måndag 23 juli 2012

Tung dag igår
Den 22 juli kommer för alltid finnas i vårt kollektiva minne -vi får helt enkelt inte glömma Utöya.

Samtidigt får det inte vara förgäves som unga människor dog.

Med bilden vill jag symbolisera att något nytt kommer. Något vackert som kan hjälpa oss att minnas och gå vidare. Demokratin måste återerövras varje dag!

- Posted using BlogPress from my iPhone

lördag 21 juli 2012

Andrine överlevde Utöya

Socialdemokraterna är ett frihetsparti. Vi står för allas frihet till skillnad från borgarna som bara tycker att den som har pengar ska ha frihet att leva ett rikt liv.

Bild: www.fotoakuten.se

När det fruktansvärda massakern skedde på Utöya, för ett år sedan i morgon, hade unga människor från hela Norge samlats för att diskutera politik och göra världen lite bättre. Men en person ville annorlunda och tog sig rätten att ta andras liv.

Andrine Johansen 17 år var en av dem som överlevde den ofattbart hemska händelsen, en namne som jag känner lite extra för. Nu är det upp till oss som tror på ett öppet och demokratiskt samhälle att visa de som överlevde att deras kompisar död, deras engagemang och deras övertygelse inte var förgäves.

Hot mot vår öppenhet måste mötas med mer öppenhet.

Jag har inte ord att beskriva hur jag känner inför detta politiska mord men jag kommer aldrig sluta kämpa för allas lika rätt och allas lika värde. Att gå med i ett demokratiskt politiskt parti är ett bra ställningstagande. Gör det du med!

Vill du hedra offren genom att delta i en minnesstund finns en lista på arrangemang runt om i landet här>>

onsdag 18 juli 2012

Djur och Astridfigurer

Vi har hälsat på djuren på Kolmården och alla figurerna på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Det var en fantastiskt tvådagarsutflykt inkluderat kära återseenden, mycket bus och hotellfrukost.

Bamse, Lille Skutt, Skalman och de andra i Bamses värld fick påhälsning av en glad Elsa :-)

Delfinshowen är alltid häftig

Bus

"Det är en världslig sak!"

Mys

Lek

Och mycket, mycket mer...

lördag 14 juli 2012

Det kom ett vykort...


På framsidan stod: Sommarhälsningar från Pite Havsbad.

Kortet var från ordförande i IOGT-NTO i Piteå. En av alla fantastiska eldsjälar som gör ett enormt jobb för lokalsamhället och för oss som organisation.

Han skrev: " ... Jag har varit på ett antal utbildningar men denna du höll var den bästa jag varit på!..."

Jag blev mycket glad för den fina komplimangen och det värmer verkligen mitt hjärta att någon tar sig tid att skicka ett kort och berätta det :-)

Han syftar på utbildningen i föreningteknik som jag höll för Norrbotten och Västerbotten en helg i maj. Sedan dess har det kommit flera förfrågningar om att göra utbildningar i andra distrikt, vilket är jättekul.

Utbildningen finns i sin helhet på Bambuser. Använd den gärna! Jag och mina kollegor i förbundsstyrelsen kommer gärna till er och gör en liknande utbildning.

- Posted using BlogPress from my iPad

söndag 8 juli 2012

Hetast i Almedalen

"Almedalsdrinken innebär ett alkoholfritt festalternativ utan pekpinnar"

Den fina bilden är lånad från almedalsdrinken.se och tagen av Linus Hallgren

Så lyder den eniga juryns motivering till utmärkelsen Hetast i Almedalen. Utmärkelsen delas ut av pr-byrån Westander och har delats ut sedan 2007. I konkurrens med nominerade som bland annat Lärarförbundet, Expressen, Capio och Arla tog den alkoholfria drinken som Folkrörelser mot droger tagit fram.

IOGT-NTO är en av initiativtagarna och jag vet att vi tillsammans med bland annat UNF jobbat hårt under hela veckan för att sätta alkoholpolitiken i centrum. Och vad passar väl då bättre än att bjuda på en läskande, god och svalkande drink?!

Redan för någon vecka sedan bloggade jag under rubriken Fräschast i Almedalen om Almedalsdrinken och dess upphovs man Örjan Åstrand.

Det är både välförtjänt och kul att initiativet får utmärkelsen det visar på nytänkande och modernitet av ett mycket viktigt budskap i en alkoholkultur som är svår att tränga igenom.

Stort och varmt grattis till alla inblandade!

fredag 6 juli 2012

Att ha rätt räcker inte


Alla underlag och all expertis pekar på samma sak - trädallén på Grindstugatan ska bevaras. Trots det väljer Värmdö(m)ajotiteten att göra tvärtom!

Igår hade Samhällsplaneringsnämnden sitt extra sammanträde. Sammanfattningsvis kan man konstatera att det inte hjälper att ha fakta på sin sida. Moderaterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet var inte intresserade av våra starka argument som främstvar följande:

- Träden är fredade i detaljplanen. Så här står det:

"Särskilt värdefulla träd som ej får fällas eller på annat sätt påverkas!

- Allén är utpekad som riksintresse.

-Kommunens egen expertis både på från Bygg och miljö-sidan och Kultursidan säger att träden är oerhört viktiga och bör bevaras (se bilaga 3).

-Trädutredningen på beställning av kommunen visar tydligt att det inte finns någon anledning att ta ned träden, utom två som togs ned av den anledningen i höstas (se bilaga 10).

Hur man utifrån dessa underlag kan komma fram till ett beslut om att alla träden ska fällas är för mig en gåta. Vem har tagit, och är därmed är ansvarig för, det beslutet? Ytterst är det alltid politiken som bär ansvaret. Det går inte att gömma sig bakom enskilda tjänstemän och delegationsordningar.

Nämndens ordförande Peter Frej har valt att inte lyfta upp frågan till politisk bedömning. Han svarade mycket nonchalant på en direkt fråga i Kommunfullmäktige den 13 juni att det "skulle ha blivit Värmdös egen almstrid då". Det vill säga Peter Frej undanhöll frågan för politiken för att han förstod att den är mycket kontroversiell. I ljuset av detta finns det bara en politiker som har haft koll på ärendet och därmed är det Peter Frej som är ansvarig för att träden olovligt fällts och dessutom att det skett i direkt strid mot detaljplanen, riksintresset, och all sakexpertis.

Vi socialdemokrater menar att frågor av den här karaktären med fördel ska diskuteras och dömas av i ett politiskt organ för att vi inte ska hamna i den här typen av oåterkalleliga situationer. Det ger också en trygghet åt våra tjänstemän som kan luta sig mot beslutet i det fortsatta arbetet.

(M), (MP), (KD) och (FP) sa rakt ut träden ska bort. Miljöpartiet sa också att om frågan kommit upp för behandling i något politiskt organ kanske de eventuellt skulle ha varit mot detta. När frågan nu kom upp hade de samma åsikt som de borgerliga partierna.

Kommunen har nu medverkat till att ta ned 6 träd (ytterligare två är nedtagna men de är alla överens om skulle fällas på grund av deras kondition) innan fällningen stoppades på grund av att det inte finns något som styrker att de ska tas ned.

Det krävs marklov för att fälla träden. Det har kommunen inte ansökt om (trots att det står i underlagen och att det är kommunen som hanterar marklov) vilket leder till att vi nu får böta 11 000 kronor per träd. Det är oacceptabelt!

Om det är så att något av träden utgör en fara mot allmänheten eller för den delen mot hus eller annan egendom måste det naturligtvis tas bort. Den som har ansvar för trädet ansöker då i laga ordning om marklov som prövas i Bygg-, miljö- och hälsokyddsnämnden.

Vi socialdemokrater har heller ingen anledning att tro att de boende på Grindstugatan inte handlat i enlighet med de underlag och den information de haft men kommunen som varit involverad under hela resan har agerat mycket tveksamt.

Vår utgångspunkt är att vi värnar utvecklingen i Gustavsberg och vi har som politiker ett ansvar för alla medborgare i Värmdö kommun. För oss är kombinationen av det nya och det gamla viktig. Modernitet och tradition är avgörande för Värmdös framtid. Trädallén på Grindstugatan är klassad som riktintresse för kultumiljövård och träden är 140 år gamla. De är oersättliga men kan bytas ut om det är helt nödvändigt.

Jag är både ledsen och bedrövad över (m)ajoritetens sätt att agera och argumentera men de har majoritet och gör därmed som de vill. Vi föreslog tre saker på mötet varav de gick med på de första två och jag hoppas nu att majoritetspolitikerna i Bygg-,miljö- och hälsoskyddsnämnden är klokare än de personer som sitter i Samhällsplaneringsnämnden:


- Att förvaltningen i den fortsatta hanteringen av allén i Ebbalundsplanen tar hänsyn till detaljplan, riksintresse och begär nödvändiga lov.

- Att uppdra till förvaltningen att säkerställa att marklov söks i efterhand för de otillåtet genomförda åtgärderna.

- Att nämnden tar fram riktlinjer för kommunens åtgärder av träd.

Vi begärde ett extra sammanträde för att vi ville få alla korten på bordet för att på så sätt få klarhet i vad som hänt och vem som är ansvarig. Tyvärr spelar fakta ingen roll utan det är andra mekanismer som styr Värmdös utveckling.

Läs gärna själv underlagen och bilda dig en egen uppfatting. Klicka här>>

onsdag 4 juli 2012

Extra möte i morgon om fällda träd på Grindstugatan

I morgon 09.00 är det dags för det extra mötet med Samhällsplaneringsnämnden som vi socialdemokrater begärt. Skälet är att det fällts ett antal träd i den allé på Grindstugatan i Gustavsberg som bland annat är klassad som riksintresse för kulturmiljövård. Dessutom tyder det mesta på att det skett i strid med detaljplanen.

Träden är från 1870-talet och kan naturligtvis inte ersättas även om det är möjligt plantera nya om man måste.

Vi vill ha alla korten på bordet! Vem är det som har beslutat att fälla träden (det är alltid politiken som är ytterst ansvarig, dvs en politiker)? Och vilket underlag har legat till grund för beslutet? Dessa och många fler frågor ska vi reda i imorgon.

NVP har skrivit en artikel om hur fällningen stoppades för någon vecka sedan. Även Värmdöbloggaren L-G Nilsson har skrivit om saken.