tisdag 24 juni 2008

Vårdnadsbidrag -omodernt och orättvist

De senaste veckorna har jag blivit kontaktad av DN, radio Stockholm *2, SVT ABC och de lokala tidiningarna angående vårdnadsbidragets vara eller inte vara i Värmdö kommun. Det är intressant att vårdnadsbidraget får en sådan uppmärksamhet. Min analys är att det beror på att många är kritiska. Och det är helt i sin ordning.

Vårdnadsbidraget är omodernt och orättvist. Vi socialdemokrater kommer inte att medverka till att det införs ett vårdnadsbidrag.

Dåligt för jämställdheten
Vårdnadsbidraget är ett bidrag som direkt motverkar jämställdhet och en modern arbetsmarknadspolitik. Bidraget stänger ute människor, i realiteten kvinnor, från arbetsmarknaden. Försök hittills visar att det är en övervägande majoritet kvinnor som nyttjar bidraget. Det är i princip omöjligt för en ensamstående mamma att försörja sig på 3000 kronor i månaden. För oss socialdemokrater är det viktigt att familjepolitiken omfattar alla och utvecklas så att möjligheterna ökar för alla föräldrar att vara hemma med sina barn.

Sämre kvalitet i förskolan
Vårdnadsbidraget är ett bidrag som kommer att gå till några, men betalas av oss alla, och det kommer att gå ut över den kommunala förskolans resurser. Det kommer att innebära större barngrupper och försämrad kvalitet. Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har uppskattat kostnaden för reformen till 3 miljarder kronor. Det motsvarar 9 000 barnskötare och förskollärare i förskolan - vilket i sin tur motsvarar två barn mer per barngrupp.

Leder till färre jobb
I Norge kan man se hur vårdnadsbidraget har påverkat arbetsutbudet. Enligt svenska Konjukturinstitutet har vårdnadsbidraget i Norge lett till att 11 000 jobb har försvunnit. Detta är en av anledningarna till att man nu avvecklar vårdnadsbidraget i Norge. Eftersom bidraget inte är pensionsgrundande måste den som tar bidraget öka sitt privata pensionssparande. För den som tjänar 15 000 kronor i månaden innebär det att det bara återstår 500 kronor av vårdnadsbidraget.

Dåligt för integrationen
Erfarenheter från Norge visar att det i störst utsträckning är invandrarkvinnor med svag förankring på arbetsmarknaden som tar ut vårdnadsbidrag. Deras barns språkutveckling har försämrats och för oss som tror att språket är en viktig väg in i samhället är detta mycket allvarligt.

Inga kommentarer: