdemokratisk seger. Berlin är lika symboliskt viktig i Tyska val som Stockholm i det svenska.

För Merkel innebär detta naturligtvis svårigheter. Hennes eget parti CDU går det inte bra för i delstatsvalen och i Berlin åkte koalitionspartnern FDP ut med under 2 procent av rösterna.

Den röda vågen vi sett i delstatsvalen i Tyskland, i lokalvalen i Norge och med socialdemokratiska statsministrar i Norge, Danmark och på Island så ser det onekligen ljust ut i norra Europa.

torsdag 15 september 2011

Grattis Danmark!

Bilden är lånad från socialdemokraterne.dk

Socialdemokraterna går mot valseger i Danmark och Helle Thorning-Schmidt blir då landets första kvinnliga statsminister. Det är hur kul som helst! Den borgerliga politiken håller inte i längden och danskarna har sagt att nu räcker det.

Jag är absolut inte nöjd över mitt systerpartis invandringspolitik. Att lägga sig nära ett rasistiskt partis politik är varken okej eller politiskt smart.

Det danska valet i kombination med framgångarna i lokalvalet i Norge i förra veckan känns bra. Lägg till det den regnbågsregering i Finland där socialdemokraterna ingår och den socialdemokratiskt tunga norska regeringen. Det är helt klart en solidarisk våg på gång. Låt oss nu se till att den smittar av sig på Sverige!

onsdag 14 september 2011

Uppmaning!

Jag vill å det starkaste uppmana alla Värmdöbor att komma och lyssna på Kommunfullmäktigemötet onsdagen den 28 september i Gustavsbergsteatern. Då ska vi diskutera budgeten för 2012.

På det mötet framkommer skillnaderna i politik väldigt tydligt.

Om du inte kan komma på KF så kom på ett Kommunstyrelsemöte. Där framgår skillnaderna också mellan majoritetens och vår syn på medborgarna väldigt tydligt.

måndag 12 september 2011

De dog inte av branden. De dog av fattigdomen.


I en del av Nairobi dog idag minst 61 personer och många skadades i en brand. Anledningen till olyckan var enligt media att en oljeledning sprang läck vilket fick de boende runt omkring att springa dit för att fylla hinkar och dunkar med det så välbehövliga bränslet.

Bränslet exploderade, fattade eld och den tragiska olyckan var ett faktum.

Naturligtvis var det branden som tog deras liv men det är fattigdomen som tvingar dem att bo i kåkstaden där ledningen går. Det är fattigdomen som gör att de lockas samla in den läckande oljan. Och det är fattigdomen som gör att de inte jobbar utan är hemma mitt på dagen när olyckan sker.

En rättvis värld är möjlig men idag känns det långt borta. Det är dock ingen anledning till att ge upp. Afrika söder om Sahara är en stor del av världen som inte hänger med i tillväxtrejset på samma sätt som exempelvis delar av Asien. Då är det viktigt att vi tar vår del av ansvaret och inte stänger ute dem från handel, innovationer eller korruptionsbekämpning.

I rörelse

I rörelse är IOGT-NTO:s egen blogg där du som medlem, nyfiken på IOGT-NTO eller bara allmänt intresserad av alkoholfrågan eller civilsamhället kan kika in. På bloggen finns också former för engagemang som sträcker sig utanför föreningen. Exempelvis finns möjlighet att anmäla sitt intresse för att ingå i förbundets framtidsgrupp (tredje nyhet på förstasidan).


Kolla in I rörelse!

söndag 11 september 2011

Lokalval i Norge i morgon

Sällan har ett val i norden känts så angeläget. Massmordet på unga socialdemokrater i somras var inte bara en ideologisk attack utan också ett terrordåd riktat mot demokratin. Vi lärde oss att vem som styr politiken gör skillnad. Jens Stoltenbergs sätt att hantera krisen var föredömligt.

Nationell politik är en sak men lokalpolitik en annan kan du hävda. Det är sant att det ofta är mer konkret verksamhet i en kommun, att man som politiker kommer närmare medborgarna och att det är mer personberoende. Men det har betydelse vilket parti som leder arbetet med att utveckla kommunen. Tillväxt och sociala investeringar kommer inte av sig självt. Det kräver en infrastruktur som politiken tar ansvar för.

Valet handlar om jobb, skola och att vi ska ta hand om varandra -gammal och ung.

Jag håller tummarna för att mina norska partikamrater kan visa medborgarna att socialdemokratisk politik är bra för utvecklingen i kommunerna. Du som bor i Norge och inte har röstat än kan läsa mer på Arbeiderpartiets hemsida. Om ett dygn stänger vallokalerna.

måndag 5 september 2011

Livslångt lärande

Den svenska modellen är ett begrepp som jag, fackligt aktiva, socialdemokrater men även Anders Borg och andra borgare slänger sig med då och då. Men vad är egentligen den svenska modellen? Hur har den växt fram under hundra år och vilka utmaningar står den inför?

Frågor som dessa har jag förmånen att fundera över då jag i jobbet går en kurs som ges av Uppsala universitet och hålls på Bommersvik.

Det är grymt nyttigt att ibland ta ett steg tillbaka och se på självklarheter med andra ögon. Att få diskutera, vrida och vända på ett begrepp eller fenomen är lyx. Kursdeltagarna är en blandning av politiska sekreterare, fackligt aktiva och partiaktiva på olika nivåer. Det är också ganska bra geografisk spridning, jämn könsfördelning och okej mångfald.

Vi har några träffar kvar och vi ska även prestera en uppsats. Med föreläsare och handledare som Anders L Johansson, tidigare chef på AMS och professor i ekonomisk historia, och Eskil Ekstedt, professor i ekonomisk historia, blir det inga problem.

Det är viktigt att fylla på ibland. I mitt jobb är det lätt hänt att man springer på alla bollar som är aktuella just nu och glömmer bort att tänka långsiktigt. Jag är helt övertygad om att det krävs att man förstår historien för att kunna tänka nytt och annorlunda. Det är kursen till för!

torsdag 1 september 2011

Flera unga på toppositioner i politiken

Centerns valberedning föreslår Annie Lööf till ny partiordförande. Valet görs naturligtvis av deras kongressombud så det lägger jag mig inte i. Däremot tycker jag att det är kul och bra att fler unga finns på toppositioner i partierna. Perspektiv om vad som är viktigt förskjuts på så vis och min förhoppning är att unga personer som Lööf och Fridolin vågar tänka långsiktigt. De ska trots allt leva länge till.

Min bestämda uppfattning är också att det behövs fler kvinnor på dessa platser. Feminister finns av båda könen och en individ som råkar vara kvinna kan inte göra hela skillnaden, det fattar jag också men det sänder signaler.

Vi som befinner oss mitt i politiken dagligen vet hur lätt det är att dras med i det dagsaktuella. Det vi hör på morgonekot sätter dagordningen för resten av dagen och alla (oavsett parti) reagerar snarare än agerar.

Framtida generationer måste kunna leva sina liv utan att vi har utarmat jordens resurser. Det låter kanske som en klyscha men det är ärligt och innerligt menat.

Jag har oftast en diametralt annan åsikt än Annie Lööf i de flesta frågor men med henne som ledare för ett parti i regeringen hoppas jag att hon orkar ta beslut som idag kan kännas obekväma men som är viktiga och riktiga för framtiden.