tisdag 4 mars 2008

"Vi vill ha förskoleplats där vi bor"

Idag var jag på öppna förskolan i Ingarö församlingsgård. Det vimlade av barn och föräldrar. De hade tagit initiativ till att bjudan in mig som företrädare för Socialdemokraterna i Barnomsorgs- och förskolenämnden för att prata förskolefrågor i första hand. De hade också bjudit in nämndens ordförande Göran Jansson.

Bildtext: Det är en kanonbra verksamhet för barn och föräldrar som Ingarö församling bedriver.

Många föräldrar är oroliga för om de får någon förskoleplats i tid. Vilken förskola den platsen i så fall blir på och vad som händer om man "tvingas" ta en plats som ligger långt bort. Man upplever också att kommunen inte har någon plan för till exempel förskolor, förskoleplatser och annan barnomsorg trots att man expanderar oerhört.

När det gäller förskoleplatser så är det oacceptabelt att inte få plats inom garantitiden (3 mån). Jag och föräldrarna är helt överens om att den centrala kön till barnomsorgen är viktig och ska finnas kvar men att intagningsreglerna för den behöver ses över. Eftersom vi jobbar utifrån närhetsprincipen, dvs att man ska få en förskoleplats så nära där man bor som möjligt (om man önskar det), så är det konstigt att man tappar sin plats i kön när man tackar ja till en plats (oftast för att man ska börja jobba igen). Resultatet av detta blir att man tackar nej till en plats av rädsla för att hamna längst bak i kön och då få vänta ännu längre. Det är väldigt få som har möjlighet och råd att vara hemma det halvår eller hur länge det nu dröjer innan man får plats närmre hemmet.

Vi pratade mycket om varför det är så svårt att bygga nya förskolor runt om i kommunen. Värmdös barnföräldrar är mycket miljömedvetna och tycker det är självklart att man ska kunna hämta och lämna sitt barn på förskolan utan att vara bilburen. Ett mycket riktigt påpekande.

Många goda samtal och en hel del input till arbetet i nämnden är resultatet av besöket. Stort tack till alla föräldrar, barn och Ingarö församling för en trevlig förmiddag!









Bildtext: Både föräldrar och barn blir hungriga efter en kul förmiddag på öppna förskolan. Besöket gav ringar på vattnet. Den 22 april 10-12 finns jag på öppna förskolan (Kyrkettan) i Gustavsberg.

Inga kommentarer: