söndag 28 oktober 2007

GULD

Jag får erkänna att de är värdiga vinnare, IFK Göteborg!

Patric var på plats. Han var genomblöt och kommer väl, liksom 40 000 andra som var på plats, att vara sjuk resten av veckan. Men med en kopp te i handen och det varma minnet av en enastående säsong gör nog att han snart kommer på benen igen...

fredag 26 oktober 2007

Rök utan eld - fortsättningen...

I mitt förra blogginlägg krävde jag att hela EU ska vara rökfritt och idag läste jag i Parlamentets nyhetsbrev att just ett sådant initiativ har tagits. Det är inte lika långtgående som jag önskar men iaf...

Föga förvånande är moderaten Christofer Fjellner skeptisk till idén.

Intressanta fakta:
- Minst 650 000 människor dör årligen i EU på grund av rökning
- Cirka 80 000 människor uppskattas till följd av passiv rökning
- Merparten, 70 procent av EU-medborgarna, är dock icke-rökare
- Av alla medborgarna är 86 procent för rökförbud på arbetsplatsen, 84 procent för rökförbud på andra offentliga platser, 77 procent för rökförbud på restauranger och 61 procent för rökförbud i barer och pubar

Läs mer: http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/066-12157-295-10-43-911-20071023IPR12111-22-10-2007-2007-true/default_sv.htm

torsdag 25 oktober 2007

Rök utan eld

I Barcelona röker de överallt. Det är bara Starbucks som är en fristad (en trevlig sådan när man sitter i en fåtölj med en latte i handen men det är inte det som inlägget handlar om...). Konstigt vad fort man vänjer sig vid en rökfri underbar miljö på alla caféer, restauranger och flygplatser. När jag kommer till Barcelona eller Bryssel så är det som forntiden.

Inför rökförbud i hela EU nu!

tisdag 23 oktober 2007

Maffian

De finns overallt. Nar man inte befinner sig i den situationen gar man omkring och tycker att livet ar allmant mysigt men sa plotsligt forandras allt. Jag pratar om att foda barn. Intet ont anande gar det omkring en massa gravidisar och vantar pa att den dar lilla krabaten ska komma.

Vi forbereder oss till tusen. Det ar inkop av sota babyprylar, letande efter det perfekta namnet i bocker och pa internet, gravidyoga (mamman ska ju ha sitt ocksa) och iordningstallande av barnrum.

Men vi glommer amningen. Pa MVC snackar man om allt mojligt men pyttelite om amningen. Och skulle man prata om det sa ar det nagot som anda gar in genom ena orat och ut genom det andra.

Sa gar vattnet och mer eller mindre fort ligger man dar med en skrikande liten sak pa magen och det ar da de kryper fram ur sina halor. AMNINGSMAFFIAN! Det ar som att hela varlden forandras i ett slag. Plotsligt tycker alla att amning ar det viktigaste som finns. Nara och kara blir som forbytta, sjukvarden fullkomligt tvingar en att amma och andra tittar snett pa en och talar garna om att man ar en dalig mamma om man inte ammar.

Det ar skandal!

Jag lyssnade pa en tjej pa P1 for over en vecka sedan som blev behandlad pa ett ovardigt satt nar hon inte kunde amma och anda sedan dess har jag kannt att jag maste skriva om detta. Jag rakade ut for samma sak men jag hade som tur var fantastiska manniskor i min familj som peppade mig att borja med flaska istallet och det var det absoluit basta for min dotter, mig och min man.

Jag kraver en reformering av synsattet i hela samhallet nar det galler amning men framfor allt inom sjukvarden.

lördag 20 oktober 2007

Hur kul som helst!

Idag har jag blivit en Winther! Vigsel i Stockholms Stadshus, strålande sol och familjen. Det kan inte bli bättre och dessutom var det hur kul som helst :-)

Nu sticker vi till Barcelona



måndag 15 oktober 2007

Undanta alkoholen från WTO-förhandlingarna!

En gemensam resolution togs i helgen av 87 nordiska och baltiska organisationer på NordAN-konferensen på Island där vi kräver att alkoholen undantas från WTO-förhandlingarna. Det är stor risk att förhandlingarna leder till ökade alkoholskador.

Det är viktigt att alkoholen undantas av följande skäl:
1. Förhandlingarna sköts av EU och inte regeringen (EU har som bekant en annan alkoholpolitisk agenda)
2. De bedrivs med lite insyn och inflytande för allmänheten
3. Frivilliga organisationer och allmänheten har mycket liten möjlighet att påverka förhandlingarna

I värsta fall kommer en grupp internationella jurister ha makten att ändra nationella lagar om alkoholreklam, alkoholservering och försäljning av alkohol.

Återigen är det marknaden som går före folkhälsan och det vägrar jag acceptera. Undanta alkoholen från WTO-förhandlingarna nu!

tisdag 9 oktober 2007

Apropå Nobelpriset i fysik

Idag tänkte jag på hur fysik är en del av vardagen. Elsa badade i badkaret och var farsinerad över hur vattnet i badkaret liksom blev mer när hon satt ner. Det är väl härligt att man redan vid 1½ år börjar fundera över detta. Jag sa till henne att det hon pysslade med var fysik. Då sa hon:

-Bada!

Att det ska vara så svårt

Jag har hur många uppslag att blogga om som helst. Från början hade jag tusen små lappar i min almanacka men sedan insåg jag att jag på sant "Rune-manér" var tvungen att systematisera detta på en lista. Sagt och gjort. Men jag kom ju inte en cenitmeter närmre att blogga. Inget bra. Att det ska vara så svårt att prioritera lite tid till bloggen? Men skam den som ger sig...

måndag 1 oktober 2007

Leva med änglar

Elsa Angel Winther är den lättaste att leva med av de två änglarna här hemma. Den andra, IFK-Göteborgaren "änglarna", är desto svårare att förstå sig på. Just nu är det match mot Hammarby på hemmaplan. Innan den började gick det inte att föra en konversation med honom. Nu är det ett stort leende på läpparna efter 2-0. Snart är det paus och efter den vet man aldrig vad som händer...

De spelar iallafall i blå/rosa ställ idag för att stödja rosa bandet och kampen mot bröstcancer. Det känns schysst. Jag kan bara hoppas att de vinner. Då kan fotboll bli intressant. Tar man ställning för viktiga saker så vinner man. Det vore ju toppen!