onsdag 30 november 2011

Fem års arbete snart klart

Översiktsplanen är ett bra dokument som pekar ut i vilken riktning kommunen ska gå när det gäller frågor som bebyggelseutveckling, trafik, miljö, markanvändning och andra viktiga områden. Planen gäller till 2030 och vi har jobbat med den i över fem år.

Kommunstyrelsen har varit styrgrupp och på dagens möte tog vi de näst sista besluten och nu ska den vidare till Kommunfullmäktige för beslut den 14 december. Vi har haft en bra process i styrgruppen med många och långa möten där vi vridit och vänt på begrepp och funderat över vad vi kan se i spåkulan för att fundera över hur vi vill att Värmdö ska se ut i framtiden.

Trots en bra diskussionsklimat så finns det några saker som vi socialdemokrater har föreslagit ska finnas med i ÖP:n eller som ska strykas men naturligtvis utan resultat eftersom (m)ajoriteten inte är intresserade av våra högre ambitioner, förbättringar och förtydliganden.

Dessutom är de fast i ideologiska trångmål inom sitt samarbete vilket inte gynnar oss Värmdöbor. De tydligaste skiljelinjerna går här:

- Vi vill ha en fördjupad översiktsplan för Hemmesta. Hemmestas utveckling är viktig, det är ett kommundelscentrum som ofta kallas centrum som gud glömde, vilket jag inte motsätter mig.

- Vi föreslår att kommunen ska ha ett skärgårdspolitiskt program för att nå målet om en levande skärgård året runt.

- Vi motsätter oss exploateringen vid Kulla-Karby (100 hus).

- Vi vill utreda möjligheten att underlätta trafiken mellan östra och västra Värmdö med beaktande av miljö och trafik.

- Vi menar att fyrfältslösningen på Grisslingerakan är oväsentlig då den inte ger någon kapacitetsökning åt "rätt håll".

- Vi har en högre ambitionsnivå när det gäller att utöka kollektivtrafiken till delar av kommunen som behöver förstärkningar så som norra Värmdö, Djurö/Stavsnäs och Ingarö.

Det spelar roll vilken majoritet som styr en kommun. Ambitionsnivåerna se olika ut, helt enkelt.

Andrine pysslar -ny blogg

För alla er som väntat finns nu äntligen min nya blogg där jag delar med mig av bilder på saker jag pysslat och små tips och trix som du kan använda dig av när du själv pysslar.

Bloggen heter fantasifullt nog Andrine pysslar ;-) och finns på www.andrinepysslar.blogspot.com

Idag passade jag, Elsa och min svärmor på att tjuvstarta med lite julpyssel genom att göra julgranskarameller. Det går att göra på alla möjliga sätt. På bilden har jag gjort en till min IFK Göteborg-älskande make :-)

På bloggen finns fler bilder från dagens pyssel.

måndag 28 november 2011

Snabbspår för ungdomsbostäder

Vi Socialdemokrater lägger ett förslag som innebär att ca 300 bostäder för unga kommer att kunna byggas inom en fyraårsperiod. Av bostadsköns 5000 personer så är 1700 personer unga. Nyproduktionen av hyresrätter har helt avstannat under fem års tid trots att goda förslag har presenterats. Bostadsbristens konsekvenser blir alltmer problematiska i Värmdö men också i hela länet.

Vårt förslag har fått stor uppmärksamhet. Bland annat i NackaVärmdö Posten som bilden kommer ifrån men också i Stockholmstidningen, Mitt i Värmdö (sid 10 i tidningen den 22 nov) och i Värmdöjournalen.

- Situationen är nu ohållbar här i Värmdö, därför vill vi göra ett snabbspår där bostäder för unga prioriteras. Nu lägger vi tio konkreta och genomförbara förslag. Vi ska bygga bra och billigt, så att folk har råd att bo i lägenheterna. Vi är otåliga, vi måste börja nu, säger Annika Andersson Ribbing, gruppledare (s) i Gustavsbergsutskottet.

- När ungdomstinget samlade Värmdös högstadieungdomar för några dagar sedanprioriterades bostadsfrågan högt. Likaså i Ungdomsparlamentet. Det här är en viktig fråga för Värmdös unga, det bekräftas också i den sk. LUPP-undersökningen som nyss presenterades, säger Simon Margulies, gruppledare (s) i kultur- och fritidsnämnden.

Värmdö Bostäder gjorde för några år sedan en inventering av möjliga förtätningsprojekt i Gustavsberg. Där identifierades 27 olika förslag. Det finns alltså ett gediget arbete gjort redan. Genom att använda sig av befintliga förslag och genom att peka på några viktiga faktorer för att minska investeringskostnaderna kan Socialdemokraterna presentera förslag som går attgenomföra snabbt och till en lägre kostnad.

- För att unga ska ha råd att bo i nyproducerade lägenheter krävs att de är billiga. Vi vet att det går, men vi måste vara beredda på avsteg från gängse "tänk". De nyckelfaktorer vi pekar ut handlar om marktillgång, parkeringsnorm, yteffektivitet, standardiserade lösningar, förtätning och användande av befintliga lokaler, fortsätter Andrine Winther, gruppledare (s) i samhällsplaneringsnämnden.

De utvalda områdena som finns i förslaget när det gäller konkret byggnation är:Runda huset, Charlottendal, Björnskogsvägen södra, Björskogsvägen Östra, Meitens väg, Skeviksvägen/Björnskogsvägen, Gamle Svartens väg, Trallbanevägen/Kyrkogårdsvägen, Ösby samt skärgårdslösningar.

- Bostadsbristen för unga är akut, därför lägger vi fram detta förslag. Men situationen är skrämmande även generellt när det gäller tillgång på hyresrätter. Det är därför viktigt att säga att vi vill bygga ytterligare ca 300 hyresbostäder inom samma period i varierande prisklasser och storlekar. Det finns också idéer för ytterligare 600 bostäder för fyraårsperioden därefter, avslutar Lars Bryntesson, oppositionsråd (s) i Värmdö.

Förslaget lade vi som en motion i kommunfullmäktige den 23 november.

söndag 27 november 2011

Ny S-ledd regering i Belgien

Efter 19 månader har Belgien äntligen stabiliserats en aning genom att sex partier igår lyckades komma överens om en budget för 2012 och över tre år framåt. Regeringen kommer att ledas av en socialdemokratisk statsminister!

Den belgiska partikompisen och Europaparlamentarikern Said el Khadraoui kom med det glädjande beskedet på Europeiska socialdemokratiska partiets avslutning av konventet igår.

Förhoppningsvis blir det politiska läget nu bättre i landet. Det är ju minst sagt pinsamt att Belgien som ändå är hjärtat av EU inte klarar av att enas om en sådan fundamental demokratisk grund som en regering.

Jag noterar att fler svenska medier rapporterar om att Belgiska fackföreningar dömer ut uppgörelsen. Min frågar blir då; Var har de varit det senaste ett och ett halvt året? Har de missat att landet stått på randen till en demokratisk kollaps?

Tipsar om en ny blogg jag följer

Träningsåsa heter bloggen som peppar till träning. Bakom den står kloka Åsa Hagman som har många strängar på sin lyra, inte minst förbundskassör i IOGT-NTO.

Följ gärna henne och hennes träningsäventyr!

lördag 26 november 2011

Bilder från konventet

Över 2000 deltagare -mäktig känsla!

Carin Jämtin i spännande 'leaders conversation' om A just world

Snygg inramning av konventet!

Jutta Urpilainen, S-partiledare och finansminister i Finland

Alla bilderna är lånade från Europeiska socialdemokratiska partiets Flickr-stream

Två tusen sossar träffas i Bryssel

Just nu befinner jag mig på Europapartiets konvent i Bryssel. Här träffas vi över helgen för att bryta idéer, skapa politik och knyta kontaker med partivänner och andra runt om i Europa. Det är verkligen en häftig känsla att vara en del av denna rörelse! Det finns en känsla av jäklar-annama, vilja och mod bland deltagarna vilket inger stort hopp inför framtiden. Europa skriker efter förändring och vi är en kraft att lita på.

Vi har workshops inom fyra teman:

A fair economy
Equal societies
A just world
Active democracy

Konventet livestreamas såklart via renew.pes.org. Du kan också följa debatt och diskussioner via twitter #re_new.

Vi många svenskar på plats. Det är riksdagsledamöter, pes-aktivister, medlemmar, tjänstemän, fackligt aktiva och föreläsare. En del är medverkande i workshops och "leaders conversations" andra deltar i workshopsen. Jag har deltagit i diskussioner om FTT:n, dvs Financial Transaction Tax, demografiska utmaningar inte minst för pensionerna samt migration och mänskliga rättigheter. I eftermiddag fortsätter vi med aktiv demokrati.

Party och politik
Bra och progressiv politik uppstår inte bara i workshops som är mer eller mindre styrda till sitt innehåll utan också i mötet mellan människor och då är partyt lika viktigt. Igår hade vi ett traditionellt mingel där jag träffade många spännande personer med intressanta perspektiv och ikväll är det avslutningsfest på vilken jag hoppas knyta än fler kontakter.

Kritik
Trots min entusiasm för detta event måste jag ändå konstatera att vårt parti fortfarande är väldigt gubbigt. I panelerna är det sällan mer än en kvinna och det känns som att hon mest är där som gisslan. Det är inte okej, så här kan vi inte ha det i ett modernt europeiskt parti!

söndag 20 november 2011

IOGT-NTO polisanmäler olaglig näthandel med alkohol

Ett fenomen som har dykt upp i Sverige den senaste tiden är vinklubbar av olika slag. Deras sätt att nå konsumenter/medlemmar är bland annat att skicka brev som utformas exklusivt och som erbjuder en livsstil som de vill att jag ska anamma.

Till livsjutaren på Uddvägen 6 står det på ett brev till mig. Meningen är att jag ska känna mig utvald och inspirerad att ta steget in denna gemensamma vackra guldskimrande värld och sedan över nätet köpa den alkohol som företagen erbjuder mig.

Verksamheten med nätspriten är olaglig menar vi i IOGT-NTO och polisanmäler därför dessa företag. I Sverige är det Systembolaget som säljer alkohol, dvs det är endast de som får bedriva detaljhandel med alkohol. Monopolet är en hörnsten i den framgångsrika restriktiva alkoholpolitiken.

Branschen har utvecklats snabbt i Sverige medan både Norge och Finland har klarat sig undan. Vad beror det på? Jo, deras lagstiftning är tydligare. Det är alltså en politisk fråga så en anmälan hade troligen kunnat undvikas om regeringen gjort sitt jobb.

Frågan har fått stor medial uppmärksamhet och vår förbundsordförande Anna Carlstedt har varit med i både tidningar och TV för att prata om problematiken. Det mesta är samlat på vår blogg I rörelse men även eminenta Accentmagasin har skrivit en del.

Socialdemokraterna är det parti som hittills varit tydligast om nätspriten när Lena Hallengren igår på Aftonbladets debattsida sätter press på regeringen.

fredag 18 november 2011

En ny socialdemokratisk vision för EU


Bilden är lånad från Europaparlamentets flickrHur vill vi att EU ska se ut i framtiden? Går människan före marknaden? Ska vi värna den fria rörligheten? Är det miljön som ska stå högst på dagordningen? Det finns många frågor att fundera över i bygget av en ny socialdemokratisk politik. Många stenar att lyfta på och många tankar att tänka. Vi började med en konferens som ett startskott, en nystart.

2014 är det inte bara val till riksdagen, landsting och kommuner utan även till Europaparlamentet. Vid dessa val kommer vi att presentera en samlad bild för vilka framtidsutmaningar vi ser och på vilket sätt vi vill lösa dem men också presentera hur vi ska skapa förutsättningar för att bygga det samhälle som vi vill se. I detta kan vi inte ha en politik för EU och en annan för Sverige utan vissa utmaningar löser vi gemensamt på EU-nivå annat löser vi i kommunerna.


Det här är en mycket spännande resa som jag verkligen ser fram emot!lördag 12 november 2011

EU:s globala roll

Bilden är lånad från Europaparlamentets fantastiska flickr-sida och ska symbolisera EU-flaggan. Snacka om att våga tänka annorlunda kring EU och EU:s roll. Och det var det som årets Palmedag inriktade sig på. Den gick under den utmanande rubriken EU:s globala roll. Inte ett enkelt tema men spännande och viktigt!

Dagen arrangerades på Uppsala univsersitet och Bertil Kinnunen, ordförande i ABF Uppland, citerade i sin inledning en sak som står på väggen i den gamla universitetsbyggnaden. Att tänka fritt är stort. Att tänka rätt är större. För oss socialdemokrater är det precis tvärtom. För oss är att tänka stort viktigt men att tänka fritt är större.

Det ramar in ganska bra vad vårt internationella engagemang handlar om och på det temat och med olika spännande perspektiv pratade bland annat Jens Orback, Marie Granlund, Göran Färm, Lena Sommestad, Gabriel Wickström, Pål Wrange med flera.

Vi alla uppskattade särskilt Brahim Dahane tal och att han överhuvudtaget kunde delta. Brahim är människorättsaktivist från Västsahara och skulle medverka på Palmedagarna för redan två år sedan men blev då fängslad för sitt engagemang.

Själv deltog jag både i plena och i ett seminarium om migration och utmaningarna vi står inför idag i unionen och i framtiden. Förhoppningsvis kommer hela konferensen att finnas på www.abfplay.se så att du kan se det i efterhand. Programmet för dagen hittar du här>>

När EU, och vi, befinner sig mitt i krisen är det svårt att lyfta blicken och tänka på framtida utmaningar men det avskräcker inte mig ;-) Jag gjorde i alla fall ett försök att vända upp och ner på den bild vi har idag av migration och kanske då främst arbetskraftsinvandring och flyktingströmmar.

Min poäng är att vi måste förstå den enorma kraft som ligger i den demografiska utmaningen där vi i Europa står inför stora kullar 40-talister som går i pension och förväntar sig mycket av våra gemensamma välfärdssystem samtidigt som Kina står inför samma utmaning på grund av att ett-barnspolitiken slår igenom. Vi kommer alltså att behöva konkurrera med Kina om arbetskraft inom en ganska snar framtid. Och även inom unionen kommer vi att konkurrera med varandra.

Det finns naturligtvis många invändningar mot detta. Kina kommer att vilja ha så billig arbetskraft som möjligt. Här i Europa finns demokrati. Vi har schystare villkor på arbetsmarknaden och så vidare. Jag utvecklar gärna mitt resonemang vid ett annat tillfälle men jag tror att vi gör oss själva en otjänst om vi inte vågar diskutera utvecklingen och hitta lösningar för morgondagen.

Jag känner mig både upprymd och glad efter den här dagen men också ödmjuk inför de stora uppgifter som ligger framför oss.

fredag 4 november 2011

Syfestival

Idag har jag haft en riktig lyxförmiddag alldeles för mig själv. Eller, ja tillsammans med tusentals andra på Syfestivalen på Älvsjömässan då.

Hantverk, tovning, pärlor, ekologiska tyger, mönster, symaskiner, garner i vackra färger och workshops, allt finns på mässan. Många kreativa själar på ett och samma ställe smittar av sig så jag tog tillfället i akt att pyssla ett armband med de fina pärlor jag köpte på mässan. Tyvärr syns det inte så bra på bilden men pärlorna skimrar vackert.


Jag passade också på att hälsa på hos Värmdös scrapping-stolthet weralena.se. Och när jag ändå var där shoppade jag en hög snygga papper med jul- och kalasmotiv.

tisdag 1 november 2011

Tips till (m)ajoriteten: Bygg bort bostadsbristen

Nyhetsartikeln i dagens NVP, med rubriken Åtgärden mot bostadsbrist bland unga: En ny utredning, visar tydligt på Värmdö(m)ajoritetens oförmåga till handlingskraft. Vi har 5 000 personer i bostadskö varav över 1 200 är unga, trots det letar de argument för att slippa göra något åt detta konkreta problem.

Inte nog med att unga inte kan leva sina egna liv här när de exempelvis pluggar. Finns det inte bostäder kommer de inte bostätta sig i Värmdö för att jobba och skaffa familj vilket kan få förödande konsekvenser.

Vi socialdemokrater har genom åren i alla möjliga och omöjliga sammanhang lagt konkreta förslag, motionerat, ställt interpellationer och argumenterat för att vi måste ta ett grepp om bostadsbristen och göra något åt den.

Detta har minst sagt mötts av en njugg inställning och inte sällan låter det från (m)ajoriteten som att det är vi som hittar på att det finns ett skriande behov av bostäder -inte minst för unga.

Droppen som fick bägaren att rinna över var på Kommunstyrelsens sammanträde för några veckor sedan då (m)ajoriteten nonchalant lägger fram en handskriven lapp där det står att kommundirektören får i uppdrag att utreda ungdomsbostäder. När vi ställde frågor kring vad uppdraget innebär får vi sura svar tillbaka om att vi minsann ska vara glada att det blir ett uppdrag så som vi har tjatat om den här frågan.

Ja, man får vara glad för det lilla tänker jag. Det är ju bra att vårat "tjat" äntligen gett någon form av resultat. Men det är ju inte att visa denna viktiga fråga respekt att bara slänga in ett helt ogenomtänkt förslag på det där viset. Jag skäms.

Veckan efter har Samhällsplaneringsnämnden ett ärende på sitt bord där man ska notera att den grupp som är tillsatt av självaste Kommunfullmäktige (Värmdös högsta beslutande organ) inte har kunnat komma fram till ett enda förslag om att hitta platser för bostäder. Bortsett från att underlaget var katastrofalt dåligt så går det ut på att hitta så många argument som möjligt till varför det är omöjligt att peka ut platser där vi kan bygga bostäder lämpliga för unga.

Politikens roll är att våga skapa förutsättningar för människor att bo, leva och verka här. Jag blir ledsen när jag ser oviljan till att låta unga leva sina liv i Värmdö.