lördag 21 februari 2009

Mer ekologiskt och närproducerat på barnens tallrikar

Vi vill att det ska finnas mer ekologiskt och närproducerad mat på Värmdöbarnens tallrikar. Därför har vi socialdemokrater i Värmdö har dragit igång en kampanj för ännu bättre skolmat (läs på vår hemsida).

Vi började med att besöka tre skolor för att proväta maten, prata med elever och personal om hur de tycker att maten smakar. Utseendet på maten och miljön i skolmatsalen är också viktiga komponenter i hur det smakar och för att man ska kunna äta maten i lugn och ro.

Jag och Jösta, som är vår gruppledare i socialnämnden, var på Brunn skola. Det är fantastiskt vilket genomtänkt arbete de har på Brunn skola när det gäller maten. De har en anställd dietist som samarbetar med skolsköterskan och Nacka sjukhus för att hjälpa både under- och överviktiga barn.

Annika Andersson Ribbing och Kennet Ehrnstedt, båda från Utbildningsnämnden, besökte Ösbyskolan. Lars Bryntesson, oppositionsråd, och Malin Wennberg, politisk sekreterare, fick sin matupplevelse på Djuröskola.

Vi fick alla en positiv bild av skolornas medvetenhet kring skolmaten. Utvecklingsmöjligheter som vi fick med oss var just att man vill kunna köpa mer ekologiskt och närproducerat. Det menar vi socialdemokrater är fullt möjligt och önskvärt.

För två år sedan skrev vi en motion som nu behandlas i kommunen. Skolmaten är en viktig och angelägen fråga som vi vill jobba med. Skolmatskampanjen är ett sätt att sätta fokus på frågan. Den kan du följa på vår hemsida. Vi har också startat en facebookgrupp för alla föräldrar, barn och andra som vill komma med idéer för hur vi kan få bättre skolmat. Alla som vill vara med och utveckla skolmaten till det bättre är välkomna att gå med i gruppen.

Inga kommentarer: