söndag 27 maj 2012

Mötesteknik

I helgen har jag varit på Piteå Havsbad för att utbilda IOGT-NTO-medlemmar i Norrbotten och Västerbotten i mötesteknik. På väg hem från Piteå slås jag av vilken fantastisk organisation IOGT-NTO är. Vi är en demokratisk organisation som jobbar för ett nyktrare Sverige men vi har också ett självpåtaget uppdrag att ta ansvar för demokratin och se till att mötesdemokratin fortlever och utvecklas på bästa sätt. Det är inte illa!

Hur gör man det då? I alla de sammanhang vi möts runt om i landet tillämpar vi demokrati. Tydligast kommer det till uttryck när vi har möten av olika slag i föreningar och styrelser. Då använder vi en teknik för mötet som bygger på att alla ska kunna delta på jämlika villkor, att det ska vara enkelt att säga sin åsikt och att vi ska ta beslut som medlemmar/ombud kunnat påverka. I detta är vi inte unika - hela ideella sverige gör samma sak i idrottsföreningar, bostadsrättsföreningar, i politiska partier med mera. Men för att bli riktigt bra på det krävs övning och erfarenhet.

Det fiffiga är att när man väl lärt sig mötesteknik så kan man använda det i andra organisationer där man är medlem likväl som på arbetsplatsen, ja till och med hemma vid köksbordet.
Tänk att 23 personer åker från halva norrland för att sitta inne på en utbildning i mötesteknik en solig helg i maj. Och vi gör det med glädje, det är imponerande :-)

Självklart webbsändes hela utbildningen så vill ni använda hela eller delar av den i föreningen eller i er styrelsen är det bara att titta på den via den här länken: http://bambuser.com/channel/IOGT-NTO+Norrbotten Det går förstås också bra att titta på den själv utifrån eget intresse. Vi använde oss också av en så kallad hashtag under helgen. Slå in #mötesteknik på twitter så ser du vad som twittrats om utbildningen. IOGT-NTO och IOGT-NTO Norrbotten finns båda på facebook, gilla gärna deras sidor.

Vi använde oss huvudsakligen av tre material. Ett antal powerpoint-bilder som jag gjort och som kommer att ligga ute på slideshare (sök på mitt namn så hittar du dem), IOGT-NTO:s stadgar och ett matrial som heter Föreningskursen, av Rune Nilsson, som finns hos vårt studieförbund NBV. Med dessa material kommer ni långt.
Vi är många mötesrävar i förbundsstyrelsen och vi kommer gärna till er för att hålla en liknande utbildning. Hör av er!

Och kom ihåg -demokratin kan vi inte ta för given utan den är något vi måste återerövra varje dag.

Inga kommentarer: