Det känns roligt att få skriva ett blogginlägg om kommunala politiker som är Kristdemokrater. På dagens DN-debatt går nämligen sju kommunstyrelseordföranden ut med budskapet "Ge kommunerna pengar eller dra ned på välfärden".
Artikeln ställer framförallt två saker på sin spets:
1. Det är helt orimligt att kommunerna tvingas till kommunal medfinansiering av infrastrukturprojekt.
2. Debatten om vad som ska ingå i det kommunala uppdraget måste föras. Lagreglerade verksamheter ska utföras på samma sätt i hög- som i lågkonjuktur.
Politiker med fötterna i myllan ser snabbt effekterna av regeringens passiva politik. Det är modigt att starta debatten om vad som ska ingå i det kommunla åtagandet, det som så många medborgare ser som en självklar rätt. När vi ändå är i farten tycker jag att vi kan bredda debatten till att gälla hela det offentliga åtagandet men inser att det kanske får bli en annan dag.
Budskapet till Borg och resten av regeringen är i allafall glasklart. Ska bli spännande att se om (KD) har något inflytande i alliansen...
6 kommentarer:
Jag kan snabbt konstatera att KD politikerna INTE är villiga att spara in på vårdnadsbidraget eller överklassnära tjänster (hushållsnära tjänster).
Lyx för som är dyr, onödig och inte för folk med vanliga inkomster.
En heltidsplats i förskolan kostar i snitt 140.000 kr/år. Föräldrarna betalar 10% = 14.000 kr/år och skattekollektivet subventionerar med 126.000 kr/år.
Vårdnadsbidraget subventioneras med högst 36.000 kr/år.
Enkel matematik, Hasse :-)
Ja, vårdnadsbidraget är hål i huvudet men att inte ge sig in i debatten om den reella välfärden är bara dumt (särskilt om man är sosse).
Riktigt så enkel är ju inte matematiken eftersom du får ett rejält skattebortfall i andra änden.
Och hur mycket ska föräldrarna tjäna för att kunna betala de 126.000 kr/år som det kostar att subventionera en heltidsplats inom barnomsorgen?
Små delar av borgerligheten i Sverige vill försvara välfärden, det är possitivt. Borgerlighetens tankesmedja Timbro vill slakta kulturen dvs. bibliotek, simhallar, sporthallar etc. för att rädda välfärden efter alla skattesänkningar till de mest förmögna.
Idrotta är redan idag en klassfråga. Hur många barn till ensamstående mammor spelar ishockey? Tycker den borgerliga tankesmedjan att fattiga barn inte behöver kunna simma?
Socialdemokraterna har under flera år kämpat för att försvara välfärden. Välfärdens kärna innehåller dock vare sig överklassnära tjänster eller kristdemokratiskt vårdnadsbidrag.
Vårdnadsbidrag innebär både skattebortfall (precis som Andrine skriver), dessutom tar det ekonomiska medel som istället skulle ha kunnat gå till förskolan som har välutbildad personal.
Förskolan och finansieringen av dess samma handlar inte om subventioner. Det handlar om att vi ger alla barn samma möjligheter till en utbildning genom lek. Det handlar om välfärdens kärna, att alla barn ges möjlighet att ta sina första steg i ett livslångt lärande.
Jag frågar mig hur den borgerliga parollen om att bryta bidragsberoendet går ihop med vårdnadsbidraget?
Noterar att Anomym kallar förskolan för barnomsorg. Är det så du ser på förskolan, en barnpassning utan pedagogiskt innehåll? Det är kanske din (borgerliga) bild av förskolan, men inte min!
Skicka en kommentar