fredag 28 november 2008

Två angelägna kommunala frågor

Annika skriver om elever som protesterar och Jakob skriver om 25-timmarsreglen.

Läs dessa båda intressanta inlägg!

torsdag 27 november 2008

Moderat arkitektur

Solidaritet med all världens folk! Det är min utgångspunkt. 1 procents målet är en bra början. Det vill säga att vi ska ha en procent av BNI i bistånd.

Idag presenterar moderaterna sin nya utvecklingspolitik; Förbättrad utvecklingspolitik. Vi tar en titt på den:

1. Moderaterna gillar inte högt bistånd
Det är här den moderata arkitekturen, som Kent Härstedt (s) så bra uttryckte det, kommer in. För att slippa få pisk av Folkpartister och Kristdemokrater plockar de in skuldavskrivningar i biståndet. Som stöd för sin linje att urholka biståndet tar moderaterna en överenskommelse inom OECD. De rika länderna i OECD har sagt att det är okej att räkna in skuldavskrivning i biståndet. Samtidigt har FN tydligt sagt att bistånd ska gå till fattigdomsbekämpning och inget annat. Sverige har skrivit under på denna princip.

2. Militära insatser är nästa steg
Genom att öppna för skuldavskrivning kan mer och mer komma att räknas in i biståndet. Kostnader för flyktingar och för militära insatser i fredsbevarande syfte kan vara nästa steg.

3. Tar återigen pengar från de fattigaste och ges till de rikaste
När moderaterna pratar om ett effektivt bistånd så menar de att det ska vara mindre pengar till fattigdomsbekämpning; inte att vi ska få ut bättre och mer bistånd ur de pengar vi lägger in. Vad använder de pengarna till som ska tas från biståndet? Skattesänkning i Sverige för de rikaste?

4. Marknadsekonomiska reformer är lösningen
Moderaterna är i alla fall konsekventa. De menar att en stor del av världens befolkning befinner sig i ett ekonomiskt utanförskap och att det bara kan brytas genom marknadsekonomiska reformer. Det känns väl enkelt att tro att den som inte har rent vatten eller den som har en man som super upp hela lönen får en drägligare tillvaro när vi drar undan utvecklingsbiståndet under fötterna på dem.

Fotnot: Jag är naturligtvis för skulavskrivningar. Det är ett mycket bra sätt för ett land att använda pengar till investeringar i det egna landet och det egna folket istället för att betala tillabaka en massa pengar till länder som inte behöver dem.

onsdag 26 november 2008

Nu är det vårt fel att förskolan i Charlottendal inte byggs

Moderaternas strategi är nu, när de inte lyckats bygga förskolan i Charlottendal och när pressen från missnöjda medborgare är stor, att skylla på oss socialdemokrater.

Moderaterna tror att de hittat en utväg genom att peka på att vi återremitterade investeringsbudgeten på budget-kommunfullmäktige den 24 september 2008.

Johan Hedberg (m) ledamot i Barnomsorgs- och förskolenämnden argumenterar för detta i en protokollsanteckning till nämndens protokoll i förra veckan, 19 november 2008. Resonemanget fördes dock inte med ett enda ord på mötet. Likaså förde Göran Jansson (m) ordförande i nämnden samma resonemang på dagens, 26 november 2008, kommunfullmäktigemöte.

Det är att tillskriva oss ett alldels för stort inflytande över hur ni styr utvecklingen i kommunen. Ni har haft taktpinnen i över två år. Vill ni bygga en förskola i Charlottendal så gör ni det.

Vem styr kommunen? -En intressant fråga

Styr JM kommunen frågar en kommunmedborgare i en debattartikel i veckans NVP. Ja, det är en högst relevant fråga att ställa.

Läs och bedöm: NVP

fredag 21 november 2008

Hur ser moderaternas vardag ut?

Moderaterna vill sätta en maxgräns för hur länge ett barn får vara på förskolan per vecka. 40 timmar tycker de är gränsen. Vilken vardag lever moderaterna i?

Många har helt naturligt blivit upprörda över detta. Här är ett exempel på en ensamstående mamma: http://sydsvenskan.se/sverige/article386029/Stressig-vardag-for-ensam-mamma.html

Så här säger organisationen Makalösa föräldrar: http://www.makalosa.org/nyhet.php?p=3111873174547421704

För oss skulle inte veckan gå ihop med två heltidsjobb och restid in till stan. En av oss skulle vara tvungen att gå ner i tid för att lyckas med 40 timmar.

torsdag 20 november 2008

onsdag 19 november 2008

Finland höjer alkoholskatten - igen

10% -ytterligare en alkoholpolitiskt viktig åtgärd.
Finska regeringen höjer skatten på alla alkoholdrycker med tio procent, från årsskiftet. Regeringens finanspolitiska ministerutskott säger att det helt enkelt är priset som är det effektivaste instrumentet att kontrollera konsumtionen med.
Det är de växande alkoholproblemen som gör att finska regeringen återigen höjer skatten. Finska regeringen sänkte alkoholskatten kraftigt när Estland gick med i EU. Det var förödande och det insåg regeringen.

tisdag 18 november 2008

Det är upp till dig nu Borg

Ännu en alkoholpolitisk seger
Idag röstade Europaparlamentet för halverade införselkvoter för alkohol. Det är jättebra! Alla vinner på det. Inte minst folkhälsan.

Det tråkiga är bara att Europaparlamentet är rådgivande i denna fråga därför står nu hoppet till regeringen och Anders Borg.

Det är alltså upp till bevis för regeringen som i sin regeringsdeklaration talade med så fina ord om att föra en restriktiv alkoholpolitik i EU.

Jag har skrivit om samma fråga när den var uppe i utskottet.

Heder åt Hans Wiklund och fy skäms Gry Forsell

Försöker som politisk nörd att bredda mig lite så att jag vet hur vanligt folk resonerar. Ett sätt är att kombinera P1-lyssnandet på morgonen med Äntligen morgon på Mix Megapol.

Äntligen morgon är ibland hysteriskt roligt och jag brukar förklara det som att de ägnar sig åt vuxen humor (de behöver inte nedlåta sig till kiss- och bajshumor).

På fredagar har de fredags-kocken. En kille som kommer grymt tidigt på morgonen och lagar mat. Äntligen morgon är inte något undantag i vårt annars så alkoholglorifierade samhälle utan här ger de vitt och brett vintips klockan sju på morgonen. Bara det kan få mig upprörd men i fredags var det något annat.

Mitt i programmet säger den annars så reko Gry Forsell till Hans Wiklund att han ska smaka på vinet. Wiklund säger att han inte ska det eftersom han kör bil och då svarar hon att ett glas gör ju inget. Jag hoppas verkligen att det var ett dåligt skämt som inte gick fram (Hans Wiklund tolkade det inte så). Hur kan det vara möjligt?
Bilden är lånad från Mix Megapols hemsida

måndag 17 november 2008

Slutförvar av kärnbränsle

I fredags var jag på besök på SKB i Forsmark. SKB står för Svensk Kärnbränslehantering. Det gäller att inte blanda ihop korten när man pratar om kärnkraft som företeelse, dvs kärnkraft som energikälla, och förvaret av de restprodukter som blir av den. Vi tittade på det senare.

Det har varit en lång process som startade samma år som jag föddes, 1977. Man har provborrat i berg i hela vårt avlånga land för att nu vara nere på två orter som kan vara intressanta att använda som plats för slutförvar av använt kärnbränsle. Det är Forsmark och Oskarshamn. Det är bergets säkerhet som slutligen avgör var det blir. I juni nästa år kommer ett besked. För de båda orterna handlar det naturligtvis om arbetstillfällen.

För mig handlar det om att vi måste ta hand om det avfall som vi gett upphov till. Det ska vara säkert i 100 000 år. Det är trots allt radioaktivt avfall vi pratar om. Det är absolut inte rättfärdigt att skicka iväg avfallet till något fattigt land någon annan stans utan vi måste garantera säkerheten för kommande generationer.

Det finns fortfarande ingen som övertygat mig om kärnkraftens förträfflighet men om vikten att ta hand om avfallet i Forsmark eller Oskarshamn där är jag med!

Bilden är tagen av Lasse Modin och jag hoppas att jag får låna den.

söndag 9 november 2008

Så coolt

Kolla in klippet från CNN:s valvaka. De har med en tjej i studion som hologram. Framtiden är här!

http://www.youtube.com/watch?v=thOxW19vsTg

fredag 7 november 2008

Arash

Arash heter en svensk artist som jag aldrig hört talas om. Jag läser om honom i Kupé på tåget från Uppsala till Stockholm.

Arash är megakändis i världen och när Stockholmscentrerade DN ställer frågan till honom hur det känns att spela i Stockholm jämfört med mindre orter svarar han:

- Stockholm är en av de mindre orterna jag spelat på.

Cool kille!

Härligt med engagerade människor

För barnens bästa finns Föräldranätverket i Värmdö. Det är ett gäng engagerade föräldrar runt om i kommunen som vill utveckla förskolan till en lärorik, trygg och säker plats.

Vi socialdemokrater, vänsterpartiet och miljöpartiet träffade tre företrädare för nätverket i onsdags och hade ett bra samtal om förskolan.

Det känns skönt att som politiker både ha draghjälp och motstånd från sådana som vill framåt. Jag hoppas på fortsatt dialog med Föräldranätverket.

onsdag 5 november 2008

Att vakna upp till en ny världsordning

Vilken härlig känsla att vakna upp och förstå att Barack Obama är vald till president! Idag ska jag bara glädjas.

Försökte gå in på hans hemsida för att plocka ned en bild men det är antagligen Obama-hysteri nu så det går inte ens att komma in på hemsidan. Jag lånar istället en bild på honom från Malin Thorsdotters blogg.

tisdag 4 november 2008

Valvaka -uppdaterad2

Tittar på Filip och Fredriks valvaka. Mona är där. Håll ut Mona. Bara två år kvar!Valvakan har startat hemma hos familjen Winther. Pyntat för Obama och marshmallows i skålen. Nu vill det till att han vinner också...
Jag tror att jag börjar förstå min kära mans otroligt underliga feber som kommer vid IFK Göteborgs viktiga matcher. Jag tror att jag har drabbats av samma sak idag. Valfeber. Obamafeber. Kalla det vad du vill men jag är på riktigt fysiskt påverkad av valet.
Jag hoppas att vi vaknar upp till en ny världsordning imorgon. Det är dags för förändring. Change.
Heja Obama!

Demonstrationståg på nätet

Gå med i hyresgästföreningens demonstrationståg. Just nu är 61 Värmdöbor på marsch i tåget och totalt 17 595 personer. Bakgrunden är regeringens utredning som kan leda till att så många som 50 000 hushåll kan tvingas flytta om marknaden ska få sätta hyrorna.

Gå med du också: www.hallapolitiker.se

måndag 3 november 2008

Borgerlig press

Olle Thorell som är en klok människa har på sin blogg ollekoll (som förövrigt tål att läsas regelbundet) en analys av det "ras" socialdemokraterna gjort i den senaste opinionsmätningen.

Inlägget finns en bit ned men passa på att läsa inlägget om USA-valet på vägen dit.