lördag 16 november 2013

Deprimerad eller hoppfull?

Intrycken från resan till Serbien och Bosnien och Herzegovina börjar lägga sig. Under ledning av Christina Bergman, från Palmecenter som är stationerad i Sarajevo, fick jag och Palmecenters generalsekreterare Jens Orback möjlighet att få en mycket bra bild av det politiska läget i dessa båda länder.

Ett häftigt evenemang som vi var speciellt inbjudna till var premiärvisningen av Palmefilmen på Cinema City i Sarajevo. Sveriges ambassadör Fredrik Schiller invigde visningen och innan filmen visades genomfördes ett intressant samtal om Palme som politiker, kollega, pappa och make mellan en kvinna från den ideella organisationen KULT och Jens Orback.

 Lite suddig men glada i filmpalatsets största biosalong :-)

Vi mötte EU-delegationen, våra systerpartier, ambassaderna och NGO:s i de båda länderna och det är en mycket, mycket dyster bild de tecknar av den demokratiska och politiska utvecklingen. Det går till och med bakåt i Bosnien och Herzegovina vilket känns deprimerande. Vårt stöd via exempelvis Palmecenter behövs verkligen.

Men det finns också många fantastiska små ljus i mörkret, inte minst i Serbien. Här besöker vi Center for Modern Skills i Belgrad. Det jobbar hands on med politiker för att utveckla demokratin både inom partier och i de politiska församlingar de befinner sig.

Kriget gör sig påmint på många ställen. Tiden är troligtvis den ensklit viktigaste faktorn för dessa länders möjlighet att bli demokratiska och få en bättre ekonomisk utveckling så att medborgarna kan få ett bättre liv. Den andra nyckeln till framgång är modiga människor som orkar kämpa mot korruption och maktfullkomlighet och för demokrati och utveckling.

Jag har trots allt gott hopp om båda länderna men är övertygad om att det krävs ett commitment från såväl folket som det internationella samfundet för att vi ska se framsteg. Förhandlingar om EU-medlemskap är ett sätt att skynda på en hållbar utveckling.

Inga kommentarer: