fredag 26 juli 2013

Semesterparadis i Tyskland, finns det?

Svaret är självklart ja och här kommer en liten snabb guide till dig som vill ta med familjen på ett Europeiskt litet äventyr. Vi började med att ta båten från Helsingborg över till Helsingör.

Fascinerande att hänga uppe i taket med bilen.

Biten mellan Helsingör och Köpenhamn tar inte ens en timma nu för tiden och någonstans efter Köpenhamn är det dags att äta lunch. Självklart är det är röd korv på ett Piberhus utefter motorvägen som gäller. PS! Ta pommes också, den är supergod.

Strax är det dags för nästa färjetur denna gång mellan Rödby och Puttgarden. Den tar 45 minuter. Ett tips är att inte äta på båten för det är dyrt och inte bra.
Och vips är man framme på ön Fehmarn där Puttgarden ligger. På ön ligger staden Burg (ca 20 min från Puttgarden) och 5 minuter från den ligger den fantastiska sandstranden med det långgrunda klara vattnet som du ser på bilden.

Vi bodde i ett av de tre hotelltornen som är spartanska men helt okej som lägenheter i några nätter. Först känns det ganska schabbigt men det finns många designfinesser som är trevlig och sedan fick vi dessutom veta att en stor del av området är designat av Arne Jacobsen. Hotellet heter IFA och går att boka inklusive båtresorna.

I hotellvistelsen ingår bad i det jättefina badhuset och så finns ju havet och stranden förstås. Strandkorgarna är typiska för norra Tyskland och framförallt för Fehmarn. Det kostar 8,5 euro att hyra en hela dagen och det är en kul grej. Dessutom finns en härlig strandpromenad med en massa aktiviteter som studsmattor och storvariant av schack.

Det är nära både till Lübeck och Kiel samt flera aktivitetscenter som Seelife center och Reptilcentrum.

Hela familjen rekommenderar varmt en liten tripp ut i Europa!

torsdag 25 juli 2013

Mattias Klum på Läckö slott

Vi besökte ett riktigt slott, ett sådant med tinnar och torn. Det gillade Elsa.

Stockholms slott släng dig i väggen. Det är Läckö som gäller!

Mattias Klums fotoutställning som pågår till slutet av augusti är väl värd ett besök även om jag tror att den är trevligare att titta på utan att ha en sjuåring utan tålamod med sig i hasorna. Läckö har många spektakulära objekt från tiden då slottet användes och utställningarna visar överdådigt uppdukade festbord samtidigt som det hårda livet bakom kulisserna pågick.

En obligatorisk glass med Vänerutsikt hanns med och vi tog naturligtvis en geocach också :-) Den var i närheten av Naturum eller Victoriahuset som det också kallas.

tisdag 23 juli 2013

Fler bilder från Pettson och Findus
Det var nog lite snålt tilltaget med bilder från teatern så här kommer några till... Hembygdsmuseets innergård var en perfekt scen.


Många fler i publiken än skådespelarna vågat räkna med.


In action!En pittoresk del av Falkenberg som jag inte varit i tidigare.

- Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 21 juli 2013

Kul att lära nytt
Jag och Elsa har tagit oss an en ny hobby -geocaching. Hittills har vi tagit fyra stycken. Vet du inte vad det är? Det funkar som skattjakt kan man säga. Någon gömmer en cach/skatt och så letar folk upp den med hjälp av GPS-koordinater. Superenkelt och kul!Morbror Andreas hjälpte oss igång med detta perfekta familjeäventyr. Jag och sjuåringen kan göra det tillsammans.

Gå in på www.geocaching.se eller www.geocaching.com för att komma igång.

- Posted using BlogPress from my iPhone

måndag 15 juli 2013

Världspremiär av Pettson och Findus

Möt Findus när han har en av sina tre födelsedagar då Pettson efter mycket möda och stort besvär får till  en pannkakstårta. Vi bevistade urpremiären för denna på Hembygdsmuseet i Falkenberg.

Elsa fick en bild med pjäsens huvudfigurer och var mycket nöjd över detta. Det syns nästan...

söndag 14 juli 2013

Djur och skoj på Kolmården

Delfinshowen är alltid det roligaste

Vi fick se en riktig kraftmätning när två noshörningar gav sig in i en kamp om en hona. Vi har en riktigt  cool bild när noshörningen springer och har alla fyra fötterna i luften.

Glada vuxna :-) Vi och bästa kompisfamiljen tillbringade två hela dagar på Kolmården i strålande väder och med massor med tid att titta, leka, äta och stoja.


Vildmarkshotellet har en fantastisk utsikt över Bråviken. Äventyrsbadet är toppen!

Bamse och Vargen kom på besök. Och man fick kramar dem!

Barnens lantgård är toppen för där får man gå in och klappa getterna

Glass, slush och lördagsgodis är ett måste. I bakgrunden syns våra syskon gorillorna.

Linbanan är en jättekul attraktion. Vi åkte två gånger. Man får se lejon, björn, giraff och många andra spännande djur.

Lejon!tisdag 9 juli 2013

Nu är det dags att regeringen levererar den utlovade skattehöjningen

En av de första sakerna vi lär små barn är att hålla det man lovar. Regeringen har nu i 7 år utlovat en skattehöjning på alkohol som vi fortfarande inte sett röken av. Höjt pris på alkohol är den enskilt viktigaste åtgärden för en bättre folkhälsa både för den som dricker och den som drabbas av alkoholens baksidor.

Sven Andreasson, professor och överläkare på Beroendecentrum i Stockholm skriver idag en utmärkt artikel på DN-debatt om hur viktig den restriktiva alkoholpolitiken är. Han nämner förutom skattehöjning även näthandel, reklam och behandling.

Läs och begrunda! http://www.dn.se/debatt/kommersialismen-kring-alkoholen-maste-bort/

måndag 8 juli 2013

Nya upplevelser
Semester. Det är ett hårt jobb men någon måste göra det... Dottern har sommarkompisar i området som sticker iväg på äventyr ihop. Ro ut på sjön och meta är något jag hoppas att hon minns resten av livet.

Dagen gick från blåsig och kall på förmiddagen, just när simskolan var igång såklart, till en vacker och varm solnedgång över den spegelblanka sjön.

Jag hann med två vigselsamtal också. Tänk vad mycket trevliga människor det finns som jag aldrig hade stött på annars och vilka vackra platser jag får besöka när jag träffar dem.

Golvläggningen går framåt, lillebror hörde av sig från cykelresan i Europa och det blev 1-1 i allsvenskans toppmatch.

Det är semester helt enkelt.


- Posted using BlogPress from my iPad

fredag 5 juli 2013

Sommarhimmel
En bit in i semestern stannar vi upp en liten stund och njuter av ljuset, värmen och familjen. Det här har vi längtat efter!

Nu väntar vi bara på att makens rygg och haka ska pigga på sig.


- Posted using BlogPress from my iPad

onsdag 3 juli 2013

Henrik Paulsen går med i Socialdemokraterna

Idag hälsar Socialdemokraterna i Värmdö, liksom jag personligen, Henrik Paulsen varmt välkommen i gänget. Paulsen kom in i kommunfullmäktige vid förra valet på ett Centermandat. Han valde dock att lämna Centern och har den senaste tiden agerat utifrån sin egen övertygelse.

Jag och Henrik satt i Produktionsstyrelsen tillsammans förra mandatperioden, då (C) var en del av majoriteten. Han är en man med stort engagemang, inte minst för Värmdös skolor.

Det är jättekul att Henrik nu väljer att gå med i Socialdemokraterna! Vi är den tydligaste progressiva kraften här på Värmdö och vi får ständigt nya tillskott av duktiga människor som vill engagera sig för Värmdöbornas bästa.

Läs hela pressmeddelandet: http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarekommuner/varmdo/Media/Pressmeddelanden-fran-S-i-Varmdo/Henrik-Paulsen-gar-med-i-Socialdemokraterna/


- Posted using BlogPress from my iPad

tisdag 2 juli 2013

Nytt förslag från IOGT-NTO: Vit skatteväxling
Höj skatten på alkohol med en miljard och lägg pengarna på kulturen istället. Det är IOGT-NTO:s förslag när kongressen i Borås avslutas och Almedalen inleds. Det var fullsatt när förslaget presenterades på ett seminarium i Almedalen. Tack för lånet av bilden Peter Moilanen.

Vi vill att människor ska fylla livet med annat än alkohol och det här förslaget leder till bättre folkhälsa i dubbel bemärkelse.

Läs hela förslaget här: http://iogt.se/pressmeddelanden/nytt-forslag-fran-iogt-nto-vit-skattevaxling/

Tidningen Accent har redan skrivit om förslaget och några politiska partier har kommenterat det.

Nu är Almedalen igång helt enkelt!

måndag 1 juli 2013

Mindre klasser - mer kunskap

Kolla in vår nya kampanj! Skolpolitiken är central i socialdemokraternas politik. Investeringar i varje barns kunskap bygger Sverige starkt i den internationella konkurrensen. Dessutom har varje unge rätt att nå målen i skolan.

Vi sätter skolan och lärande i fokus!