fredag 4 maj 2007

Vem är det som saknar verklighetsförankring?

Över 1000 personer deltar i systematisk införsel och illegal vidareföresäljning av alkohol till hela landet, enligt ny kartläggning av tullen som inte ser någon minskning.

”Vi har nog inte en korrekt bild av verkligheten. Regeringen bör tillsätta en alkoholkommission som ser över konsumtion- och införselstatistik”, säger förre alkoholutredaren Kent Härstedt (s) till Drugnews och efterlyser sänkt spritskatt.

Jag påstår att det är Kent Härstedt som inte har en korrekt bild av verkligheten. Det är uteslutet av vi skulle sänka spritskatten av minst tre skäl:

1. Vi måste ha en sammanhållen solidariskt alkoholpolitik över hela landet. Om vi har ett problem i Skåne ska det lösas där och inte genom att vi underlättar ökad konsumtion i hela Sverige.

2. Smuggling är ett brott och ska hanteras av polisen på det sättet som alla andra brott hanteras. Vi behöver också mer civilkurage. Ser du någon som vidareförsäljer alkohol tveka inte att ringa 112 om det är ett pågående brott eller 114 14 (polisen).

3. Smugglad alkohol utgör knappt en tiondel av konsumtionen. Det är alltså den totala konsumtionen av laglig alkohol som behöver minska. Vi ska fokusera på rätt saker.

Vems intressen är det som ligger bakom Härstedts ständigt opassande uttalanden?

Inga kommentarer: