måndag 28 oktober 2013

Världen behöver en New Global Deal

150 deltagare från 45 länder deltog i den stora internationella konferensen som vi svenska socialdemokrater stod som värdar för. 80 partier från hela världen har startat nätverket Progressive Alliance i maj i år och nätverkets första konferens fick vi äran att arrangera.

Temat för mötet var A New Deal between capital and labour. Vi behöver en ny världsordning, en slags global Saltsjöbadsanda skulle man kunna säga. Vår partiledare Stefan Löfven förklarade väldigt tydligt vad det handlar om i sitt Almedalstal:

...Demokratins möjligheter slutar heller inte vid Europas gränser. I maj rasade taket i en tygfabrik i Bangladesh. Ledningen hade satt lägre kostnader framför sina arbetares säkerhet. 1100 människor dog för att tröjan som du kanske har på dig skulle vara så billig som möjligt. Visst känns den lite trängre nu? Visst kliar den lite obehagligt?

Men jag vill inte att du ska sluta handla tröjor. Jag vill göra något större. Jag vill som Sveriges statsminister använda allas vår röst, och vårt land som exempel, för att skapa ett globalt handslag mellan arbete och kapital.

Vi ska skapa utrymmen för företag världen över att både erkänna löntagares rätt att organisera sig, och beskattning för människors välfärd. Fackföreningar ska erkänna ägarnas rätt att leda företagen och göra vinst.

Stater ska erkänna dem båda som sociala partners, och tillhandahålla god utbildning, infrastruktur
och välfärd. Runt om oss finns många länder som är redo att ta det steg Sverige tagit. För arbetsrätt, för utveckling, för välfärd. Och vi har många tillfällen för att göra det möjligt.

Nu ska EU förhandla fram världens största frihandelsavtal med USA. Jag välkomnar det varmt.
Det kommer att skapa många jobb i Sverige. Men de sociala rättvisefrågorna ska finnas med i anslutning till avtalet. Med en socialdemokratisk regering ska Sverige bli en röst för en internationell Saltsjöbadsanda, och en global ekonomi som gynnar alla – och kuvar ingen...

För dig som vill veta mer om vad det handlar om kan du titta på det här fina inslaget i TV4.
http://www.tv4play.se/program/ekonomi?video_id=2469931

lördag 19 oktober 2013

Gagnam style


Är man i Seoul och dessutom bor i Gagnam-distriktet så förpliktar det. Här har ni IOGT-NTO-rörelsens egen Gagnam style :-)

Vi är ju ändå en kulturorganisation...

Jens Stoltenberg på besök i Stockholm

Bara två dagar efter att han stigit av som statsminister besökte Jens Stoltenberg Stockholm. Trots kort om tid och ett tajt schema var det en självklarhet för honom att besöka Anna Lindhs grav vid Katarina kyrka.

Mona Sahlin, min kollega Oscar Stenström och jag deltog. Det var en fin stund. Efter besöket åkte han vidare till SVT för att spela in Skavlan.

Stoltenberg är en fantastisk person, socialdemokrat och ledare. Han står för värderingar och en riktning för politiken som ligger långt ifrån hur Höyre och Fremskrittspartiet vill ha det. Jag är glad att han fortsätter kämpa för dessa värderingar i Stortinget framöver.

torsdag 17 oktober 2013

Välkommen till ditt IOGT-NTO





Välkommen till ditt IOGT-NTO är ett filmbaserat material som är till främst för alla nya medlemmar i IOGT-NTO. Det baseras på ett antal filmer där medlemmar berättar om vad vi gör i organisationen och på vilket sätt.

Jag berättar om vårt politisk arbete och om den förebyggande delen. Titta gärna på någon av dem. Eller varför inte gå med i en studiecirkel för att tillsammans med andra diskutera de områden som finns i filmerna. Allt finns på: http://iogt.se/bli-medlem/ditt-iogt-nto/

Idag har det varit ett digitalt releasekalas där det nya materialet lanserades. 110 personer på 15 platser runt om i landet deltog. Kul!

IOGT-NTO är verkligen en modern traditionell folkrörelse som hittar nya sätt att jobba på.

Bli medlem du också!

- Posted using BlogPress from my iPad

fredag 11 oktober 2013

38:e breddgraden

Igår var vi på studieresa till nordkoreanska gränsen, eller så nära den demilitariserade zonen man kan komma (DMZ).

Det var ett av de intressantaste besök jag gjort men svårt att återberätta. Här kommer lite bilder.




Den demilitariserade zonen, DMZ


I bakgrunden syns freedom bridge som byggts för att ett utbyte av handel, tjänster och människor skulle kunna ske mellan Nord- och Sydkorea. Så blev det inte eftersom Nord slöts sig än mer. Idag är den stora fina stationen och cargocentralen helt öde.


Seoul känner hela tiden ett påtagligt hot från det oberäkneliga landet i norr. Det syns tydligt med vakttorn och taggtrådsstängsel.

- Posted using BlogPress from my iPhone

tisdag 8 oktober 2013

Global alkoholpolitik





Det här är vad alkoholpolitik handlar om! Så enkelt är det -ju lägre priset är desto mer dricker folk. Bilden presenteras av Dr. Evelyn Gillian med den naturliga slutsatsen att vi måste höja priset så att folk dricker mindre.



Prof. Thomas Babor är värdsledande forskare på alkoholområdet och har skrivit Bibeln för alla som intresserar sig för alkoholpolitik -Alcohol, No ordinary commodity.
Boken översätts till alla möjliga språk. Färskt från tryckeriet kommer den bland annat på mandarin och lao (i Laos) i dagarna. Läs den! Alkoholindustrin gör det och de skakar...



Här är huvudtalarna på konferensen.

Vi är inne på andra morgonen på konferensen. Jag fick ett trevligt besked på jobbfronten så jag firar med en croissant :-) (Försökte få med en bil men den lägger sig upp och ner så ni slipper den...)

- Posted using BlogPress from my iPhone

måndag 7 oktober 2013

Bilder från första konferensdagen





Jag befinner mig i Seoul tillsammans med folk från alla världens hörn på konferensen Global Alcohol Policy Conference. Eftersom det är full fart och ett tajt schema får ni nöja er med några bilder tills jag hinner skriva något.



Några av mina reskompisar. Vi är många svenskar/nordbor på plats.



Vi började med en mycket trevlig koreansk middag igår med våra vänner från The Pacific region.



Dagen har mest ägnats åt intressanta presentationer från många delar av världen. Det är helt klart så att alla framsteg runt om i världen med restriktiva alkohollagar är något vi kan glädjas över.




Trötta volontärer :-)



Mitt sällskap på välkomstmiddagen var från Vietnam.

- Posted using BlogPress from my iPad

onsdag 2 oktober 2013

Storsatsning på skolan i Värmdö

I 13 timmar har vi utbytt idéer och tankar kring hur vi ska göra Värmdö bättre, med andra ord har vi haft budgetfullmäktige idag. För dig som är intresserad av ett speciellt ämne, en fråga eller kanske hela debatten så finns webbsändningen på kommunens hemsida.

För att läsa hela vår socialdemokratiska förslag kan du klicka här: http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarekommuner/varmdo/Var-politik-i-Varmdo/Helheten/S-storsatsar-pa-skolan/

För min del är det samhällsplaneringen som gäller och här kan du läsa mitt anförande som bara får vara upp till sex minuter (även om det troligtvis gör sig bättre live, ca 17:30 i webbsändningen):

Inledning
Det är fantastiskt att få medborgarnas förtroende att företräda dem -nu säger jag det rakt in i kameran också. Det är ett härligt förtroende, tack!

Som lokalpolitiker med ansvar för samhällsplaneringsfrågor får man möjlighet att åka runt i vår vackra kommun och se vad som fungerar BRA -som tex vår gigantiska miljösatsning med utbyggnad av vatten och avlopp.

Men man uppmärksammas också på saker som INTE hänger ihop som exempelvis det totala dödläget med utvecklingen av våra centrumorter eller oskicket med sänkt skatt och ökade avgifter istället.

Vi har det mesta här i Värmdö kommun; glesbygd, skärgård, tätort och nära till storstadens puls. I dessa delar av kommunen lever barn, unga, vuxna och äldre sida vid sida.

Hur skapar vi ett samhälle som gör att dessa delar samverkar? Hur kan ett barn, Saga 7 år, bo i skärgården och gå i skolan där? Hur kan en äldre person, vi kan kalla honom Lennart, som är 76 år, bo kvar i huset ute i Ekvik och ändå ta sig till Gustavsgården i Gustavsberg för att hälsa på sin fru som nu fått en plats där? Och hur kan en vuxen person, Lena 38 år, hinna både lämna och hämta på dagis och däremellan kunna vara miljömedveten och ta bussen istället för bilen till jobbet i stan?

Om vi politiker förstår Sagas, Lennarts, Lenas och alla andra Värmdöbors vardag OCH om vi är villiga att på ett hållbart sätt planera samhället utifrån det så kan Värmdö bli en bra kommun att bo, leva och verka i även i framtiden. Det är deras vardag som samhällsplanering handlar om.

När Miljöpartiet säger att vi är överens om 98 procent av kostnaderna i budgeten så handlar det om just de pengar vi har att röra oss med nästa år men skillnaderna i synsättet på hur Värmdö ska utvecklas i framtiden skiljer sig väsentligt åt mellan exempelvis oss socialdemokrater och moderaterna.

Den stora skillnaden ligger i om man tror på att det från politiken, med hjälp av våra kompetenta medarbetare i kommunen, går att ta en AKTIV roll i samhällsplaneringen ELLER om man ska låta det ske av sig själv. Saker poppar upp ur jorden som svampar här och där utan riktning och utan att våra medborgare känner att de är en del av den utvecklingen. Eller åtminstone att de känner att de har koll på varför saker händer och på så sätt kan acceptera det.

Många Värmdöbor hör av sig med synpunkter till mig. Ibland med glada tillrop men oftare kring det som inte funkar. Utöver skolan så hävdar jag att det är samhällsplaneringsfrågor som engagerar mest.

Vad vill vi då? Massor men sammanfattar det i tre delar:

1. Ta greppet om centrumutvecklingen i Gustavsberg, Hemmesta och Brunn som i princip stannat av
Dessa tre huvudorter ska vara blomstrande mötesplatser i lokalsamhället som våra medborgare känner för och känner "ägandeskap" i. Och Peter Frej moderat ordförande i Samhällsplaneringsnämnden, man kan inte bo i en detaljplan eller en byggrätt, det måste finnas lägenheter att bo i. Ni har lyckats åstadkomma 5 hyresrätter på 7 år och ingen utveckling sker i någon av våra tre huvudorter. Här måste det hända något nu!

2. Mjuk infrastruktur
Det måste vara en naturlig del när man bygger eller bygger ut bostadsområden att det finns förskolor och skolor inom området eller inom räckhåll. Skräckexemplet är den förskola i Charlottendal som inte byggts som utlovat. Även tillräckligt med infartsparkeringar, cykelvägar med mera måste funka.

3. Barnperspektivet i samhällsplaneringen

- Barnen är de som ska bo, leva och verka i det Värmdö vi bygger, det är rimligt att de får vara med och tycka. Dessutom är barn väldigt kloka och fastnar inte samma lösningar som vi vuxna tenderar att göra. Vi menar att barnperspektivet ska genomsyra hela samhällsplaneringen.

- Lekplatser (platser i det offentliga rummet) är oerhört viktigt för barns utveckling och för vuxnas möjlighet till en träffpunkt. På mindre än två veckor har ca 150 personer har skrivit under en namninsamling på nätet. Lekplatser engagerar. Den sedan fler år beslutade, finansierade och utlovade lekplatsen centralt i Gustavsberg måste byggas!


- Posted using BlogPress from my iPad

tisdag 1 oktober 2013

Moderaternas val att samarbeta med ett rasistiskt parti

Moderaternas val att sätta sig i knät på ett rasistiskt parti är bedrövligt. Eller rättare sagt - Höyre sätter det högerpopulistiska och mycket invandringskritiska Fremskrittspartiet i sitt knä.

Steget är inte långt till att fundera över om de svenska moderaterna är beredda att göra samma sak som ditt norska systerparti. Under de senaste 4 åren har Regeringen fått igenom 9 av 10 förslag genom stöd från SD.

Om du tvekar över hur mörkbrunt FrP är så skingras dina frågetecken bara du ser förstasidan på deras hemsida.

Vi är påväg åt ett håll som jag absolut inte vill att varken Sverige eller Norge ska åt. Nu får vi jobba ännu hårdare för att inte samma förfärliga utveckling ska ske i Sverige.


- Posted using BlogPress from my iPhone