torsdag 26 september 2013

Häftigt med kollegor över hela Europa




Idag har jag träffat alla mina internationella sekreterarkollegor i Europa. Vi har diskuterat en mängd viktiga frågor, inte minst det kommande EU-valet nästa år.

Det är ju rätt häftigt att i princip alla partier, även runt om i världen, har en (eller flera) personer som jag!


På vägen hem hann jag in och köpa en liten godispåse på Desigual på flygplatsen. En chansning eftersom jag inte hann prova...

- Posted using BlogPress from my iPhone

onsdag 25 september 2013

Vad händer med den arabiska våren?




När spotlighten slocknat och TV-kamerorna flyttat till andra delar av världen där andra angelägna nyheter kallar så kan man fundera över om den arabiska våren och de demokratiska strävandena avstannat. Håller den arabiska våren på att förvandlas till en arabisk höst är en fråga jag har hört vid många tillfällen.

Svaret är nej men de ser lite annorlunda ut och det går inte att bygga demokratier över en natt.

En deltagare här sa att vi snarare borde kalla det för "värdighetsrevolutionen" (the dignity revolution).

I två dagar är jag i Bryssel för möten på temat Social justice and Economic development in the Middle and North Africa. Global Progressive Forum tillsammans med Solidar, ESP/PES (vårt Europeiska parti), Socialdemokraterna i Europaparlamentet med flera erbjuder en plattform för partier, NGO:s och fackligt aktiva att träffas och prata om hur vi går vidare för att stärka dessa länder.

Det är många intressanta aspekter från olika länder men de flesta är överens om att det viktigaste är att stärka den unga generationen och kvinnor samt att jobb och ekonomisk utveckling sker parallellt med en social utveckling. EU:s roll diskuteras friskt liksom frågan om hur och på vilket sätt investeringar i dessa länder gagnar de som behöver det bäst.

Vi som parti vet att det är ett långsiktigt arbete att bygga stabila partier som själva kan skapa hållbara demokratier. Det är inte gjort i en handvändning men när andra rusar vidare är vi kvar och gör grovjobbet.

Detta är ett exempel på när socialdemokratin i världen gör skillnad.

- Posted using BlogPress from my iPad

tisdag 24 september 2013

Like old times




Ikväll har jag hälsat på fina Irma och Jessica som båda jobbar på IOGT-NTO:s och UNF:s kontor i Bryssel. Känslan av att kliva över den där tröskeln där jag tillbringat så mycket tid genom åren är fortfarande helt fantastisk.

Vi gör stor skillnad genom vår närvaro i Bryssel. Mycket av alkoholpolitiken formas, påverkas eller beslutas i EU därför behövs vi med vår kunskap, erfarenhet och perspektiv.

Många områden är viktiga som exempelvis minimiskatter på alkohol, införselkvoter, alkoholreklam, EU:s alkoholstrategi, folkhälsoperspektiv i kontrast till den inre marknaden i allmänhet och en restriktiv alkoholpolitik i synnerhet.



Här är jag på väg in på kontoret (hoppas det är okej att låna bilden Jessica). Mycket har förändrats till det bättre genom åren men ändå kändes det en hel del som på den gamla goda tiden. Jag är så gammal att jag kunde berätta små anekdoter från hur vi gjorde förr :-)

Jag fortsatt mycket angelägen om vår närvaro i Bryssel och med hela gänget i Bryssel-maskineriet känner jag mig mycket trygg.

- Posted using BlogPress from my iPad

tisdag 17 september 2013

Europa på politikernas läppar

Valet till Europaparlamentet, eller EU-valet som vi kallar det, närmar sig med stormsteg. Den 25 maj nästa år är det dags. Fler och fler kommer att prata om EU, hänvisa till EU och tycka till om EU fram till dess.

Det är ingen idé att hänga läpp för att vi tycker att "folk borde bry sig mer om EU, vi har ju trots allt varit med i snart 20 år!". Även jag säger så där ibland...

Vi som lever mitt i EU-surret varje dag är förstås till viss del nördar som är sjukligt intresserade av EU-politik men också sådana som bryr sig om vilket håll unionen rör sig åt. Det är sällan jag är överens med de som styr Europa idag om vad som är bäst för människorna i Europa -men jag och andra bryr oss i allafall.

Några som måste fundera på, och dela med sig av, sina tankar kring EU är Birgitta Ohlsson, EU-minister, och EU-kommissionens ordförande, Barroso. Båda har den senaste veckan talat om de utmaningar och möjligheter de ser framöver.

Ohlsson linjetal "Värderingarnas Europa" finns här: http://www.regeringen.se/sb/d/17002/a/224042

Och Barrosos tal om tillståndet i unionen "State of the Union" hittar du här: http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-13-684_sv.htm

För mig som socialdemokrat är det självklart att Sverige ska vara en aktiv part i Europasamarbetet, det tjänar vi på som är ett litet exportberoende land och det är också bra för EU som behöver en kraft som kan driva på för fler jobb, ökad jämlikhet, smartare klimatlösningar och mer innovation.

Tyvärr är det inte så idag. Regeringen har lämnat walk over och väljer allt mer att distansera sig från det gemensamma samarbetet.

Valet om åtta månader kommer att handla om just det -ett socialt Europa med jobben i fokus eller en tillbakadragen position i norra utkanten av kontinenten.


- Posted using BlogPress from my iPad

söndag 15 september 2013

Valet till kyrkan - kyrkovalet


 
Nu har vi röstat. Om jag ska vara ärlig känner jag mig inte riktigt bekväm med detta val. Då är det tur att vårt kära ungdomsförbund SSU gör det både roligare och mer begripligt via denna lilla film på en minut.

lördag 14 september 2013

Ett år kvar till valet

Idag är det den 14 september och precis ett år kvar till valet, då är det gott att vakna upp till nyheten att Socialdemokraterna går framåt i SIFO:s senaste väljarbarometer.

Vi går fram 3 procent och det rödgröna blocket har ett stabilt övertag mot Alliansen på 10 procent. Unikt i den här mätningen är att både Centerpartiet och Kristdemokraterna ligger under riksdagsspärren.

Men det är som sagt ett år kvar tills du, jag och alla andra medborgare ska bestämma sig för vem vi tror har bäst lösningar på Sveriges framtidsutmaningar.

Vi i socialdemokraterna använder varenda dag och timme detta år åt att lyssna till dig och vässa vår politik så att vi om 365 dagar, den 14 september 2014, är det alldeles självklara alternativet att leda Sverige.

Idag skriver Stefan Löfven en artikel i DN om de olika vägvalen för Sverige. Där säger han bland annat:

"Vi kan möta utmaningarna i en åldrande befolkning, en global konkurrens, en nödvändig klimatomställning, tillsammans. Om vi samlas och tar vårt ansvar som jämlika och jämställda medlemmar i en familj, finns det få hinder vi inte kan besegra. Det är vår styrka, och vi svenskar har ofta sammanfattat den vetskapen med ett enkelt ord: solidaritet."

Läs gärna hela artikeln!

Vill du veta mer om oss och vår politik? Kolla här: www.socialdemokraterna.se

Nu höjs äntligen alkoholskatten

Regeringens besked idag om höjd alkoholskatt är en glädjande nyhet. Vi har arbetat för det här länge. All forskning visar att det har effekt. Höjer du priset så sänker du konsumtionen. Höjd alkoholskatt är helt enkelt en vinst för alla, inte minst för folkhälsan.

Det ger mer skattepengar och det skapar resurser där det behövs bättre. Och när konsumtionen minskar så minskar ju även skadorna och de baksidor som alkoholen skapar.

Den svenska alkoholpolitiken står på ett antal grundfundament där pris och tillgänglighet är de absolut viktigaste byggstenarna.

IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt och jag kommenterar detta i ett flertal media idag. Bland annat i TT, SverigesRadio, TV4 mfl.

Vad innebär skattehöjningen?
Skattehöjningen förväntas dra in cirka 730 miljoner kronor mer till statskassan. Efter höjningen blir en vanlig flaska vin och en helflaska starksprit på Systembolaget två kronor dyrare, och en burk starköl blir 30–40 öre dyrare.

En alkoholskattehöjning behövs också eftersom alkoholskatten inte följt den allmänna prisutvecklingen de senaste åren, utan snarare sänkts. Det kan jämföras med tobaksskatten som höjts kontinuerligt under samma period.

Därför är regeringens besked idag om en skattehöjning efterlängtat, om än inte i nivå med den alkoholskattehöjning på 1,1 miljarder som Alliansen utlovade inför valet 2010.

Vit skatteväxling
En skattehöjning innebär utöver vinsterna med en sänkt alkoholkonsumtion, också att resurser frigörs som kan läggas på andra områden i samhället. Pengarna kan till exempel användas för att sänka skatten på kultur eller för att öka allmänhetens tillgänglighet till kultur av olika slag. Under Almedalen presenterade vi i IOGT-NTO ett förslag om Vit skatteväxling som just pekar på de dubbla vinsterna med en alkoholskattehöjning.



- Posted using BlogPress from my iPad

torsdag 12 september 2013

Mötesdag

Möten, människor och möjligheter så skulle jag kunna sammanfatta den här dagen.

I det här jobbet får jag träffa så många intressanta människor med erfarenhet av internationellt arbete, utrikespolitik och länder som är helt enormt. Lägg därtill deras nätverk av människor, organisationer institutioner och det känns som att jag träffar hela uppslagsverk.

Jag känner mig som en tvättsvamp som suger i sig all ny kunskap som kan vara till nytta för partiet och mitt uppdrag.

Olof Palmes Internationella Center, eller Palmecenter som vi kallar det i dagligt tal, vill jag särskilt nämna. Palmecentrets arbete för mänskliga rättigheter, fred och demokrati samt konkret stöd för att hjälpa till att bygga demokratiska partier runt om i världen är imponerade!

Kolla in hemsidan: www.palmecenter.se


- Posted using BlogPress from my iPad

onsdag 11 september 2013

En dag i Anna Lindhs minne




Nyss hemkommen efter en fantastik konsert i Kungsträdgården till Anna Lindhs minne känner jag mig faktiskt mer upprymd än sorgsen. Uppslutningen var så god i Kungsan och arrangemang lyckades att förmedla att vi saknar Anna och hennes gärningar men att det samtidigt finns hopp om framtiden om bara vi alla tar vårt ansvar och kämpar vidare för mänskliga rättigheter och internationell solidaritet.


Artister och stora politiker gjorde det till en fin minnesvärd kväll där Anna Lindh hedrades. Då Loreen sjöng We got the power kändes det som att de som var där bestämde sig, bestämde sig för att -ja våld får inte hindra att vi står upp för det som vi tror är rätt.
Tårarna rann vid många tillfällen under kvällen men när Stefan Lövfen höll sitt tal då fick jag ta fram näsduken. Det var oerhört vackert och berörande.

Dagen började med att vi lade en blomma på Anna Lindhs grav. Det är en fin del av uppdraget som internationell sekreterare att vara med då Partiordförande, ordförande i Anna Lindhs minnesfond och några har kransnedläggning vid graven. 10 år har gått sedan hon mördades vilket fortfarande känns ofattbart.




Den 11 september är ett ödesmättat datum med terrorattackerna mot World Trade Center, mordet på Anna Lindh men det är också datumet för den blodiga militärkuppen i Chile. I år är det 40 år sedan därför anordnades ett seminarium på ABF-huset i Stockholm där bland andra José Goni och Pierre Schori deltog.




Det är ett stycke historia som är mycket intressant och som ligger Sverige nära eftersom vi har många chilenare här eftersom de flydde för sina liv då kuppen genomfördes. Maria på bilden ställde bra frågor och det var långt över 200 personer som kom till seminariet. Det citat som hänger sig kvar hos mig löd: -"För 40 år sedan genomfördes mordet på demokratin i Chile".
Vi får aldrig glömma och vi får aldrig bli likgiltiga. Eftersom just vi får leva vidare är det vår uppgift att förändra världen till det bättre.
- Posted using BlogPress from my iPad

tisdag 10 september 2013

Valet i Norge




Mitt första internationella uppdrag som internationell sekreterare för Socialdemokraterna blev att åka till vårt systerparti i Norge för att delta i deras valvaka den 9 september 2013.

På förhand såg det dystert ut för Arbeiderpartiet. Norrmännen gillar den socialdemokratiska politiken som har bedrivits i åtta år. Inte minst den låga arbetslösheten på 3,3 procent är ett fantastiskt facit. Men vårt grannland i väst ville trots det ha nya (eller rättare sagt andra)politiker.

Valet slutade med att Arbeiderpartiet är största parti men att det blir en borgerlig regering. Det är mycket obehagligt att Moderaternas systerparti i Norge väljer att sätta sig i regering med ett invandrarkritiskt och högerpopulistiskt parti.



Trots valresultatet så var det en fantastisk valvaka där våra norska kompisar lyckades skapa en känsla hos sina medlemmar om att de kommer att vara ett konstruktivt och framåtsyftande oppositionsparti. Och de är övertygade om att det kommer att leda till valseger 2017. Det är de rätta takterna må jag säga!



För egen del var det härligt att få träffa gamla bekanta och samtidigt lära känna nya spännande personer. SAMAK som är vår nordiska samarbetsorganisation hade möte i anslutning till valvakan så jag fick möjlighet att träffa alla mina nordiska internationella sekreterar-kollegor liksom ländernas partisekreterare och LO:s dito.



Carin Jämtin hann också med att ge en del intervjuer om valet och valresultatet. Här är hon i intervju med ExpressenTV.

- Posted using BlogPress from my iPad