måndag 16 juni 2008

Brist på förskollärare drabbar Värmdö

Bristen på förskollärare riskerar att förvärras de närmaste åren skriver Skolverket i en ny rapport. Det är inte någon bra nyhet, varken för Sverige eller för Värmdö.

Vi har stor brist på utbildade förskollärare här i kommunen. Det har minskat från den låga nivån 37 procent (2006) till 32 procent (2007, Skolverkets statistik är sen).

Siffrorna ska jämföras med 52 procent för samtliga kommuner, 43 procent för förortskommuner och 40 procent för kommunerna i Stockholms län.

Enligt lärarförbundet finns det tre huvudskäl till bristen på förskollärare: låg lön, dåliga arbetsvillkor och stora barngrupper. Trots tre och ett halvt års högskoleutbildning tjänar förskollärare mindre än VVS-montörer och cykelbud.

Vad gör den moderatstyrda majoriteten i Värmdö för att öka antalet utbildad personal, och därmed kvalitén, i förskolan? Inte mycket... Vi socialdemokrater såg till att få in i Barnomsorgs- och förskolenämndens mål för 2008 att antalet utbildad personal ska öka. Nu gäller det att Värmdö kommun blir en konkurrenskraftig kommun där man vill jobba. Moderaternas politik är inte av det konkurrenskraftiga slaget precis.

"25-timmarsveckan" som införs kommer att leda till större barngrupper. Och som du nyss läste är stora barngrupper ett av huvudskälen till bristen på förskollärare. Besparingar direkt i verksamheten leder också till större barngrupper precis som platsbrist på grund av för få förskolor.

SvD uppmärksammade problemet med den förvärrade bristen på förskollärare i en artikel igår.

Inga kommentarer: