tisdag 17 juni 2008

Storebror ser dig

Många har skrivit om det förslag till lag om signalspaning som riksdagen debatterar idag och röstar om imorgon kl 09.00. Varför har just detta förslag blivit så omdebatterat? Det är av två anledningar:

1. Om förslaget blir lag har vi ett samhälle där FRA, Försvarets Radioanstalt (därav att man slarvigt kallar förslaget "FRA"), får övervaka datatrafik som sker över landets gränser utan att det finns någon brottsmisstanke mot dig. En inskränkning av individens integritet som saknar motstycke.

2. Det finns en stor spricka mellan de borgerliga partierna där det räcker att endast fyra personer röstar mot för att förslaget ska falla. Centerns riksdagsgrupp hade krismöte till 02.00 i natt och fortsätter nu på morgonen.

Frågan är het, inte minst i Bloggosfären. Annika har skrivit ett helt gäng intressanta inlägg. De borgerliga ungdomsförbunden är på krigsstigen och det finns ett FRA-uppror.

Det finns mycket att skriva om i den här frågan, inte minst om den del som handlar om personval. Jag väljer dock att ägna ett eget inlägg senare om frågan om personval.

Mitt tips inför omröstningen är tvådelat:

1. Jag tror att partipiskan viner så hårt att ingen av ledamöterna kommer att rösta nej.

2. Mitt andra tips är att någon politisk rådgivare talar om att både mediekris och interna partikriser undviks genom att de låter tre personer rösta enligt sin övertygelse. Då faller inte förslaget men den framstår som lite humana i alla fall.

Inga kommentarer: