torsdag 3 maj 2007

Hur gick det nu då?

För dig som följde dramatiken i Bryssel igår så kan jag berätta att efter 7 timmar och 15 minuters väntan var alla omröstningar kring arbetssrätten avklarade och det var vår tur att stiga upp på podiet.

Vi hade naturligtvis jobbat på under dagen så två av personerna som lagt ändringsförslag på vårt dokument om alkoholstrategin hade vi kompromissat med. Den tredje, en spanjor som hade fått sina förslag från alkoholindustrin i sin hand, drog tillbaka sina yrkanden. Det var tur eftersom de var 45 stycken. Det fina i kråksången var att han drog tillbaka. Det som är lite mer besvärligt är att han eller någon annan kommer tillbaka i plenum i slutet på maj.

Det hela bankades igenom på 25 minuter och 43 röstade för och 3 mot.

Något som kan vara bra att veta om Ekonomiska och sociala kommittén är att de i "SOC-sektionen", dvs den del som slarvigt sagt representerar mer "sociala intressen" och civila samhället, är 100 delegater från hela EU. Efter långköraren om arbetsrätten var alltså mindre än hälften kvar. Dessutom är det så att om 1 person röstar mot så kommer man i plenum (ca 300 personer bestående av arbetsgivare, arbetstagare och så de "sociala" intressena) att tillåta en öppen debatt.

Det betyder att vi får jobba på bra till den sessionen för då behöver både argumenten och underlaget vara vässade.

Vill du göra en insats? Hör av dig till mig så finns det mycket påverkansarbete att ta tag i inför sessionen den 30-31 maj!

Inga kommentarer: