måndag 28 oktober 2013

Världen behöver en New Global Deal

150 deltagare från 45 länder deltog i den stora internationella konferensen som vi svenska socialdemokrater stod som värdar för. 80 partier från hela världen har startat nätverket Progressive Alliance i maj i år och nätverkets första konferens fick vi äran att arrangera.

Temat för mötet var A New Deal between capital and labour. Vi behöver en ny världsordning, en slags global Saltsjöbadsanda skulle man kunna säga. Vår partiledare Stefan Löfven förklarade väldigt tydligt vad det handlar om i sitt Almedalstal:

...Demokratins möjligheter slutar heller inte vid Europas gränser. I maj rasade taket i en tygfabrik i Bangladesh. Ledningen hade satt lägre kostnader framför sina arbetares säkerhet. 1100 människor dog för att tröjan som du kanske har på dig skulle vara så billig som möjligt. Visst känns den lite trängre nu? Visst kliar den lite obehagligt?

Men jag vill inte att du ska sluta handla tröjor. Jag vill göra något större. Jag vill som Sveriges statsminister använda allas vår röst, och vårt land som exempel, för att skapa ett globalt handslag mellan arbete och kapital.

Vi ska skapa utrymmen för företag världen över att både erkänna löntagares rätt att organisera sig, och beskattning för människors välfärd. Fackföreningar ska erkänna ägarnas rätt att leda företagen och göra vinst.

Stater ska erkänna dem båda som sociala partners, och tillhandahålla god utbildning, infrastruktur
och välfärd. Runt om oss finns många länder som är redo att ta det steg Sverige tagit. För arbetsrätt, för utveckling, för välfärd. Och vi har många tillfällen för att göra det möjligt.

Nu ska EU förhandla fram världens största frihandelsavtal med USA. Jag välkomnar det varmt.
Det kommer att skapa många jobb i Sverige. Men de sociala rättvisefrågorna ska finnas med i anslutning till avtalet. Med en socialdemokratisk regering ska Sverige bli en röst för en internationell Saltsjöbadsanda, och en global ekonomi som gynnar alla – och kuvar ingen...

För dig som vill veta mer om vad det handlar om kan du titta på det här fina inslaget i TV4.
http://www.tv4play.se/program/ekonomi?video_id=2469931

1 kommentar:

Kenneth sa...

Tror du själv på vad du skriver?
Nu ska EU förhandla fram världens största frihandelsavtal med USA. "Jag välkomnar det varmt/.../Men de sociala rättvisefrågorna ska finnas med i anslutning till avtalet" Länkar till Cornus blogg som avhandlar detta lite. http://cornucopia.cornubot.se/2013/11/ttip-avtalet-ger-foretag-ratt-att-kora.html Är det verkligen (S) vill?