måndag 5 juli 2010

Att vara eller inte vara... i Almedalen?

Nu har det dragit igång på allvar. Facebook vimlar av statusar från Almedalen och på vårt släktkalas igår kom Almedalen upp som samtalsämne åtskilliga gånger.

Följ Almedalen från fastlandet
Själv är jag inte på plats i år men väl många goda representanter för socialdemokratisk politik och för en restriktiv alkoholpolitik. Med valet inpå knuten är intresset för Almedalen stort och det är inga problem att följa vad som händer genom media. Gammelmedia som DN och Sverigesradio såväl som UNT rapporterar därifrån. Vill du ha lite mer personliga funderingar kring vad som sker kan bloggar vara ett bra alternativ. Jag tipsar om Lena Sommestad, Thomas Bodström och Peter Moilanen. Vill du ha information av mer skvallerkaraktär och vimmelbilder rekommenderar jag Politikerbloggen.

Klubb för inbördes beundran
Det finns naturligtvis de som tycker att politikerveckan på Gotland är en klubb för inbördes beundran men då vill jag påminna om det genomförs nästan 1400 arrangemang och det klarar inte de politiska partierna av att åstadkomma själva. Alltså är det många andra som finns där och som tar tillfället i akt att försöka påverka oavsett om det är för en bättre alkoholpolitk, mer rättvisa arbetsvillkor eller för djurens rätt. Här är en länk till den officiella hemsidan: Almedalsveckan 2010.

Varför så stort intresse?
Valet i höst kommer att bli tufft. Mycket står på spel, framför allt den framgångsrika svenska samhällsmodellen. Men också makten för alliansen. Det märks inte minst på de desperata försök som bland annat moderaterna håller på med. Hatkampanjen mot Mona Sahlin är ett exempel. När politiken tryter får man ta till personangrepp. I lördags hade samtliga socialdemokratiska distriktsordförande en artikel på DN debatt om just detta fenomen.

Bortom Almedalen
Samtidigt som den nationella politiken rasslar på i ett rasande tempo på Gotland och i nationella media så får vi inte glömma bort den lokala Värmdöpolitiken. LG-Nilsson och Stefan Mårtensson är två personer som tar visst ansvar för detta. Bra!

UNT har en föredömlig artikelserie om de som drabbats av regeringens orättvisa politik. Lena Sommestad har en debattartikel på samma tema i dagens tidning, God hälsa ger ökat välstånd.

Inga kommentarer: