fredag 27 april 2007

Alkohol är ett hinder för utveckling

Sitter just nu på den första konferensen om alkohol och global utveckling i Sverige. Här konstaterar världsledande forskare, politiker och företrädare för civila sammhället att alkohol är ett hinder för utveckling.

"Vi har kunskap om detta nu måste vi agera!"
Eva-Britt Svensson, Europaparlamentariker (v)

torsdag 26 april 2007

Idag damp den ned i brevlådan

På väg -Om drömmar, ilska och vilja

Det här är boken ska uppmuntra till ideologisk debatt och eftertanke. Att alla ska med vet vi men meningen är att tillsammans svara på vart. Ska bli kul att föra framtidsdiskussioner med familj, vänner, folk jag bara möter och partivänner.

Blåljusen blinkar oftare för män

Läser i Riksdag & Departement att ambulansen oftare kör med blinkade ljus när det är en man i transporten. Är inte det helt otroligt att till och med i ett akutläge blir vi kvinnor åsidosatta?! Kvinnors besvär bedöms som mindre akuta står det vidare i artikeln. Trots att vi har könsneutrala lagar så behandlas vi olika.

En utredning har kommit fram till detta och föreslår ett antal åtgärder så att vi kan komma till rätta med orättvisorna. Det ska bli mycket spännande att följa den här frågan.

onsdag 25 april 2007

Hellre sjuk än Kommunstyrelse?

Att vara sjuk är jättetråkigt! Det finns nog de som hellre är sjuka än att sitta på möte en hel kväll (det blir säkert natt också) för att som synes träta om helt onödiga saker.

Jag är dock inte en av dem. Jag tycker att det är jättetråkigt att inte kunna vara med på mötet ikväll. Jag älskar möten och dessutom tycker jag det är toppen när alla inte är överens. Det bevisar att demokratin fungerar.

måndag 23 april 2007

House är som en Big Mac

Det är få TV-program som gör att jag känner mig uppfylld. Den där härliga känslan av att längta efter ett nytt avsnitt. Känslan av att bli glad över att diskutera senaste avsnittet med folk i min omgivning och känslan av att jag fortfarande kan bli överraskad av TV.

Så kände jag när serien Vita huset gick i sju säsonger på SVT (känns ännu bättre när det är Public Service-TV som prickar rätt). Sedan blev det tomt. Jag trodde aldrig att tomrummet skulle fyllas men i viss mån gör det faktiskt det av serien House.

Jag saknar verkligen en riktigt bra serie om politik och House kan på intet sätt jämföras med Vita huset men den är ändå sevärd. Den fungerar lite som en Big Mac, jag blir mätt och nöjd en stund.

Imorgon klockan 21 är det dags...

söndag 22 april 2007

Avveckla biståndet

Det sa Carl B Hamilton (fp) på nyheterna nyss. Pengarna ska istället användas till militära och polisiära insatser.

"Jag har rätt i sak."
Carl B Hamilton

Det var ju ödmjukt sagt. Jag tycker att du har fel i sak. Det är självklart att vi ska bidra till en demokratisk utveckling i de fattiga länderna. Det gör man inte genom militär och polis.

Det handlar om solidaritet Carl B Hamilton!

Alkoholindustrin ligger inte på latsidan

När jag var på möte i Bryssel i måndags på Ekonomiska och sociala kommittén som just nu behandlar EU:s alkoholstrategi berättade hon som är rapportör att hon aldrig har blivit så utsatt för lobbying som de senaste veckorna.

Hon har suttit i kommittén i 9 år och har haft ett antal stora uppdrag som rapportör men hon sa att det här var det värsta hon har varit med om.

Alkoholindustrin har mycket resurser i form av pengar, för några vettiga argument har de inte!

Dock tror jag att vi på folkhälsosidan kan lära en del av industrins sätt att jobba. Vi måste alltid vara på alterten när alkoholfrågan är uppe i olika sammanhang och framför allt vi kan inte bara tycka en massa vi måste tala om för de som jobbar med frågan att vi tycker och vad vi tycker.

De slagna sossarna

dem får du leta efter någon annastans. Igår var jag på partidistriktskongress i Sollentuna. Vi var 250 ombud från hela Stockholms län och jag lovar att det är ett gäng som är riktigt sugna på att skapa bra politik för alla medborgare i regionen.

Mitt bidrag till medborgarna igår var att i talarstolen kräva att vi ska möjliggöra att alkoholkonsumtionen sänks.

Nu kör vi så det ryker!

tisdag 17 april 2007

I Bryssel över dagen

05:40 taxi till Bromma. 07.00 flyg till Bryssel. Glider förbi incheckningskön eftersom jag redan kvällen innan har checkat in on-line och skrivit ut mitt boardingkort. 09.10 Landar i Bryssel. Allt funkar fläckfritt, hittills...

Nu är jag i Bryssel. Här funkar inget. Tjockt med folk på flygbussen. Dörrarna stängs inte för att folk står ivägen. När en kille har sprungit fram och tillbaka utanför bussen för att se till att folk inte står ivägen visar det sig att bussen ändå inte startar. Han provar en gång, två gånger, tre gånger... Sedan startar bussen. Puh, nu börjar det bli varmt.

Väl inne i stan står solen högt och termometern visar på 29 grader. Sitter på Place Luxemburg hela förmiddagen i solen och jobbar. Stämmer av med vår trainee Jeanette inför dagens möte i Ekonomiska och sociala kommittén.

Mötet går riktigt bra (skriver ett annat inlägg om det) och direkt efter det, 18.00, är det dags att kasta sig in i den förbeställda taxin för att hinna med planet hem till Sverige 19.25. Jag blir anvisad en plats att vänta på av vakten men det finns ingen taxi där. Jag väntar en kvart sedan ber jag dem ringa igen. 5 minuter säger hon i informationen. Jag går fram och tillbaka och tittar på klockan. Ingen taxi. Nu inser jag att flyget är i farozonen. Då ser jag en taxi som försöker ta sig in på området. Han skäller ut mig efter noter eftersom jag står på fel ställe och väntar och när jag på svenskt maner har ursäktat mig kommer en annan man och skäller ut mig eftersom jag har ringt efter två taxibilar.

Väl på väg blir stopp, det är trafikstockning och när jag berättar att flyget går 19.25 skrattar chauffören åt mig. Han kör dock som en idiot och vi kommer fram i sista sekund. De sista minutrarna i taxin har jag förberett min flyktväg. Jag vet vilka ställen det går fortast att ta hiss på och vilken kö jag ska ta i securityn. Jag springer och hinner. Hurra!

Väl framme i Sverige funkar allt som det ska igen. Där står det en snäll och vänlig taxikille med mitt namn på en skylt (självklart har de kollat upp vilken tid flyget ankommer). Jag hoppar in i taxin. Slår på datorn. Jobbar bort ett par småsaker och kliver in genom dörren här hemma 22.30.

Fantastiskt att det går att åka till Bryssel över dagen och göra ett bra jobb!

söndag 15 april 2007

Tidig morgon imorgon

Imorgon ringer klockan 05.15 och taxin kommer 05.40. Jag ska till Bryssel över dagen. EESK, Europeiska Ekonomiska och sociala kommittén har möte om EU:s alkoholstrategi. Brukar alltid vara spännande att hitta argument till en polack som företräder arbetsgivare eller till en portugis som företräder alkoholindustrin.

Vi får se hur det går men jag är taggad.

fredag 13 april 2007

Estland höjer alkoholskatten och Finland jublar


Snacka om kedjereaktion. Estland kommer att höja skatten på både alkohol och tobak eftersom Lettland höjer sin skatt. Finland jublar och får därmed argument för att höja sin.

Precis samma reaktion skedde när Finland bestämde sig för att sänka sin skatt för inte så länge sedan. Vilken tur att vi i Sverige inte anslöt oss till denna kedja och att det fanns många kloka människor som kunde argumentera väl för att inget gott skulle komma ur en skattesänkning.

Hur en socialdemokratisk regering, som ska värna alla människor, på fullt allvar kunde föreslå en skattesänkning är helt ofattbart.

Skäms på er!

onsdag 11 april 2007

Go Maria!

En stor eloge till folkhälsominister Maria Larsson (kd) som är tydlig i alkoholfrågan:

-Totalkonsumtionen ska minska
-Skatten på alkohol ska inte sänkas
-Fortsatt begränsad tillgänglighet

"I regeringsförklaringen anger vi tydligt att totalkonsumtionen ska sänkas"
Maria Larsson


onsdag 4 april 2007

Alkoholindustrin bjuder riksdagens skatteutskott på starköl

Anmärkningsvärt men knappast förvånande är att när Sveriges Bryggerier och Carlsberg bjöd skatteutskottet på middag så bjöd de också på starköl. Vad som är mer uppseendeväckande är att skatteutskottets ledamöter snällt tog emot. Men mest upprörande är ändå att Lennart Hedquist (m), skatteutskottets ordförande, bara någon vecka efter middagen gör ett utspel där han kräver sänkt skatt på öl.

Magstarkt, Hedquist!

Läs mer i IOGT-NTO:s tidning Accent http://www.iogt.se/templates/SimplePage____174.aspx

tisdag 3 april 2007

Kommunal avgift till statskassan


Tittade just på alliansens presskonferens via webben där Reinfeldt stolt slog sig för bröstet för att man infriat ännu ett vallöfte.

I korthet går förslaget ut på att fastighetsskatten slopas och ersätts av en kommunal avgift samt höjd reavinstskatt. Komiskt var det dock när de fyra borgerliga partiledarna stod uppradade och fick frågan om den kommunala avgiften kommer att gå till just kommunerna och de på den frågan var tvungna att svara nej. Avgiften kommer nämligen att gå raka vägen in i den statliga kassakistan.

Så mycket för decentralisering.

måndag 2 april 2007

Ska alla få yttra sig?


För mig är det självklart att alla intitiativ till att öka den lokala demokratin ska uppmuntras. Vi kommunpolitiker ska föregå med gott exempel, därför tycker jag att försöksverksamheten som vi i Värmdö har haft för ersättare att yttra sig i kommunfullmäktige ska permanentas.


Det kan inte finnas något annat skäl än rädsla från majoriteten när man vill ta ifrån ersättare yttranderätten. En levande debatt där vi vrider och vänder på argumenten är det bästa för medborgarna. Vi bor i olika kommundelar, vi har olika bakgrund och vi representerar olika ideologier. Jag är säker på att våra beslut blir både bättre och klokare om vi är fler som kommer med synpunkter.Det är viktigt att alla får yttra sig!

Ny i bloggvärlden

- Har du en blogg?

- Nej, jag hinner inte, säger jag och känner att det är en sanning med modifikation.

Jag hinner väl om jag vill. Men vill jag? Alla har en blogg nu för tiden. Finns det verkligen någon anledning för mig att också ha en? Vem ska läsa den? Jag har ju ändå inget viktigt att säga... Samtidigt känner jag mig oerhört frustrerad över en mängd saker. T.ex att vår restriktiva alkoholpolitik håller på att nedmonteras eller att vi måste åka två mils omväg för att lämna vår dotter på dagis eller att marknaden ska få styra fritt i moderaternas Sverige.

Jag försöker påverka genom mitt jobb i nykterhetsrörelsen och genom att vara aktiv i kommunpolitiken men det kanske är så att en blogg kan vara ytterliggare en arena för mig att tycka och påverka?!

Jag gör ett försök!