söndag 29 januari 2012

Digitalt möte via Google+ funkade bra

Bild: Lånad av Erik Wagner.

IOGT-NTO:s Framtidsgrupp testade distansmöte idag. Vi är från Stockholm *2, Halland, Älvsborg och Jämtland så det är varken enkelt eller billigt att träffas. Det slutar alltid med att någon får åka väldigt långt och lägga mycket tid på det därför valde vi att testa möte via nätet.

Vi körde via Hangouts på Google+ och det funkade riktigt bra! Stackars Jennifer blev utkastad några gånger och Ulf fick stänga av sin bild eftersom ljudkvaliteten blev för dålig, i övrigt var det helt okej. Och jag kan rekommendera det.

Man kan vara upp till nio personer, det finns möjlighet att skriva samtidigt som man pratar och det går också att dela andra saker på skärmen så som ppt, worddokument och annat intressant.

Gruppens arbete går vidare. Vi har fram till kongressen 2015 på oss att jobba och vi har valt att fokusera på medlemsfrågor av olika slag i ett första steg. Det gäller såväl medlemskapet, värvningsögonblicket, medlemsengagemang som annat. Inom kort hittar du forum (fysiskt likväl som digitalt) för att vara med i samtal kring medlemsbegreppet.

Ett tips till dess är att läsa boken Medlemsorganisationen, individen, organisationen och samhället av Torbjörn Einarsson. Du kan också titta på hans seminarium hos IOGT-NTO, som jag tipsat om tidigare men gör det igen, om innehållet i forskningen.

lördag 28 januari 2012

Humorbloggen som tydligen är på riktigt

Camillas Värmdöblogg är en högst anonym blogg som anser sig ha som huvuduppgift att skriva om Socialdemokraternas tillkortakommanden. Jag trodde först att det var meningen att den skulle vara humoristisk men det visar sig att så inte är fallet. Den har heller inte tillstymmelse till konstruktivitet.

Det är inte svårt för en lokalpolitiker i Värmdö att förstå att den som står bakom bloggen är Camilla Lien, Moderaterna (infon är dock ouppdaterad). Svårt är det däremot att förstå varför den finns. Det verkar märkligt att vara moderat kommunpolitiker och i princip bara skriva om S.

Har moderaterna ingen egen politik att föra ut?

fredag 27 januari 2012

Idag valdes Stefan Lövfen -och jag var där

Jag är medlem i ett fantastiskt parti! Jag är stolt socialdemokrat! Jag är glad att jag fick vara med när Stefan Löfven valdes till ny partiordförande! Därav denna bild. Jag hade kunnat använda vilket stylad pressbild som helst men den här är tagen av mig på plats :-)

Det har inte varit lätt att vara stolt socialdemokrat den senaste tiden. Dock är jag alltid socialdemokrat inte bara i själ och hjärta utan även i ord och handling. Därför känns det bra att vi nu kan få arbetsro och skapa framtidstro för medborgarna med sikte på att utveckla Sverige.

Talet kan jag inte återge med rättvisa men läs det gärna själv för att bilda dig en uppfattning. Jag gillar särskilt följande avsnitt:

Jag är en övertygad feminist – punkt slut.

Jag är det för att det är lika starkt som jämlikhetstanken. Det går inte att separera det och säga att man är för människors lika värde, och sen inte tro på jämställdhet mellan kvinnor och män. Det sitter i hela kroppen, och jag tänker slåss för ökad jämställdhet och kvinnors frihet.

Jag tänker slåss mot diskriminering hur den än visar sig. Därför att socialdemokratins Sverige är ett Sverige för alla. För vem du än är så tänker vi Socialdemokrater stå upp för dina möjligheter.

Vi vet nämligen att din frihet och dina möjligheter är också förutsättningen för min.

Det är därför vi är så engagerade, det är därför vi gnetar på. Det är detta som förenar och driver oss socialdemokrater – i Sverige och i hela världen.


Jag gillar också:

I mitt jobb som internationell sekreterare och mina andra uppdrag inom IF Metall har jag rest mycket i världen. Jag har fått förmånen att möta många människor, och uppleva vitt skilda kulturer. Jag vet att världen har många problem att ta sig fram, men jag också att världen har oändliga möjligheter att utveckla.

Socialdemokratins värderingar och visioner är universella. Människors drömmar om frihet känner inga nationsgränser.

Det är därför socialdemokratin också är internationell.

Därför vänder vi oss naturligt ut i världen och samverkar med andra progressiva krafter.

Utifrån vår solidaritet med människor i andra länder, och vår insikt om att många av dagens problem är globala, kan inte Sverige ducka i internationella sammanhang.

Sverige ska ta sitt ansvar i EU, i FN och i andra internationella organ.

Sveriges röst ska höras - för alla människors lika värde och för demokrati.

Svensk socialdemokrati kommer därför utveckla vår europeiska politik – vår globala politik. Vi kommer några år framöver se till att utveckla vår europapolitik så att människor återigen tror på möjligheten om fler jobb, en trygg ekonomi och en bättre miljö.

Så sammanfattningsvis: Nu kör vi!

torsdag 26 januari 2012

Minns förintelsen!

På den suddiga bilden syns Kofi Annan, tidigare generalsekreterare för FN (1997-2006), som idag besökte oss i riksdagen. Den 27 januari är utsedd till internationella minnesdagen för förintelsens offer. I år är det också 100 år sedan Raoul Wallenberg föddes och denna kombination gav anledning till detta fina besök.

Kofi Annan tillsammans med oss andra hedrade offren och Raoul Wallenbergs minne. Ett sätt att påminna oss om det fruktansvärda systematiska sätt som man utrotade judar på. Vi får inte i takt med att den drabbade generationen försvinner glömma eller förminska hemskheterna utan vi måste ständigt påminna oss och då är Förintelsens minnesdag ett bra sätt.

Forum för levande historia har ett mycket bra och långsiktigt sätt att arbeta med frågan bland annat genom ett berättarprojekt där överlevande delar med sig av sina minnen till unga för att de i sin tur ska kunna föra den vidare.

Raoul Wallenbergs gärning var stor och han var en mycket modig man med medmänniskors bästa för ögonen. Det borde fler ta efter! Annan sa bland annat att det behövs fler individer som vågar stå upp för medmänniskor och människovärdet.

Brott mot mänskliga rättigheter har även skett i andra delar av världen exempelvis så som folkmordet i Rwanda och vid kriget i Bosnien men sker även idag. Jag och du har ett ansvar för att hävda demokratiska och mänskliga rättigheter. Vi måste delta i debatten, erövra demokratin varje dag och ta ansvar för att föra vidare detta till våra barn och kommande generationer.

måndag 23 januari 2012

Nu på google+

Flyter med. Så kan jag beskriva känslan jag upplevde när jag en gång tog klivet in på Facebook. Lite senare valde jag en kanal till -twitter. Och nu är det dags för ytterligare ett steg, nämligen google+ och då infinner sig den där känslan igen.

Jag vet inte riktigt var det ska ta vägen men jag är nyfiken och gillar nya grejer så varför inte?

På söndag ska vi ha möte med IOGT-NTO:s Framtidsgrupp och kommer då att använda oss av Hangouts på google+. Det ska bli kul! Det kräver en annan typ av planering än inför "vanliga" möten men det betyder inte att det behöver bli sämre, bara annorlunda.

Jag rapporterar när vi haft mötet. Tills dess flyter jag med!

söndag 22 januari 2012

Arrogant och oansvarigt av FIFA som tvingar in alkohol på fotbollsarenorna


2014 är det äntligen dags för fotbolls-VM igen! Som vi har väntat på denna fest. Fotbollens internationalitet gör att all världens folk kan samlas kring detta event -gammal som ung.

FIFA:s alkoholtvång till Brasilien
Men den här gången är det med smolk i bägaren för maktorganet FIFA, internationella fotbollsförbundet, tvingar värdnationen Brasilien att sälja alkohol på alla arenor där matcherna spelas. Det är naturligtvis inte klokt och det finns en mängd skäl för det:

1. Idrott och alkohol hör inte ihop
Idrotten har blivit en kassako för alkoholindustrin men idrotten borde tydligt ta ställning mot alla kopplingar till alkohol. Få idrottare vill blandas samman med stora alkoholkapitalister när barn, unga och för den delen vuxna ser de som idoler för deras prestationer.

2. Fotbolls-VM borde vara en familjefest där alkohol inte hör hemma
Brasilien är ett av de länder som förbjudit alkohol i samband med arenorna och det finns främst två orsaker till det. För det första vill de reducera våldet på och omkring arenorna och för det andra vill de förbättra folkhälsan generellt i landet och då är en minskning av alkoholkonsumtionen ett effektivt sätt. Ytterligare ett argument är att barn måste kunna få vistas i dessa miljöer och då ska det naturligtvis vara alkoholfritt.

3. FIFA:s egen CSR, Corporate Social Responsabilitiy (socialt ansvar på svenska), säger något helt annat. Eller tycker du att stycket nedan, som är taget från deras CSR-kod, passar ihop med deras agerande?!

"Ensuring that the game of football reflects the highest values of society is essential to Fifa. Through its regulations and actions on and off the pitch, Fifa fights negative influences on the game and ensures that fundamental values are respected."

IOGT International reagerar
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. IOGT International är en av de organisationer som reagerat starkt mot detta. Se pressmeddelandet. Blir det en folkstorm kan vi säkert gemensamt förändra FIFA:s syn på alkohol och fotboll. Jag börjar genom detta blogginlägg och kommer att följa upp genom andra aktiviteter den närmsta tiden exempelvis via twitter.

Har du något tips/någon idé om hur vi kan påverka FIFA? Tveka inte att höra av dig via någon av alla kanaler som finns.

tisdag 17 januari 2012

Socialdemokraten Schulz vald till talman i Europaparlamentet

Martin Schulz (S). Bilden är lånad från: www.facebook.com/europeanparliament

Den tyska socialdemokraten Martin Schulz valdes idag till talman i Europaparlamentet. Han har tidigare varit ordförande i S&D-gruppen i parlamentet som är en sammanslutning av progressiva, socialister och demokrater i EP.

Förhoppningen är nu att inriktningen i parlamentet nu kan bli att med gemensamma krafter bidra till att Europa lyfter sig ur krisen , inte bara genom en åtstramningspolitik utan också med hjälp av investeringar för jobb och utveckling.

På EP:s hemsida finns en biografi över Schulz om du vill veta mer om hans bakgrund och politiska gärning.

söndag 15 januari 2012

Skämmigt, pinsamt och sorgligt

- Har vi en tak över huvudet-garanti?, frågade Charlie Hansson (S) på Kommunstyrelsemötet i onsdags (11/1-12).

(M)ajoritetspolitikerna tittade förvirrat på varandra.

- Jag vet faktiskt inte, sa Kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Alversjö (M).

- Ja, jag vet inte sa budgetminister Anders Bergman (FP), och skakade på huvudet.

- Jag tror inte att vi har nån, sa Kommundirektören.

- Men Dozzi, vet sa Alversjö och tillade -Men han är inte här. (Dozzi är Stefan Dozzi KD, Socialnämndens ordförande).

Anledningen till frågan är Socialstyrelsens kartläggning av hemlösheten i Sverige som visar att Värmdö är näst sämst i landet. I NackaVärmdöPosten skyller Stefan Dozzi som vanligt ifrån sig och säger att det är Värmdö Bostäders fel, det vill säga att det är Malin Åberg Aas (MP) ansvar.

Bild: www.fotoakuten.se

På kommunens hemsida står det klart och tydligt att vi inte har någon Tak över huvudet-garanti så det är obegripligt att inte majoriteten vet det.

Snacka går ju
Dozzi snackar hela tiden om att det behövs fler hyresrätter men under förra mandatperioden lyckades han inte skrapa fram en enda och hittills ser det inte särskilt ljust ut den här mandatperioden heller. I ett inslag i Sveriges Radio om bostad först lovar han 1 000 nya hyresrätter. Det tror jag när jag ser det. Tidigare lovade han 2 500 stycken.

Vad tycker/gör Socialdemokraterna?
Naturligtvis är det helt oacceptabelt att (m)ajoriteten tillåter att situationen i Värmdö, som är en välmående kommun, ser ut så här. Detta är en av många frågor som visar att deras skattesänkning är ofinansierad. Läs mer i vårt pressmeddelande.

Vårt förslag i Kommunfullmäktige som (M), (FP), (KD) och (MP) röstade mot:

56.1. att slå fast att den kommunala ”tak över huvudet-garantin”

ska bibehållas som ett yttersta skydd för den enskilde parallellt med att

kommunen får en fungerandetillämpning av principen ”bostad först”


Hela listan med våra förslag som majoriteten röstade ner.

Så skriver bloggaren Ears to the ground. En enkel googling på "tak över huvudet garanti Värmdö" ger heller ingen upplyftande bild. Exempelvis säger Socialchefen till DN att vi inte har några hemlösa i Värmdö.

Jag skäms över att vara Värmdöbo, politiker och medborgare i en kommun som inte har koll och som har politiker som inte tar ansvar. Mest av allt är det sorgligt att vi inte klarar av att ta vara på våra medmänniskor som finns här i Värmdö.

lördag 7 januari 2012

Stormen Dagmars förödelse


På juldagen drog stormen Dagmar fram över Sverige. Vi befann oss inte hemma då och tur var kanske det för när vi kom hem såg vi hur hon fällt både träd och förstört vår takterass. Rotvältan var inte att leka med...


onsdag 4 januari 2012

Vår lilla stora 6-åring


Nyårsafton betyder mer kalas för oss än för de flesta då vår söta lilla unge är född på denna dag. I år (eller ja förra året då) var det dags för sexårskalas. Tidig uppgång, paket, önskelunch, tårta, lek och sedan övergår födelsedagen sakta men säkert i nyårsfirande med allt vad det innebär.

Stort och svårinslaget paket...


...visade sig vara en cykel!


Och som vanligt går det mesta i rosa :-)

Och Gott Nytt År!