onsdag 19 maj 2010

Har du valt fel skola? Skyll dig själv!

Nu blir jag rent ut sagt förbannad!

Fredrik Reinfeldt sitter i TV-soffan och svarar på allmänhetens frågor. På frågan om vad han ska göra för att de oacceptabla skillnaderna i resultat i skolan inte ska bestå har han bara ett svar; föräldrar och barn får byta skola.

Detta är den borgerliga skolpolitiken i ett nötskal. Är du inte nöjd så byt.

Det finns många problem med denna syn. Här är några:

1. Det är olagligt
Alla elver ska enligt lag ha samma möjlighet och förutsättningar att uppnå målen.

2. Det är orättvist
Det betyder att barn i exempelvis Stockholm har större chans att klara sig i skolan eftersom det finns tätt med skolor här. Du kan byta skola och ändå bo kvar där du bor idag. Bor du i ett litet samhälle med bara en skola får du återigen skylla dig själv.

3. Barn är inte vilken handelsvara som helst
Barn är sociala individer som har rätt till en bra arbetsmiljö oavsett vilken skola de går i. Reinfeldt kanske tycker att det är okej att rycka undan sina barns sociala tillvaro för att byta skola men för många av oss andra som är föräldrar är det ett mycket stort steg. Det handlar om kompisar och lärare som barnet har förtroende för.

1 kommentar:

Nicklas sa...

Visst har alla rätt till samma möjligheter, men så länge skolan är kommunal blir det skillnader i allt.

I storstan, där det finns många skolor att välja på måste man satsa för att bli populär och då finns chansen att kvalitén ökar.

På landet, där barnen får åka buss tre mil till närmsta skola finns ingen konkurrens och då behöver man inte satsa så mycket, barnen kommer ändå.