lördag 26 januari 2013

Alkoholpolitik så in i Norden

Just nu pågår en träff mellan våra systerorganisationer i Norden. Vi är på Island och från IOGT-NTO deltar Kjell-Ove Oscarsson, Peter Moilanen och jag. Även Ali Jerremalm från SLN deltar från Sverige. Målgrupp för konferensen är ordförande, eller motsvarande, och generalsekreterare i organisationerna.Ett väldigt intressant besök var av Siv Fridleifsdottir som är en mycket duktig och hängiven Isländsk folkhälsopolitiker från Centerpartiet som lyckats få en stor majoritet i Nordiska rådet för en restriktiv alkoholpolitik i hela Norden. Respekt! Läs gärna hela förslaget.

Den nordiska gemenskapen är viktig och det ger helt klart kraft och energi i arbetet för alla när vi åker hem till våra respektive länder igen. Vi utbyter erfarenheter och framgångsrecept med varandra.

Just nu kör vi ett antal kortare pass från olika organisationer där alkohol och idrott exempelvis är ett tema från Norge, Finlands nya alkohollag samt deras arbete med volontärer ett annat och vi kommer att sätta fokus på medlemsengagemang och engagemang utanför föreningsstrukturen.Jag träffade Vit Jul-pepparkakan i IOGT-lokalen i Reyjkavik. Den är ett bra exempel på hur kampanjer vi jobbar med kan spridas i hela norden. Man blir helt klart stolt och glad när man stöter på en kär vän som pepparkakan :-)

Inga kommentarer: