onsdag 28 maj 2008

Jan Björklund - skrattretande

Jan Björklunds diciplinskola går rakt in i riksdagens kammare när Björklund idag talar om för Mikael Damberg, som för övrigt är vuxen, att han ska lyssna på vad Björklund säger (läs: han undervisar från katedern) och inte sitta och skriva på sina svar till honom. Det är så typiskt den skola som Björklund vill ha. Han vill inte ha fria, tänkande individer som kritiskt granskar vad han säger. Han berättar vad som är rätt och vad alla andra ska tycka också.

Det är också skrämmande att vi har en utbildningsminister som står i riksdagens kammare och skryter om att det är en högre andel högskoleutbildad personal, förskollärare, i privat verksamhet. Var har han fått de siffrorna ifrån? Skolverket kom för bara någon vecka sedan med den senaste statistiken som säger att det är precis tvärtom. Varför ljuger utbildningsministern?

I Värmdö talar statistiken sitt tydliga språk när det gäller förskolan:

1. I Skolverkets statistik visar det sig att andelen högskoleutbildad personal har minskat från 37 % till 32 % under den moderatstyrda tiden i Värmdö.

2. I den enkät som föräldrarna till barnen i Värmdös förskolor svarat på angående kvaliteten i förskolan så visar den tydligt att kvaliteten har minskat under den moderatstyrda tiden i Värmdö.

Den moderatstyrda regeringen med sin folkpartistiska utbildningsminister har inte mycket att komma med och när Björklund inser det säger han i Sveriges riksdag att Mikael Damberg, han är fortfarande en vuxen människa, är "tjafsig i överkant". Och sedan kommer hela harangen. -Ni hade 12 år på er. Varför gjorde ni inget? Återigen tar regeringen inte ansvar utan vill att vi ska göra det.

Lästips

I helgen ska det bli toppenväder så spring förbi första bästa bokhandel på lunchen idag och köp Tyst hav av Isabella Lövin. Jag blev uppfylld av engagemang när jag läste boken. Jag fick liksom en nyvunnen kampvilja och jag har aldrig värnat ålar och torsk så mycket som nu.

Isabella Lövin skriver enkelt och tydligt om ett politikområde som är snårigt och tekniskt. Jag känner igen mycket av industrins fula, dåliga och skrämmande metoder från alkoholpolitiken.

Jag uppmanar alla att läsa boken och när den är slut slår du ett snöre om den och ger den till närmsta make/maka, granne eller kollega.

måndag 26 maj 2008

Maria Wetterstrand: Vi behöver inte välja mellan visioner och realpolitik

Har tittat på sändningarna från Miljöpartiets kongress. Har gjort det tidigare också och slås alltid av att Miljöpartiet verkar vara det parti som har längst mellan sina gräsrötter och ledningen. Jag tycker att dock att gapet har minskat något nu.

Peter Erikssons inledningstal var sådär och de flesta debatter var sådär men Maria Wetterstrands avslutningstal var lysande!

Läs Maria Wetterstrands avslutningstal från Miljöpartiets kongress i helgen:
Marias tal

Rösta på Lasse -sista dagen idag!

Lars Bryntesson är nominerad till årets Värmdöbo. Jag kan göra en lång lista med skäl för varför du ska rösta på Lasse men jag nöjer mig med tre:

1. Lasse bryr sig om Värmdö och värmdöborna som få gör. Han är inte infödd men jobbar som en tokig för att Värmdö ska utvecklas.

2. Lasse har ett demokratiskt patos och en inkluderande ledarstil som är häftig. Lasse anser att alla har en plats och kan tillföra något. Han är jättebra på att få fler att engagera sig.

3. Lasse klarar att se den lilla människan och de mjuka värdena i stora komplicerade tekniska frågor. Han låter inte motorvägar gå före barn.

Rösta på Lasse

onsdag 21 maj 2008

När ska regeringen börja regera?

Sitter och lyssnar på riksdagsdebatten. Det är tydligt att moderater, kristdemokrater, folkpartister och centerpartister inte har fattat att vinna val betyder att man måste ta ansvar. De befinner sig fortfarande i en oppositionsroll och fortsätter att kräva av oss socialdemokrater att vi ska svara för regerandet.

Vi är i opposition och ska opponera på er politik! Socialdemokraten Maryam Yazdanfar formulerade det mycket bra under dagens debatt.

Det samma gäller politiken i Värmdö. Vi socialdemokrater är vana att ta ansvar men när det nu är en annan majoritet så ska vi opponera mot den orättvisa, otrygga och oansvariga politiken som förs.

Vi tar oppositionsrollen på allvar. När ska moderater, kristdemokrater, folkpartister och centerpartister ta regerandet på allvar?

tisdag 20 maj 2008

80% vill inte ha vårdnadsbidrag

Kommunal har gjort en enkät där 80 procent säger att de inte vill att vårdnadsbidraget ska införas om kvaliteten i förskolan försämras.

I dag debatterar och beslutar riksdagen i frågan om att införa ett helt ofinansierat vårdnadsbidrag. Beräkningar visar att ett vårdnadsbidrag kan kosta kommunerna upp till 3 miljarder kronor.

Heja ICA i Teg!

ICA supermarket i Teg är först i landet med att INTE sälja tobak. Kanon! Det är verkligen att ta ett samhällsansvar. Nu hoppas jag att fler butiker hänger på. Inte bara inom ICA utan även Coop och Vi. Maila gärna ICA och tala om att du också tycker att det är bra och att fler butiker borde göra samma sak.

PS. Nästa steg är att sluta sälja folköl. Det hör hemma på Systembolaget.

lördag 17 maj 2008

Öppet brev till Göran

Annika Andersson har skrivit ett öppet brev till Göran Jansson som är ordförande i Barnomsorgs- och förskolenämnden i Värmdö. Brevet skrev hon på Förskolans dag som var i torsdags. Läs gärna!

Fler som vill satsa på förskolan: I Dala-Demokraten och Marie Granlund i riksdagen.

Ska jag eller ska jag inte?

Det var längesedan jag bloggade. Vad beror det på?

Jag tycker om politik. Det är oftast kul att vara med och påverka. Min förhoppning när jag startade bloggen var att kunna förmedla bra politik och politik som gör skillnad för Värmdöbor och medborgare i hela landet.

Men det gick inte...

Här på Värmdö har politiken nästan bara bestått av dåliga och ogenomtänkta beslut som jag inte vill vara en del av. Och hur kul är det att skriva om att jag reserverat mig eller att jag inte deltar i beslut?

Samma sak gäller den nationella politiken. Löftet om avskaffad fastighetsskatt som blev höjd fastighetsskatt för de som har minst attraktiva hus och ingen för de som bor i stora villor på Lidingö. Vem vill ha det så? Jo, den moderatstyrda regeringen.

Listan kan göras lång med dålig politik (läs: höjd A-kassa, höjd bilförsäkring, urholkningen av omställningsförsäkringar i arbetslivet osv) men jag vill helt enkelt inte ha en blogg där jag bara klagar. Så jag skrev om lite andra men ganska ointressanta saker. Konsekvensen blev att jag slutade ett tag.

Nu har den dåliga politiken gått så långt att jag inte längre kan låta bli och kommer därför att börja blogga igen. Står du inte ut med min negativa inställning till saker och ting höra av dig så ska jag omvärdera.