Solidaritet med all världens folk! Det är min utgångspunkt. 1 procents målet är en bra början. Det vill säga att vi ska ha en procent av BNI i bistånd.
Idag presenterar moderaterna sin nya utvecklingspolitik; Förbättrad utvecklingspolitik. Vi tar en titt på den:
1. Moderaterna gillar inte högt bistånd
Det är här den moderata arkitekturen, som Kent Härstedt (s) så bra uttryckte det, kommer in. För att slippa få pisk av Folkpartister och Kristdemokrater plockar de in skuldavskrivningar i biståndet. Som stöd för sin linje att urholka biståndet tar moderaterna en överenskommelse inom OECD. De rika länderna i OECD har sagt att det är okej att räkna in skuldavskrivning i biståndet. Samtidigt har FN tydligt sagt att bistånd ska gå till fattigdomsbekämpning och inget annat. Sverige har skrivit under på denna princip.
2. Militära insatser är nästa steg
Genom att öppna för skuldavskrivning kan mer och mer komma att räknas in i biståndet. Kostnader för flyktingar och för militära insatser i fredsbevarande syfte kan vara nästa steg.
3. Tar återigen pengar från de fattigaste och ges till de rikaste
När moderaterna pratar om ett effektivt bistånd så menar de att det ska vara mindre pengar till fattigdomsbekämpning; inte att vi ska få ut bättre och mer bistånd ur de pengar vi lägger in. Vad använder de pengarna till som ska tas från biståndet? Skattesänkning i Sverige för de rikaste?
4. Marknadsekonomiska reformer är lösningen
Moderaterna är i alla fall konsekventa. De menar att en stor del av världens befolkning befinner sig i ett ekonomiskt utanförskap och att det bara kan brytas genom marknadsekonomiska reformer. Det känns väl enkelt att tro att den som inte har rent vatten eller den som har en man som super upp hela lönen får en drägligare tillvaro när vi drar undan utvecklingsbiståndet under fötterna på dem.
Fotnot: Jag är naturligtvis för skulavskrivningar. Det är ett mycket bra sätt för ett land att använda pengar till investeringar i det egna landet och det egna folket istället för att betala tillabaka en massa pengar till länder som inte behöver dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar