söndag 15 juli 2007

Känner jag någon som har en likadan mobil som jag?

Det är ett gissel att vara ute på resa. För att vara borta en veckan måste familjen packa ner minst 5 laddare av olika slag. Mobilerna har olika varianter, psp:t ska ha sin, videokameran och kameran likaså.

Visst lyckas tillverkarna gör mobiler och kameror mindre och smidigare men laddarna då?

För att rationalisera, i packningen, börjar jag fundera på vilka vi ska träffa och vilken mobil de har. Kanske kan jag ladda mobilen när vi är hos svärfar? Han har ju visserligen inte en likadan mobil men det är väl samma typ av laddare?

Därför kräver jag nu att regeringen driver frågan om att harmonisera marknaden för laddare så att vi får en standard på detta område. Vilken minister ska jag adressera? Det får bli handelsminister Sten Tolgfors.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hitta denna artikel på www.mobil.se något att ta efter.
/Jonas.J

Snart den enda laddare du behöver?

Kina ställer krav på USB-laddning av mobiltelefoner
2007-06-01 11:07
Alla mobiltelefoner som säljs i Kina måste ha en universell standard för mobilladdare. Det har det kinesiska informationsministeriet beslutat. Eftersom standarden i fråga är Mini USB innebär det också att alla mobiltelefoner i Kina kommer att kunna laddas via datorn med en vanlig USB-sladd.
Enligt det beslut som det kinesiska informationsministeriet fattat måste alla mobiltelefoner som tillverkats efter den 14 juni 2007 vara försedda med en Mini USB-port för laddning för att få säljas i Kina.

Syftet med beslutet är enligt de kinesiska myndigheterna att få ner mängden elektronikavfall. Över 100 miljoner mobiltelefoner slängs årligen i Kina, och med dem en stor mängd fullt funktionsdugliga mobilladdare.

Eftersom den standard de kinesiska myndigheterna har valt är USB innebär det också att man kan ladda mobiltelefonerna med en vanlig USB-sladd med en standardkontakt i ena änden och Micro-USB i andra änden.

Stora tillverkare som Sony Ericsson, Nokia och Motorola har meddelat att deras nya modeller för den kinesiska marknaden kommer att följa standarden. Enligt tidningen EETimes säger lokala mobiltillverkare som Lenovo Mobile, Bird och Konka att den nya standarden innebär minskade konstruktionskostnader.

Vi på Mobil kan bara se fördelar med det kinesiska kravet. Förutom att alla laddare fungerar till alla telefoner och att alla telefoner kan laddas från datorn får man dessutom en standard för synksladdar till datorn. För tillverkarna borde det också vara en besparing om de inte behöver både en laddningsport och en synkport.

De flesta mobiltillverkare gör separata utgåvor av sina telefoner för den kinesiska marknaden, men vi hoppas ändå att företagen tar sitt förnuft till fånga och går över till USB över hela världen. Om inte får vi väl kräva att EU inför en liknande reglering.
Av: Elias Nordling

Andrine Winther sa...

Låter som en bra idé både som en lösning på mitt problem och en insats för miljön!

Vem är du?

/Andrine

Anonym sa...

Din Partikamrat
Jonas

Andrine Winther sa...

Aha, kul att du är här i bloggvärlden! Tack för artikeln.

Anonym sa...

Det här vore kanske något för dig?
http://pryl.feber.se//feber/art/25231/vska_bara_fr_laddare/