onsdag 9 juni 2010

Gårdsförsäljning på DN-debatt

IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt skriver idag på DN-debatt "Att införa gårdsförsäljning är djupt oansvarigt". Hon har naturligtvis rätt.

Regeringen tillsatte en utredning, trots att folkhälsominister Maria Larsson (KD) och en rad tunga instanser, däribland regeringens egen alkoholutredning, utifrån goda argument inte tycker att vi ska tillåta gårdsförsäljning. Det är främst av två skäl:

1. Det hotar monopolet
2. Folkhälsan hotas

Men regeringen har valt att göra frågan till en näringslivsfråga. De romantiserar gärna bilden av ett myllrande företagande på landsbygden. Sanningen är dock en annan. Det kanske har blivit 100 arbetstillfällen av gårdsförsäljningen i Finland. Och då är en del av dem dessutom i produktionen, inte i försäljningen.

Det är dags att Maria Larsson och KD vågar stå för sin ståndpunkt och det är dags för de andra partierna att vakna och värna folkhälsan.

Vi behöver nya jobb i Sverige. Vi behöver många nya jobb. Med de jobben ska vi kunna konkurrera med Indien och Kina. Om jobbpolitik kommer jag säkert att skriva mycket framöver men jag konstaterar att jobben som eventuellt kommer av gårdsförsäljning är ett mycket litet antal.

Vi socialdemokrater är glasklara i vårt ställningstagande; gårdsförsäljning ska inte tillåtas! Läs vår motion här>>

1 kommentar:

Thomas sa...

Bra att sossarna är "glasklara" i den här frågan. Då vet man ju vad man inte skall lägga sin röst i september.

Att IOGT (läs Anna Carlstedt) engagerar sig så djupt i den så kallade gårdsförsäljningen måste bero avsaknaden av meningsfulla åtgärder mot den ökande alkoholkonsumtionen. Utan att gå in på statistisk retorik kan man säga att i Sverige är runt 5 procentenheter av den vuxna befolkningen nykterister och ca 5 procentenheter alkoholister.

Varför skall vi förvägra 90 procent av svenska folken den trevliga formen av handel som gårdsförsäljning innebär. Själv handlar jag gärna både grönt och charkuterivaror på en gård strax söder om Göteborg. Trevlig utfärd! Färska varor! Trevligt bemötande! Att tro att gårdsförsäljning av jästa drycker från den ädla druvan skulle öka alkoholkonsumtionen är utomordentligt naivt.

Kan det vara så att det är bättre att ta tag i enkla små frågor som man kan driva framgångsrikt, än att ständigt vara en förlorare i de stora alkoholpolitiska frågorna?

Nä du min gode Andrine! Kan inte du känna glädje att komma ut på en gård och botanisera bland utbudet skall ingen annan göra det heller. Din trovärdighet när du pratar om folkhälsa väger lätt.

Thomas Bengtsson
Medlem i IOGT-NTO