torsdag 31 januari 2013

Tre debatter du bör titta på

Topplistan från gårdagens Kommunfullmäktige i Värmdö:

1. Den usla hanteringen av Värmdövallen

NackaVärmdöPosten granskar "affären"
http://nvp.se/Varmdo/Varmdo/Politiker-morkar-om-sporthall/

http://nvp.se/Varmdo/Varmdo/Fran-24-till-44-miljoner-kronor--sa-skenade-kostnaderna/

http://nvp.se/Varmdo/Varmdo/Kan-tvingas-betala-50-miljoner/

2. Värmdö(m)ajoritetens ogenerade sätt att hjälpa enskild att få skattemässiga fördelar

3. Socialdemokraternas framtidsinriktade förslag om att etablera en högskolelinje här inom konst och design-området

Du kan titta på debatterna i efterhand via kommunens hemsida: https://www2.varmdo.se/Resource.phx/pubman/templates/372.htx?id=13234

Alla ärendena ligger i princip efter varandra och börjar ca 3 tim in i sändningen.


- Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 27 januari 2013

Hela gänget!

 
Hela nordiska familjen samlad utanför IOGT-lokalen i Reykjavik.

lördag 26 januari 2013

Alkoholpolitik så in i Norden

Just nu pågår en träff mellan våra systerorganisationer i Norden. Vi är på Island och från IOGT-NTO deltar Kjell-Ove Oscarsson, Peter Moilanen och jag. Även Ali Jerremalm från SLN deltar från Sverige. Målgrupp för konferensen är ordförande, eller motsvarande, och generalsekreterare i organisationerna.Ett väldigt intressant besök var av Siv Fridleifsdottir som är en mycket duktig och hängiven Isländsk folkhälsopolitiker från Centerpartiet som lyckats få en stor majoritet i Nordiska rådet för en restriktiv alkoholpolitik i hela Norden. Respekt! Läs gärna hela förslaget.

Den nordiska gemenskapen är viktig och det ger helt klart kraft och energi i arbetet för alla när vi åker hem till våra respektive länder igen. Vi utbyter erfarenheter och framgångsrecept med varandra.

Just nu kör vi ett antal kortare pass från olika organisationer där alkohol och idrott exempelvis är ett tema från Norge, Finlands nya alkohollag samt deras arbete med volontärer ett annat och vi kommer att sätta fokus på medlemsengagemang och engagemang utanför föreningsstrukturen.Jag träffade Vit Jul-pepparkakan i IOGT-lokalen i Reyjkavik. Den är ett bra exempel på hur kampanjer vi jobbar med kan spridas i hela norden. Man blir helt klart stolt och glad när man stöter på en kär vän som pepparkakan :-)

torsdag 24 januari 2013

Vad vill britterna med EU?

Igår blev det så av. David Cameron höll sitt tal om EU. Alla eurokrater har hållit andan de senaste veckorna och väntan blev än längre då det annonserade talet sköts upp på grund av oroligheterna i Algeriet.

Snackisen har främst varit om han skulle föreslå en folkomröstning om medlemskapet, vilket han gjorde. Dock blir det inte aktuellt för än någonstans 2017 men Cameron spelar ett högt politiskt spel.

Kommentarerna, analyserna och åsikterna är många så det är helt omöjligt att länka till relevanta sådana.

Stefan Lövfen säger till TT att han är kritisk till den brittiska linjen.

Men jag uppmanar dig att titta på talet och bilda dig din egen uppfattning. Bästa SVT ger självklart tillgång till hela talet: http://www.svt.se/nyheter/varlden/cameron-vill-ha-folkomrostning-om-eu


- Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 13 januari 2013

Ny blogg #alkpol

Nu finns nya bloggen alkoholpolitik.se som du måste spana in. Bra initiativ! Den har gästbloggare också. Linda Engström, förbundsordförande i UNF, är en av dem.

lördag 12 januari 2013

Gnistrande härlig fjällresa


Norefjells soligaste vinterskrud åkte vi skidor i nyårsveckan. Den var en fantastiskt härlig upplevelse där några av julens kalorier förhoppningsvis försvann...Skidskola för barn måste innebära en av de brantaste utvecklingskurvorna i livet. Längst fram i gul väst är Elsa (första dagen). Efter 1,5 timmas skola i tre dagar åker hon utför som hon aldrig gjort annat. Häftigt!


Dessutom innebär det en hel del skidåkning för oss. De långa ganska flacka backarna passar oss perfekt!


Afterski och kalas för två nyårsaftonsbarn hörde naturligtvis till favoriterna på resan. Qarins ängel/Angel-tårta blev både fin och god.


Även om man blir sådär gôtt trött av all skidåkning skulle vi gärna åka tillbaka till OS-backarna från 1952 i Norefjell.