lördag 29 augusti 2009

Budkavle för en kärnvapenfri värld

Det går en budkavle för en kärnvapenfri värld genom Sverige. Varje lördag klockan fem i tolv hålls en manifestation i någon kommun och idag hade turen kommit till Värmdö, där jag höll en appell.

Budkavlen stöds av många organisationer så som FN-förbundet, Svenska freds- och skiljedomsföreningen och Läkare mot kärnvapen men även av folkrörelser som Socialdemokraterna. Privatpersoner som till exempel Carolina Klüft har också engagerat sig i frågan.

En viktig del av budkavlen är den namninsamling som pågår och som ska lämnas till regeringen under hösten.

Vad handlar det om?
NPT-avtalet (Nuclear Non-proliferation Treaty) från år 2000 behandlar i 13 punkter hur kärnvapennedrustning kan genomföras. NPT-avtalet är undertecknat men ej verkställt. År 2010 möts alla FN-länder för en uppföljning och vi vill att den svenska regeringen ska ta fram en konkret handlingsplan till dess.

Min appell
Målet för oss Socialdemokrater är en värld fri från kärnvapen. Vägen dit går via kraftfulla kontrollmekanismer och outtröttligt arbete för nedrustning.

Så länge något land har kärnvapen kommer andra också vilja skaffa dem. Så länge kärnvapen finns, finns också risken att de används.

Sverige har spelat en viktig roll i nedrustningsarbetet under många årtionden. Detta ger trovärdighet och tyngd att använda. Och det är dags att använda det förtroendekapitalet NU!

Sverige måste använda sitt EU-ordförandeskap för att öka trycket i nedrustningsarbetet. Det finns ett stigande internationellt intresse för nedrustningsfrågorna därför finns goda förutsättningar för Sverige att ta snabba och kraftfulla initiativ. Men det bygger ju på att man vill…

Ett närliggande exempel på att regeringen är passiv är att man in i det längsta drog sig för att tillkännage att Sverige skulle underteckna avtalet mot klustervapen.

Kärnvapen och nedrustning kan kännas stort, svårt, obegripligt och väldigt långt borta. Men de som kommer att drabbas är civila. Oskyldiga människor som du och jag.

Jag har med mig en tröja här idag som jag skulle överlämna till Moderaterna men de är inte här. Det är nämligen dags för regeringen Reinfeldt med Carl Bildt i spetsen att ta på sig ledartröjan för nedrustning.

Vi måste skapa en tryggare värld!

3 kommentarer:

Karin Bergh sa...

var det den texten du skrev på tåget? Jättebra appell.

Andrine Winther sa...

Ja, det stämmer. Tack :-)

Nils-Erik Särnbrink sa...

Jättefint, Andrine, att Du kunde representera engagerade socialdemokrater i den här angelägna frågan. Tack!
Synd att inte moderaterna fanns med!