tisdag 23 oktober 2007

Maffian

De finns overallt. Nar man inte befinner sig i den situationen gar man omkring och tycker att livet ar allmant mysigt men sa plotsligt forandras allt. Jag pratar om att foda barn. Intet ont anande gar det omkring en massa gravidisar och vantar pa att den dar lilla krabaten ska komma.

Vi forbereder oss till tusen. Det ar inkop av sota babyprylar, letande efter det perfekta namnet i bocker och pa internet, gravidyoga (mamman ska ju ha sitt ocksa) och iordningstallande av barnrum.

Men vi glommer amningen. Pa MVC snackar man om allt mojligt men pyttelite om amningen. Och skulle man prata om det sa ar det nagot som anda gar in genom ena orat och ut genom det andra.

Sa gar vattnet och mer eller mindre fort ligger man dar med en skrikande liten sak pa magen och det ar da de kryper fram ur sina halor. AMNINGSMAFFIAN! Det ar som att hela varlden forandras i ett slag. Plotsligt tycker alla att amning ar det viktigaste som finns. Nara och kara blir som forbytta, sjukvarden fullkomligt tvingar en att amma och andra tittar snett pa en och talar garna om att man ar en dalig mamma om man inte ammar.

Det ar skandal!

Jag lyssnade pa en tjej pa P1 for over en vecka sedan som blev behandlad pa ett ovardigt satt nar hon inte kunde amma och anda sedan dess har jag kannt att jag maste skriva om detta. Jag rakade ut for samma sak men jag hade som tur var fantastiska manniskor i min familj som peppade mig att borja med flaska istallet och det var det absoluit basta for min dotter, mig och min man.

Jag kraver en reformering av synsattet i hela samhallet nar det galler amning men framfor allt inom sjukvarden.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Till att börja med vill jag säga att det så klart finns en massa bra saker med amning, att det ger barnet massa bra skydd och så.
Men jag håller med dej, hysterin kring amning är läskig. Och jag tror också att det är en backlash för feminismen. Kvinnor förväntas amma oavsett vad deras kroppar eller livssituation säger. Och som du säger - annars är man en dålig mamma. Och vips kan inte män vara hemma och mammorna kan inte gå på möten eller träffa vänner utan en massa problem med pumpning eller att ungen måste följa med.
Min erfarenhet är att dom kvinnor som inte kunnat amma tillräckligt och bytt till eller kompletterat med flaska - där tar papporna en mycket mer aktiv del av föräldraskapet.

Annika Andersson Ribbing sa...

Vi kanske kunde skriva en bok ihop på temat..
Jag har genom åren stött på så många mödrar med mindervärdeskomplex pga just detta.. Helt bisarrt hur många stukade mammahjärtan amningsfundamentalismen orsakat.

Jo, jag är amningsförespråkare också. När det funkar.

Fö. hoppas jag du och Patric har det fantastiskt!


Kram
Annika

Andrine Winther sa...

Min utgångspunkt är också att det är bra att amma. Det är säkert nyttigt för både barn och mamma. Det är enkelt och praktiskt och dessutom billigt. Men inte ammning till vilket pris som helst.

Min upplevelse (bygger bara på vår situation) är precis som Åsa säger att Patric (och faktiskt även far- och morföräldrar samt våra syskon) fick en närmre relation med Elsa den första tiden. Detta berodde främst på att många fick vara med och mata.

/Andrine